Laat jouw social media bereik organisch groeien in 2018

  • Geschreven door
2018 dreigt opnieuw een concurrerend jaar te worden voor adverteerders. Wij delen hoe je vooruitgang kan boeken met jouw sociale media-bereik.

Delen

In affiliate marketing kan je nooit op je lauweren rusten, het is cruciaal voor je succes om altijd een stap vooruit te zijn op het spel. In 2018 is social media vooral gefocust op betaalde reclame, maar toch mag het organisch laten groeien van het bereik voor je onderneming niet worden onderschat. Een van de voordelen van het gebruik van organische methoden is dat het de relatie met je prospects vergroot en kan leiden tot lange termijn relaties.

Sommige social media trends zullen waarschijnlijk de krantenkoppen halen in 2018. Haal zo veel mogelijk uit deze trends door ze tactisch te gebruiken om zo volgers op je social media te krijgen, zonder een fortuin te spenderen.

Viral video’s

Overal op social media vind je wel een video, natuurlijk niet zonder reden want mensen houden ervan. Ze zijn makkelijk te delen en helpen je bij het vergroten van je bereik. Deze trend zal ook in 2018 doorgaan en hoewel YouTube de video race domineert, zal Facebook's live-streaming een grote vooruitgang boeken.

Volgens SocialMediaToday worden video’s op Facebook 135% meer bekeken dan foto’s. Naar verwachting zal deze trend escaleren tot ver in de 2020’s, wanneer 80% van alle content op het internet via video’s zal gaan. Of je nu video’s produceert of aan live streaming doet, vooruit plannen en onderwerpen kiezen die de aandacht van jouw publiek trekt zijn essentiële factoren.

 Laat influencers beïnvloeden

Voordat het internet een hype werd vroegen auteurs bekende mensen om iets te schrijven voor hun boek en daarbij hun oordeel te geven. Het is dus niets nieuws om influencers te vragen om hun mening te geven, maar het zal wel steeds een belangrijkere onderdeel zijn bij het vergroten van je bereik. Wel zal de focus waarschijnlijk liggen in het werken met autoriteiten die echt in jouw product of dienst geloven. In plaats van de focus te gaan leggen in termen van ROI (Return on Investment), zal overwogen moeten worden om te focussen op ROR (Return on Relationship), of beter gezegd het naleven van de beloftes en onderhouden van relaties na verloop van tijd.

Vertel een verhaal

Tot op heden is de ‘story telling’ techniek zeer succesvol gebruikt. Instagram heeft uitstekende prestaties geboekt met dit concept, zo ook Snapchat. Dus waarom zou je dit niet in je eigen voordeel gebruiken? Door het grote aanbod van verhaal-platforms te verkennen, kan je gemakkelijk het verhaal over de producten die je promoot op social media plaatsen. Instagram en Snapchat zijn continu bezig hun ‘verhaal’ functies te updaten door aanvullende manieren aan te bieden, zodat het delen van creatieve content mogelijk wordt gemaakt.

Chatten met Chatbots

Het tijdperk van de robot is aangebroken, maak hier dus gebruik van. Goede klantenservice wordt altijd gewaardeerd en als je merkt dat je telkens dezelfde vragen moet beantwoorden, is het slim om een ‘chatbot’ te gebruiken om te helpen. Een chatbot bespaart je niet alleen tijd, maar het kan ook als aanspreekpunt dienen. Verbeterde technologie zal dit in 2018 mogelijk moeten maken, houd dus vooral de verdere ontwikkelingen van deze technologie in de gaten. 

Leg contact met klanten

Heel veel bedrijven gaan de fout in door social media als hun sales pitch te gebruiken, in plaats van het als een kans te zien om in contact te komen en relaties op te bouwen met hun klanten. Uiteraard is social media een groot podium om je producten onder de aandacht te brengen, maar het is niet alleen gelimiteerd tot dit. Een uniek aspect van een social media platform is verbinding maken met jouw klanten in het hele aankoopproces, en het aanbieden van begeleiding en advies. Als je dit verstandig inzet zal je vanzelf zien dat jouw klanten telkens weer terugkeren om bij jou/via jou te shoppen. 

Wees alert

Publiceren van posts is het makkelijkste gedeelte van social media, maar het zijn jouw reacties en interacties waarmee de magie gecreëerd wordt. Wanneer een prospect commentaar geeft op hetgeen dat je geschreven hebt, dien je hier altijd op te reageren. Hierdoor zal je een betere relatie, merkbekendheid en loyaliteit opbouwen terwijl je jezelf positioneert als een expert in je vakgebied. Als gevolg hiervan zullen lezers je blijven volgen. Volgens Social Habit stijgt de loyaliteit richting je merk met 53%, als lezers je volgen en communiceren via social media. 

Social media management tools

Volgens WalkerSands Communication waren social media management tools de populairste technische items die in 2017 werden gebruikt, en voorlopig is er nog geen teken dat deze trend zal verdwijnen. Met een goede reden dan ook, deze tools bieden een gemakkelijke manier om te posten aan. Doordat veel merken wereldwijd werken, is het makkelijk om via een tijdsplanning een optimaal lezerspubliek te bereiken. Met een groot beschikbaar aanbod aan tools, waaronder Hootsuite, Sendible, CoSchedule, etc. is er geen excuus meer om jouw posts op de best mogelijke manier in te plannen om zo je bereik organisch te vergroten.

Onderschat je inhoud niet

Social media is niets zonder inhoud, om ervoor te zorgen dat dit werkt moet je kwalitatieve inhoud posten die jouw prospects willen lezen en delen. Op Facebook, bijvoorbeeld, word je post getoond afhankelijk van het aantal lezers. Hoe meer je inhoud wordt gelezen, hoe meer je post getoond zal worden. Verandering is nodig om betrokkenheid te behouden, afwisseling maakt alles aangenamer en interessanter. Lezers houden van transparante posts, degene die het merk weergeven als een echt persoon, niet enkel een bedrijf. Schrijf je inhoud vanuit een persoonlijk perspectief, gebruik verhalen om emoties bij je lezers op te wekken.

Gebruik ‘evergreen’ inhoud – inhoud dat altijd relevant is – en herbruik het verschillende keren gedurende het jaar om het voor nieuw publiek te presenteren. Monitor welke posts het breedste publiek aantrekt en het meeste interactie opwekt, en re-post op regelmatige basis.

Het is ook de moeite waard om je concurrenten in het oog te houden en bij te houden welke soort inhoud de meeste reacties krijgt. Schenk tevens aandacht aan de timing wanneer je post door analyses te gebruiken zoals de Facebook Insights feature om zo vast te stellen wat werkt en wat niet.

Breng je posts tot leven met afbeeldingen

Als je kijkt hoeveel mensen er reageren op jouw posts, zal je zien dat het aantal altijd hoger is als je een afbeelding bijvoegt. Gebruik afbeeldingen die een verhaal vertellen of een emotie opwekt bij anderen. Mensen houden er ook van om afbeeldingen met quotes te delen, maar gebruik geen stock quotes – maak je eigen quote met jouw website link op de afbeelding.

Richt je op je ideale doelgroep

Het is al langer bekend dat je jouw betaalde advertenties kunt richten op een specifiek publiek, maar je kunt ook organisch je posts aan de juiste mensen laten zien. Mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt zijn meer geneigd om jouw post leuk te vinden, te delen, en te reageren. Social Report heeft een goede gids geschreven om dit voor elkaar te krijgen.

Welke methode je ook kiest, vergeet niet dat dit niet zomaar van de een op andere dag op een magische wijze gebeurt. Uiteindelijk zal het sneeuwbaleffect van start gaan. Je zult niet meteen resultaat zien in vergelijking met betaalde reclame, maar de klanten die je organisch genereert zullen al een aanzienlijke goede relatie met je hebben, en de komende jaren loyaal blijven.