De ultieme handleiding om succesvolle publishers te vinden

  • Geschreven door

Er zijn veel uitstekende publishers  (ook wel affiliates genoemd) die je kunnen helpen bij het promoten van je merk en je producten.

Delen

Het kan een uitdaging zijn om de juiste affiliates te vinden die bij je merk passen, maar met een beetje onderzoek en inspanning lukt het zeker.

Als je geschikte affiliates wilt aantrekken, is het altijd een goed begin om een link naar je affiliate programma op je website te plaatsen. Maar deze link kan zichzelf niet verkopen en kan ook niet bepalen welke affiliate de meeste omzet zal opleveren. Net als voor elke andere verkoopkans moet je er hard voor werken. Dit werk loont echter zeker de moeite, omdat succesvolle affiliates je een directe route naar hun klanten bieden.

Maar succesvolle affiliates zijn erg populair en kunnen erg kieskeurig zijn wanneer ze bepalen met wie ze willen samenwerken. We bekijken de meest effectieve technieken om niet alleen in contact te komen met de meest succesvolle affiliates voor je producten, maar om ook te zorgen dat ze graag met je willen samenwerken om je product te promoten.

Begin met het product

Test het, test het, en test het nog een keer. Je product moet goed converteren en je doelgroep moet het willen kopen. Productpromotie kost tijd en moeite. Om de beste affiliates aan te trekken heb je een conversiepercentage van minstens 1% nodig, en liefst nog veel hoger.
Er is veel vraag naar de spots van succesvolle affiliates. Als een product niet goed presteert, zal een affiliate al snel zijn strategie aanpassen. Een populair product trekt niet alleen de beste affiliates aan, maar ook kandidaten die waarschijnlijk minder goed kunnen helpen bij het promoten van je product. Een product met een hoge conversie is dus nog maar het begin van het proces: je moet ook goed selecteren.

Behandel je affiliate programma ook als een product om te verkopen

Hoewel je je waarschijnlijk vooral richt op het marketen en verkopen van je product aan de consument, moet je het ook verkopen aan affiliates. Er zijn duizenden online retailers actief, dus het is belangrijk dat je affiliate programma zich onderscheidt van de rest. Zoals gezegd begint alles met het eigenlijke product, maar je hebt ook een onweerstaanbaar marketingplan nodig dat weerklank vindt bij affiliates.

Vind de juiste mensen

Als eerste stap moet je op zoek naar affiliates die belangstelling hebben voor wat je doet en die passen bij je merk. Er zijn meerdere manieren om in contact te komen met geschikte affiliates. Hieronder beschrijven we enkele van deze manieren.

Gebruik een gerenommeerd affiliate netwerk

Om in contact te komen met de leden van een doelgroep, moet je naar de plek waar die leden zich ophouden. In dit geval bestaat je doelgroep uit affiliates, en verreweg de meesten daarvan zijn te vinden op de platforms van affiliate netwerken. Via deze platforms kunnen publishers en adverteerders gemakkelijk met elkaar in contact komen zonder dat ze zelf uitgebreid op zoek hoeven te gaan.
Er zijn veel affiliate netwerken om uit te kiezen, maar als je hoogwaardige affiliates wilt aantrekken, kun je het best kiezen voor bekende en gerenommeerde platforms zoals Awin. Awin bestrijkt een breed scala aan sectoren en een enorme reeks merken, genres en producten, bijvoorbeeld op het gebied van financiële dienstverlening, retail, reizen, telecom en shopping, om er maar enkele te noemen.
Omdat 83% van de adverteerders gebruikmaakt van affiliate netwerken, zijn dit vaak de eerste plaatsen waar affiliates op zoek gaan naar producten die ze kunnen promoten. Zorg dus dat je altijd goed vertegenwoordigd bent op de platforms van deze netwerken.

Vergeet je klantenbestand niet

Mensen die enthousiast zijn over je producten, zijn je beste ambassadeurs. Dus waarom zou je je huidige klanten niet vragen of ze willen helpen je producten te verkopen? Stuur een e-mail naar je klantenbestand om ze te laten weten dat je op zoek bent naar affiliates. Stuur er nog enkele e-mails achteraan om duidelijk te maken dat ze iets kunnen verdienen door je producten aan te bevelen.

Beïnvloed de influencers

In elke marketingcampagne neemt de rol van influencers toe. Daarom is dit ook een goede manier om succesvolle affiliates te vinden. Hoewel het vaak de nodige tijd kost om een goede relatie op te bouwen met de sterren van de online wereld, zodat je ze kunt vragen je producten aan te prijzen als een affiliate, is het zeker de moeite waard vanwege de hoge opbrengst die deze marketingtechniek kan opleveren.

Online aanwezigheid

Laat nooit een gelegenheid voorbijgaan om je affiliate programma onder de aandacht te brengen (zonder te gaan spammen). Plaats een link naar je website op je aanmeldpagina en in je e-mailhandtekening. Bouw relaties op via social media, groepen en forums en, wanneer de tijd rijp is, nodig ze uit voor je affiliate programma.

Maak slim gebruik van je eigen blog of schrijf gastblogs op gerenommeerde websites. Beschrijf hoe je product of dienst een bepaald probleem kan oplossen en nodig mensen uit om je blog te delen met anderen.

Je kunt ook gebruikmaken van betaalde reclame, bijvoorbeeld pay-per-click of advertenties op Facebook, Twitter of LinkedIn.

Maak een duidelijk landingspagina waarop je beschrijft wat de voordelen zijn om een affiliate te worden. De landingspagina kan worden gebruikt voor alle campagnes waarmee je leads probeert te genereren en te converteren. Het werk dat je eenmalig in deze pagina investeert, werpt op die manier steeds weer opnieuw zijn vruchten af. Als je snel nieuwe leads voor je affiliate programma wilt genereren, is dit vaak de beste methode.

Persoonlijke netwerken

Online contacten zijn waardevol, maar vergeet nooit het belang van ontmoetingen in persoon. Vertel iedereen die je tegenkomt over je producten en laat ze weten dat je altijd geïnteresseerd bent in nieuwe affiliates. Netwerkactiviteiten, conferenties, vergaderingen: het zijn allemaal platforms die je kunt gebruiken om affiliates te werven.
Het kan ook heel waardevol zijn om deel te nemen aan conferenties over affiliate marketing of andere evenementen. Hier kun je in ieder geval meer te weten komen over affiliate marketing en het gebruik van een affiliate programma. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de seizoensagenda van Awin.

Offline marketing

Oude en beproefde methoden werken nog steeds. Reclame in gedrukte media, cold-calling, direct mail: al deze methoden kunnen een rol spelen in je campagnes, afhankelijk van je markt en je doelgroep. Als je er een budget voor hebt, kun je overwegen een pakket met productmonsters naar publishers te sturen, zodat ze je producten kunnen uitproberen en eerder geneigd zijn om als affiliate aan je programma deel te nemen.

Bouw een goede reputatie op

Geduld is een schone zaak wanneer je met succesvolle affiliates werkt. Zoals gezegd kunnen deze hoogvliegers hoge eisen stellen aan hun partners. Waarom zouden ze met jou willen samenwerken? Het antwoord is simpel: zorg dat je een uitstekende reputatie opbouwt.
Als je laat zien dat je veel passie hebt voor je product en je affiliate programma, wordt het veel gemakkelijker om partners voor affiliate marketing te vinden. Je enthousiasme werkt aanstekelijk op nieuwe contacten, zodat ze meer belangstelling krijgen om een langlopende relatie aan te gaan. Affiliates werken het liefst samen met adverteerders die zich committeren aan hun partners en die erop letten dat hun affiliate programma voor alle betrokkenen voordeel oplevert.

Een goede reputatie krijg je niet zomaar. Je moet tijd investeren in je aanwezigheid. Start een blog waarmee je je lezers iets van waarde aanbiedt. Zorg dat je volgers krijgt en probeer die vervolgens te converteren naar klanten. Misschien kun je zelf een affiliate worden voor andere producten, zodat je leert wat er allemaal bij komt kijken. Zorg dat je opvalt binnen je eigen branche.

Werk met de besten

Als je de bovenstaande adviezen hebt opgevolgd, beschik je inmiddels hopelijk over een grote groep potentiële affiliates. De volgende stap is het bepalen welke kandidaten de moeite van verdere investering waard zijn: hoe vind je de beste affiliates?

Screening van kandidaten
Doe wat onderzoek om te achterhalen met wie je precies te maken hebt. Als affiliates een eigen website hebben, controleer dan of de website voldoende kwaliteit heeft en aansluit bij wat jij wilt verkopen. Een gezaghebbende en gerespecteerde website is het best. Werk samen met gerenommeerde affiliates, zodat hun reputatie ook afstraalt op je eigen producten.
Informeer naar hun promotiemethoden. Werken ze met een grote e-maildatabase of hebben ze een populair blog? Misschien zijn ze prominent aanwezig op social media of maken ze gebruik van betaalde reclame. Hierdoor krijg je niet alleen een goede indruk van hun activiteiten en successen, maar kun je ook controleren of hun methoden passend zijn voor je merk en je producten.
Leer van je relaties met affiliate netwerken. De accountmanagers van Awin kunnen je adviseren en het complianceteam screent potentiële publishers. Een beginnende affiliate publisher heeft misschien nog geen reputatie opgebouwd. In dat geval moet je op je intuïtie en op de beschikbare informatie vertrouwen om te bepalen of de publisher goed bij je past. Je kunt nieuwe relaties altijd testen binnen het affiliate netwerk. Dit netwerk is bovendien een prima manier om geattendeerd te worden op veelbelovende nieuwe affiliates.

Motiveren en belonen
Of je nu werkt met kleinere affiliates, ‘long tail’ publishers of specifieke contentprogramma’s: het is essentieel dat je weet wie wel of niet gemotiveerd is om hard te werken. Een beloningsprogramma kan hierbij goede diensten bewijzen. Denk bijvoorbeeld aan hogere commissies of gratis geschenken, een prestatiebonus of een ander soort beloning die past bij je product. Je kunt ook een prijs voor de best presterende affiliate instellen en elke maand de winnaar bekendmaken. Een openbare onderscheiding kan net zo motiverend werken als een geldelijke beloning. Het is belangrijk dat je royaal bent en dat je affiliates weten dat ze hoger op de bonusladder komen naarmate ze meer verkopen.

Geef ondersteuning
Hoe meer je affiliates worden afgeleid door administratieve zaken, des te kleiner de kans dat ze zich voor jouw producten blijven inzetten. Maak het ze daarom zo gemakkelijk mogelijk. Creëer een gemakkelijk navigeerbaar adverteerdersprofiel met alle informatie die ze nodig kunnen hebben, inclusief de antwoorden op hun vragen. Houd het echter wel overzichtelijk. Succesvolle affiliates die met een groot aantal adverteerders werken, hebben het veel te druk om allerlei onnodige informatie door te spitten.

Tot slot

Met een affiliate programma kun je veel omzet en inkomsten genereren, maar alleen als je het programma optimaliseert en je uitsluitend werkt met affiliates die passen bij je merk en je producten. Je weet nu hoe je leads kunt genereren, hoe je je programma in de markt kunt zetten en hoe je potentiële partners kunt screenen. Maar de belangrijkste factor om de beste affiliates aan te trekken, zoals we al eerder hebben genoemd, willen we nog een keer onderstrepen: je product moet converteren, en goed ook.

Als je met behulp van het platform en de uitgebreide trackingfuncties van Awin overtuigende conversiecijfers aan je affiliates kunt overleggen, wordt de kans veel groter dat ze met jou willen samenwerken. Test de conversie van je product via zo veel mogelijk platforms, inclusief betaald en organisch verkeer. Deze investering kan een enorm rendement opleveren, dus is zeker de moeite waard.
En ten slotte: de tijd zal het je leren. Naarmate je affiliate programma zich verder ontwikkelt, wordt duidelijk wie hard werkt om jouw producten aan te prijzen. Investeer je tijd in deze affiliates, en zij zullen hun tijd in jouw merk investeren.