Awin Publisher Stories – Henning Kruthaup, Sparheld.de

  • Geschreven door
  • .

Hierbij weer een Awin Publisher Story, waarin we onze publishers vragen om hun weg naar succes met ons te delen. Ze vertellen ons hoe zij  met behulp van affiliate marketing grote, online entrepreneurs zijn geworden!

Delen

Deze week brengt Henning Kruthaup zijn verhaal, oprichter van kortingscodewebsite
Sparheld.de. Hij vertelt hoe hij –ondanks het verliezen van een zes-cijferige bedrag nadat Facebook zijn website had neergehaald- alsnog is uitgegroeid tot een website die in maar liefst acht Europese landen beschikbaar is.

Henning Kruthaup

Kan u ons wat meer vertellen over de opstart van uw bedrijf?

In 2009 had ik een burn-out en besloot ik om mijn baan op te geven en ik wilde nog niet meteen een nieuwe baan aannemen. Na twee weken echter voelde ik de verveling opborrelen. Ik richtte een paar websites op, om mijn tijd te vullen. Een daarvan was MeinGutscheincode.de, die intussen Sparheld.de heet in Duitsland. Ik had toen nog geen plannen voor de toekomst, het was juist meer om mezelf bezig te houden wanneer al mijn vrienden wel gewoon aan het werk waren.

De eerste versie van de website heb ik best snel in elkaar gezet. Ik bracht het grootste deel van de tijd door op zoek naar elke kortingscode die ik maar kon vinden van Duitse online winkels. En toen ging het plots snel. Enkele maanden later vertelde mijn vriend dat hij iemand kende die wel in een coupon-startup wilde investeren. Het was een van de oprichters van Idealo.de, een van de grootste Duitse vergelijkingswebsites. Die trouwens ook onderdeel is van Axel Springer, een van Europa’s grootste mediahuizen.

sparheld2

Wanneer besloot u om uw bedrijf uit te breiden?

Lange tijd was het enkel één medewerker en ik. We waren benieuwd of ons concept ook internationaal zou aanslaan. We breidden uit naar Frankrijk en namen een extra medewerker in dienst. Het ging allemaal zo snel in Frankrijk, dat we dachten: waarom proberen we het niet in nog meer landen?! We namen meer mensen aan en al snel waren we online in Spanje, Italië en Polen.

Eenmaal gelanceerd in deze landen, besloten we om het even rustiger aan te doen. We wilden natuurlijk niet dat de kwaliteit van onze website en de structuur van ons intern proces er onder zou lijden. In 2013 gingen we live in Zweden, met Rabattkalas.se, alsook in Finland. In 2014 was Denemarken aan de beurt.

sparheld

Welke ervaring als affiliate is u het meest bijgebleven?

Een tijd terug, toen we nog maar met z’n drieën waren, hebben we een hoog 6-cijferige bedrag in euro opgedaan in slechts 25 minuten!

We wilden mensen kennis laten maken met Meingutscheincode.de en er waren ook een heleboel pizza-platformen die graag nieuwe klanten wilden. We hadden het idee om kortingscodes uit te delen, goed voor een gratis pizza, die bovendien aan huis werd geleverd. Ze hoefden zich enkel via een Facebook app registreren en op hun Facebookpagina delen dat ze een gratis pizza kunnen krijgen van ons. Wie houdt nou niet van pizza?! We hadden grote voorpagina banners geplaatst op zowat elke krant in Duitsland en dit gedurende een hele week.

De campagne was nog maar 20 minuten online en we hadden al 10.000-20.000 gebruikers op de website. Daarna heeft Facebook de app offline gehaald omdat bijna elke Duitse gebruiker die actie in zijn nieuwsfeed kreeg. We hebben Facebook niet op voorhand ingelicht en dus dachten ze waarschijnlijk dat het om spam ging en dat we het systeem wilden hacken. De pagina werd offline gehaald en zelf mijn privé-account werd weggehaald.

Een plan B was er niet. Alle online advertentieruimte voor kranten was al volgeboekt, dus begonnen we gewoon ons logo zelf aan de banners toe te voegen. Niemand klikte er op. We hadden ook geen contacten binnen Facebook en er was dus niemand die ons kon helpen om de app terug online te krijgen.

Het was best een kl*** week, maar zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Je moet vooral de draad terug oppakken en niet stoppen. Ik heb er tot op vandaag nog steeds geen spijt van.

In welk stadium bevindt het bedrijf zich op dit moment?

Op dit moment werken we vanuit acht landen en het bedrijf stelt 23 mensen te werk in onze Berlijnse kantoren. We werken ook met heel wat freelancers, overal ter wereld.

Welke tip wil u uw mede-publisher nog meegeven?

Bedenk wat op lange termijn het beste is voor uw gebruikers en u zal ook slagen op de lange termijn, probeer niet te werken met short-cuts. Het zal u op korte termijn misschien wat meer (extra) inkomsten opbrengen, maar op termijn verliest u hier waarschijnlijk toch een groot deel van. Zorg voor een goed product en de rest komt wel.

Delen