Awin Publisher Stories – Johannes Kinast, Travel-Dealz.de

  • Geschreven door
  • .

Het gebeurt niet vaak dat een kleinere, long tail publisher dankzij affiliate marketing overgaat van een hobby naar een gezonde zaak. Daarom publiceren wij zo nu en dan een Awin Publisher Story, waarbij we een aantal inspirerende verhalen van onze online ondernemers brengen en hun weg naar succes.

Delen

Als eerste aan de beurt is Johannes Kinast. Hij brengt ons zijn inspirerend verhaal hoe een jongeman, 25 lentes jong, zijn vrije tijd investeerde in het bouwen van de website Travel-Dealz.de, waar consumenten de beste vakantiedeals aangeboden krijgen.

Kan je ons wat meer vertellen over jezelf- hoe lang maak je al gebruik van affiliate marketing en hoe ben je precies van start gegaan?

Ik begon met Travel-Dealz in juni 2010. Toen ik de website lanceerde, bestonden er slechts enkele gelijkaardige websites, die vakantiedeals aanboden. Toen was het nog zo dat de consument eerst ellenlange fora moest doorlezen vooraleer hij of zij op een leuke deal terecht kwam. Vooraleer ik mijn studies startte, had ik wel genoeg tijd om zelf het net te doorzoeken, op zoek naar goedkope vluchten.

Plots stootte ik op een populaire voucher ter waarde van €10, die je recht gaf op meer dan € 100 korting bij aankoop van een vakantiedeal, zonder minimale aankoopwaarde. Ik ben op zoek gegaan naar andere aanbiedingen waarbij men deze voucher ook kon gebruiken, waardoor je op het einde van de rekening slechts enkele luttele euro’s meer hoefde te betalen. Bovendien ontving ik steeds een commissie om deze aanbiedingen te promoten.

Welke tools of technieken vond jij handig om sales te genereren?

Het heeft me lang verbaasd waar de sales vandaan kwamen. Hoewel ik een SUB-ID installeerde, waren de resultaten te complex om er redelijke besluiten uit te trekken. Bij toeval kwam ik op de blog Affiliate Power terecht, die toen nog in een bèta versie liep. Deze tool was erg handig en hielp me betere inzichten te verwerven.

Wanneer heb je de beslissing genomen om full-time aan je website te werken?

Ik ben begonnen met de studies Geodesie en Geo-informatie in Bonn. Door mijn studies had ik niet veel tijd over, maar toch hield ik me bezig met de verdere ontwikkeling en opbouw van Travel-Dealz.

Eerlijk gezegd, dit was de ideale studentenjob. Ik kon zelf mijn agenda bepalen. En het voelde ook nooit aan als een bijkomstige job, zelfs wanneer ik grote pakketten leerstof te verwerken had. Daarbij komt ook dat Geodesie en Reizen twee verschillende onderwerpen zijn, dus ik verveelde me nooit!

Ik ben nog steeds student, maar gelukkig heb ik al alle examens achter de rug. Ik dien enkel nog mijn bachelor thesis te schrijven om mijn opleiding te kunnen afronden. Eenmaal afgestuurd kan ik me 100% op Travel-Dealz focussen.

Heb je tijdens je parcours met vele uitdagingen te maken gehad?

Ik heb in de loop der jaren veel fouten gemaakt. Toen ik pas begon, had ik helemaal geen idee hoe ik SEO diende te gebruiken en ik had veel inhoud dubbel staan. Toen de traffic vanuit Google zo goed als naar nul zakte, besloot ik om me er in te verdiepen. Op dat moment zag ik het belang van SEO pas echt in. Dit was natuurlijk niet de enige fout die ik heb gemaakt, maar ik probeer uit mijn fouten te leren.

Welke ervaring is jou het meest bijgebleven?

Het meest noemenswaardige moment was toen ik een keertje €598,622 gegenereerd had , die me een commissie van €14,965 opleverde. Natuurlijk was dit een tracking fout en werd het de volgende dag al opgelost. Ik zag het saldo dalen en uiteindelijk bleef ik over met maar €13.

Wat was voor jou de grootste les die je hebt geleerd en die je graag wil delen met andere publishers?

Affiliate marketing en SEO zijn ideale activiteiten om je website organisch te laten groeien, zonder dat je hiervoor investeringen hoeft te doen. Als je een expert bent in je onderwerp, kan je veel bereiken. Het is wel belangrijk om objectief te blijven en niet alleen te promoten waar een hoge commissie aan hangt.

Ik raad jullie aan om te starten met een affiliate marketing website wanneer je nog naar de universiteit gaat. Dan heb je namelijk genoeg tijd en de financiële inspanningen die je moet leveren, zijn erg klein. Het is de ideale gelegenheid om passieve inkomsten te genereren. Je hoeft er eigenlijk gewoon aan te beginnen.

Wil jij graag ook je verhaal als Awin Publisher Story verteld hebben? Mail dan je verhaal naar marketing.be@awin.com.

Delen