Effectieve manieren om producten te promoten

  • Geschreven door

Om je bedrijf tot een succes te maken, moet je de juiste aanpak kiezen om reclame te maken. Lees onze gids over de slimste manieren om je producten te promoten.

Delen

In de digitale wereld van vandaag zijn er talloze manieren om producten te promoten – en je moet de meest effectieve manieren kiezen om succesvol te kunnen zijn. Jouw product is misschien wel het beste op de markt, maar daar heb je weinig aan als niemand het kent.

Welke aanpak de juiste is om reclame te maken voor je producten, hangt er helemaal van af wat je verkoopt, en aan wie. Omdat er zo veel verschillende manieren zijn, zie je al snel door de bomen het bos niet meer.

Daarom geven wij hier een paar reclame-ideeën voor kleinere bedrijven, en leggen we uit waarom (en voor wie) dit goede ideeën zijn.

Sociale media

Sociale media worden met de dag belangrijker als marketinginstrument. Naast de opkomst van influencermarketing en TikTok, waarmee nieuwe ruimtes ontstaan om producten te promoten bij jongere doelgroepen, bieden ook meer traditionele platforms zoals Facebook en Twitter een prima mogelijkheid om je merkbekendheid te vergroten en een community rond je producten op te bouwen. Elk socialemediakanaal heeft zijn eigen voordelen voor verschillende doelgroepen en soorten content.

Instagram, Pinterest en TikTok

Instagram is bijvoorbeeld voor retailbedrijven, horeca en beautymerken een van de beste media om reclame te maken. Natuurlijk hangt het ook af van je doelgroep en je branche, maar Instagram is in veel gevallen een ideale plek om te adverteren voor bedrijven die zich vooral richten op millennials of nog jongere generaties.

Mensen maken sneller verbinding met visuele content, en op Instagram staan visuals natuurlijk centraal. Instagram Stories, Highlights, Feeds, Reels en IGTV bieden veel verschillende mogelijkheden om gebruik te maken van Instagram-marketing, terwijl je via gesponsorde berichten en betaalde promoties heel gemakkelijk je content aan precies de juiste doelgroep kunt presenteren.

Influencermarketing is een cruciale strategie geworden voor merken die zich richten op een jong publiek. Gebruikers vertrouwen de influencers die ze volgen, en daardoor ook de producten die door deze influencers worden gebruikt en aanbevolen. Zo genereren cosmeticamerken bijvoorbeeld heel veel aandacht door gratis producten naar influencers te sturen in ruil voor een post waarin hun merk wordt aangeprezen.

Instagram is bovendien een geschikte plek om te profiteren van user-generated content. User-generated content is een manier om meer vertrouwen tussen de consument en een merk te creëren, omdat oprechte aanbevelingen van klanten en gebruikers een product extra legitimatie geven. Nieuwe klanten voelen zich vaak meer aangetrokken tot een product na het lezen van positieve recensies die zijn geschreven door gewone mensen, die niet voor de recensies worden betaald. Als je je volgers aanmoedigt om over je product te posten en je merk te taggen, kun je die content (met hun toestemming) vervolgens op je eigen kanalen delen. Dit is een fantastische manier om je merk te promoten.

Ook Pinterest is een geweldige plek voor het delen van visuele content waarin je product wordt aangeprezen – en voor het aanmoedigen van user-generated content. TikTok biedt in grote lijnen dezelfde voordelen als Instagram, maar is gericht op een jonger publiek. Het is een prima plek om nieuwe trends te spotten en daarop in te spelen, en ook om je merk in de markt te zetten als jong, hip en aantrekkelijk.

Facebook

Facebook heeft meer dan 2 miljard actieve gebruikers per maand, meer dan welk ander sociaal netwerk dan ook. Daarmee is het natuurlijk een enorm waardevol canvas voor reclame. Het Facebook for Business-platform biedt je alle tools die je nodig hebt om je content heel gericht aan een groot, maar toch specifiek publiek te kunnen presenteren. Facebook gebruikt het gedrag en de activiteiten van de gebruikers om ze gerichte content te laten zien die aansluit op hun interesses. Dit helpt jou om je bereik uit te breiden en je content te richten op de mensen die er de meeste belangstelling voor zullen hebben.

Hoewel de gebruikers van Facebook gemiddeld misschien wat ouder zijn dan die van Instagram en TikTok, zijn het er zó veel dat het toch een aantrekkelijke plek is om te adverteren, ongeacht je branche en je doelgroep.

Affiliate marketing

Affiliate programma’s zijn een van de meest effectieve en efficiënte manieren om producten te promoten. Iedereen met een website (een ‘publisher’) kan zich aanmelden voor een affiliate programma en vervolgens commissie ontvangen wanneer ze met succes reclame maken voor producten. Als adverteerder geef je aan elke publisher een unieke link, en daarna laat je het aan de publisher over om jouw producten te promoten op de manier die het best bij hen past. Elke keer dat een klant via zo’n unieke link een van je producten koopt, krijgt de bijbehorende affiliate publisher een commissie. Affiliate netwerken zoals Awin vergemakkelijken het aanmaken en verspreiden van unieke links, zodat je affiliate programma soepel zal verlopen.

Dit is een geweldige manier voor kleine bedrijven om hun marketingactiviteiten uit te breiden zonder dat ze veel tijd, geld of resources hoeven te investeren. En je hoeft geen speciale marketing- en designmensen in dienst te nemen: je voegt simpelweg meer publishers toe naarmate je verder groeit.

Een van de meest effectieve manieren om affiliate marketing te gebruiken, is door samen te werken met publishers die hoogwaardige en aantrekkelijke recensiesites, blogs of niche-websites publiceren. Als je bijvoorbeeld kampeeruitrusting verkoopt, kun je samenwerken met bloggers die schrijven over reizen en buitenactiviteiten, met het idee dat ze jouw producten in hun blogs vermelden – samen met hun affiliate link.

Het kan wel lastig zijn om de juiste affiliates te vinden, mensen op wie je kunt vertrouwen om jouw product met succes te promoten. Iedere publisher kan een affiliate zijn, maar liefst werk je alleen met de allerbesten, die jouw producten kennen en weten wat je wilt bereiken.

Het gebruiksvriendelijke affiliate platform van Awin is actief in 15 markten met meer dan 241.000 actieve publishers. Wanneer je bij Awin een affiliate programma opzet, krijg je toegang tot onze ervaren accountmanagers die je alle benodigde tools en informatiebronnen geven om te slagen met affiliate marketing. Onze affiliate partners zijn experts in de meest uiteenlopende branches en marktsegmenten, van financiële dienstverlening en webwinkels tot telecom en reizen.

Exclusieve aanbiedingen

Kennismakingsaanbiedingen zijn een aantrekkelijke manier om nieuwe klanten aan te trekken. Wanneer je een abonnementsdienst aanbiedt, is een gratis proefperiode een goede manier om potentiële klanten binnen te halen. Als je met een affiliate programma werkt, kun je je affiliate partners unieke vouchercodes geven, die ze kunnen gebruiken om jouw producten te promoten. Awins speciale tools voor adverteerders, zoals onze tool voor voucherattributie, maken het heel gemakkelijk om unieke vouchercodes te genereren en deze te distribueren naar je affiliate partners.

E-mailmarketing

Je zou denken dat e-mailmarketing onderhand een verouderd concept is, maar niets is minder waar. E-mailmarketing is nog altijd een extreem goed presterend kanaal, vooral wanneer je met bestaande klanten over nieuwe producten wilt communiceren. Als je effectieve onderwerpregels en preheaders gebruikt en tevens de abonnees op je nieuwsbrief exclusieve deals aanbiedt, kun je ervoor zorgen dat je klanten steeds weer bij je terugkomen.

Je kunt e-mailmarketing ook inzetten om een hype over een nieuw product te genereren bij een gerichte doelgroep, van wie je al weet dat ze jouw merk leuk vinden.

Banneradvertenties

Reclame met banneradvertenties is ook een effectieve vorm van merkpromotie. Banneradvertenties zijn het digitale equivalent van traditionele reclame zoals krantenadvertenties, reclameborden en posters in bushokjes.  Deze advertenties zijn zo effectief doordat ze alomtegenwoordig zijn. Iedereen die het internet gebruikt, krijgt overal banneradvertenties te zien.

Adverteerders kunnen campagnes ontwikkelen en deze uploaden naar het advertentienetwerk van Awin, terwijl publishers op hun websites ruimte beschikbaar stellen voor advertenties. Publishers krijgen een commissie voor elke klik of conversie die door jouw advertentie wordt gegenereerd, dus het is in hun belang dat ze je merk een prominente plek geven.

Dit is een competitieve markt, dus zorg dat je advertenties ontwerpt die uniek en opvallend zijn.

SEO

Google is nog altijd het vertrekpunt voor veel consumenten die op zoek zijn naar een nieuw product of een nieuwe dienst. Zoekmachines worden steeds belangrijker voor marketing en reclame. Dankzij nieuwe, nog effectievere technologie zijn ze veelzijdiger en nuttiger dan ooit.

Het zal je zeker geen windeieren leggen als je tijd investeert in zoekmachineoptimalisatie (SEO) voor je website. Je moet SEO in het achterhoofd houden bij de content die je maakt, de opbouw en de metadata van je site, de zoekwoorden die je gebruikt en nog veel meer. Alles draait erom dat je je content en je website zodanig inricht dat de algoritmen van zoekmachines de juiste klanten naar jouw website kunnen leiden.

Of je je focus nu richt op sociale media, affiliate marketing, SEO of iets anders: het is enorm belangrijk dat je de juiste advertentiestrategieën kiest voor jouw merk, jouw product en jouw markt. De tools en methoden die we hierboven hebben beschreven, zullen je niet alleen helpen om je product beter onder de aandacht te brengen, maar ze kunnen je ook in contact brengen met relevante, betrokken doelgroepen die echt iets kunnen hebben aan jouw producten.