Wat influencer marketing kan betekenen voor je merk

  • Geschreven door

Influencer marketing is een blijvertje. Het is omarmd door grote en kleine bedrijven die weten hoe ze samen met influencers een merknaam kunnen opbouwen. Deze marketingstrategie groeit en ontwikkelt zich snel en bedrijven die er nog geen aandacht en budgetten aan besteden, hebben de kans de boot te missen.

Delen

Wat is influencer marketing?

Je social media staan vol met tips over hoe je gezonder kunt leven, meer kunt verdienen en je relatie kunt verbeteren. Je ontvangt nieuwsbrieven van bloggers en bedrijven die producten en diensten promoten waar jij zeker weten beter van wordt. Soms lukt het en ga je over tot een aankoop. En als dat gebeurt dan is één ding zeker: nu maak ook jij deel uit van het fenomeen dat influencer marketing heet.

Influencer marketing is op zich niets nieuws. De keuzes die mensen maken werden vroeger ook al beïnvloed door tips, aanbevelingen en mond-tot-mondreclame. Celebrities worden ingezet om in televisiereclames producten aan de man te brengen. Tegenwoordig vind je deze marketingstrategie ook terug op internet, waar social influencers content publiceren die engagement en sales bevordert.

 De uiteindelijke sales zijn geheel afhankelijk van het publiek van de influencer. Succesvolle influencers hebben veel fans omdat ze content maken over onderwerpen waar ze verstand van hebben. Enthousiaste en trouwe volgers komen altijd terug en weten wat ze er zelf voor terugkrijgen: tips, advies, weetjes of gewoon puur vermaak.

De influencers bouwen in de loop van tijd vertrouwen en respect op bij hun publiek. Voorbeeld: een influencer heeft het vaak over een boek en raadt zijn fans aan het ook te lezen. Sommigen fans doen dat en vinden het ook een geweldig boek. Of neem recepten: de influencer maakt een video over een makkelijk en lekker recept. Kijkers proberen het ook en als ze tevreden zijn met het resultaat, kunnen ze vaak niet wachten tot de volgende video van deze influencer.

Als een influencer vervolgens nieuwe content publiceert over merken of producten, dan is de kans groot dat zijn publiek de aanbevelingen opvolgt. Deze doelgroep is namelijk al enorm geïnteresseerd in alles wat de influencer doet. Uit een recent onderzoek blijkt dat 70% van de consumenten de aanbevelingen van gelijkgestemden ter harte neemt voordat ze overgaan tot een aankoop. Hieruit blijkt de enorme potentie van deze marketingstrategie.

Waarom is influencer marketing belangrijk?

"Influencers zijn mensen. Mensen (of personages) met een merk en een publiek. Hun zeer specifieke groep fans is wat deze influencers zo aantrekkelijk maakt voor adverteerders. De manier waarop dit ecosysteem zich ontwikkeld lijkt wel een beetje op de begindagen van het internet." - Mike Schmidt, oprichter van Dovetale.

Hierboven wordt het al gezegd: influencers zijn mensen. En dit is een van de belangrijkste aspecten van influencer marketing. De tijd van saaie persberichten, tv-reclame met modellen die doen alsof ze 'gewone mensen' zijn en beroemdheden die producten aanprijzen zijn voorbij.

De manier waarop we adverteren verandert en influencer marketing is hier een gevolg van. Consumenten brengen meer tijd door op social media en voelen zich verbonden met mensen die ze zien als gelijkgestemden. Met influencer marketing wordt het publiek aangesproken daar waar ze zich op hun gemak voelen. Kopers trekken steeds meer naar elkaar toe voor advies en aanbevelingen en kloppen minder bij bedrijven aan.

 Vertrouwen in je merk opbouwen

 Het internet wordt een steeds grotere en drukkere marktplaats. Voor succes op de lange termijn is het van cruciaal belang dat je merk opvalt. Goede publiciteit via een gerespecteerd kanaal helpt bij het opbouwen van vertrouwen in je merk. Het zorgt er niet alleen voor dat consumenten je merk zien, maar dat ze je merk ook beter onthouden.

 Uit een onderzoek van Nielsen blijkt dat 92% van de consumenten meer vertrouwen op 'earned' media, mond-op-mondreclame en tips van familie en vrienden dan op andere vormen van reclame. Influencer marketing is een vorm van referralmarketing die goed werkt om langdurig een vertrouwensband op te bouwen.

 De juiste doelgroep

 Wat influencer marketing zo geweldig maakt, is de mogelijkheid om merken en producten rechtstreeks onder de aandacht te brengen bij een al bestaande groep enthousiaste mensen. Een opgewarmd publiek zeg maar. Als je de juiste influencer hebt gevonden, dan wordt je merk voorgeschoteld aan een publiek dat al open staat voor jouw soort product of dienst.

 Het targetten van de juiste doelgroep in de juiste omgeving kan een groot effect hebben op je omzet. Het gaat je waarschijnlijk niet lukken om koelboxen te slijten aan Eskimo's, maar fanatieke kampeerders die hun kampeerervaring nog beter willen maken, kunnen je omzet misschien wel verdubbelen. Als je een relatie kunt opbouwen met een relevante influencer wordt je product aan duizenden mensen vertoond.

 Verbeter je SEO

Influencer marketing is niet alleen een effectieve manier om je producten te promoten, het helpt ook bij het verbeteren van je positie in zoekresultaten. Hoe meer influencers jouw producten promoten, hoe meer brand awareness je ervoor terugkrijgt. Dit heeft een positief effect op je SEO:

 Nieuwe content over je merk en product en meer zichtbaarheid, bekendheid en engagement

  • Een grotere kans dat berichten, links en details over je product gedeeld worden
  • Hoe vaker je merk genoemd wordt op social media, hoe hoger Google je in de zoekresultaten plaatst. En dat is natuurlijk het uiteindelijke doel bij zoekmachineoptimalisatie.

Snelle groeimarkt

Marketing is niet goedkoop en plannen, monitoren, analyseren en finetunen kost veel tijd. Het aantrekken van nieuwe klanten is nog maar het begin. Het vasthouden van bestaande klanten is even belangrijk. Influencer marketing levert twee keer zoveel sales op als display advertising met een retention rate die 37% hogerligt. Je ziet dus dat je met influencer marketing niet alleen nieuwe klanten aantrekt, maar ze ook vasthoudt.

Influencer marketing groeit sneller dan andere marketingstrategieën. Uit een testprogramma van Silk Almond Milk blijkt dat de ROI van influencer marketing 11 keer hoger is dan die van banneradvertenties. Als je investeert in influencer marketing dan levert dat meer op dan bij andere strategieën.

 

Tijd doorbrengen op social media

 Consumenten veranderen voortdurend. Ze brengen tegenwoordig meer tijd door op Facebook en Instagram dan op de advertentiepagina van de lokale krant. Adverteerders veranderen mee of ze lopen de kans achter te blijven. De populariteit en groei van influencer marketing laat duidelijk zien dat alles al aan het veranderen is in de marketingwereld.

Je merk laten opvallen en promoten via social media is nu belangrijker dan ooit en influencer marketing speelt daarbij een grote rol. Uit een rapport blijkt dat social influencers 12,9 miljoen gesponsorde berichten op Instagram hebben geplaatst in 2017 en dit aantal blijft stijgen. De Advertiser Standards Agency geeft steeds meer richtlijnen aan influencers en merken over de zichtbaarheid van advertenties en betaalde partnerschappen. 

 Nieuwe content

 Het wordt al jaren geroepen: content is koning! Maar tijden veranderen en dus ook de vorm waarin content wordt gepubliceerd. Mensen houden van nieuwe content en zijn altijd erg blij met nieuwe blogs en video's van hun favoriete blogger. Influencers zijn goed in het maken van content en als ze jouw merk noemen dan kan jij deze content (met hun toestemming) gebruiken. Zo wordt deze content niet alleen geabsorbeerd door de volgers van de influencers, het is ook nog eens goed voor je eigen ranking en populariteit.

Door de content te reposten, te delen en op andere manieren in te zetten, houd je je merk en product veel langer onder de aandacht dan met conventionele

advertentiemethodes. Influencers benaderen merken ook vaak vanuit een heel ander perspectief en daardoor ontstaat nieuwe en verrassende content.

 Kosteneffectiviteit

 Als het wel goed zit met je ROI, dan zijn de kosten van een campagne niet zo van belang. Het mooie van influencer marketing is dat het niet alleen een hoge ROI geeft, het is ook nog relatief goedkoop vergeleken met andere marketingstrategieën.

Gemiddeld levert elke euro die besteed wordt aan influencer marketing ongeveer € 6,50 omzet op. Vergelijk dat maar eens met PPC, waar elke € 1,60 ongeveer € 3 oplevert. Bovendien is de gemiddelde kijktijd voor content van influencers zeven keer zo lang.

De kosten van influencer marketing hangen af van de influencer. Sommigen nemen genoegen met cadeaus of spullen en anderen sturen gewoon een factuur (een gids met meer informatie over giften aan influencers vind je hier). Er zijn ook influencers die er helemaal niets voor terug hoeven. De kosten van PPC-campagnes (kliks en beheer) daarentegen kunnen behoorlijk oplopen. 

 Het nettoresultaat

 Als je deze case studies bekijkt dan zie je duidelijk dat influencer marketing meer en meer sales oplevert, zowel online als offline. Netwerken voor publishers als Awin en ShareASale hebben ervaring met influencer marketing en geven marketeers advies hoe ze deze marketingstrategie het beste kunnen inzetten.

Er spelen natuurlijk veel factoren een rol bij het uiteindelijke succes, maar één ding staat vast: influencer marketing is een blijvertje. Bedrijven die deze strategie nog niet hebben omarmt, blijven aan de zijlijn staan in deze competitieve online wereld. Zorg ervoor dat jij daar niet terechtkomt en neem influencer marketing op in je strategie. Meer weten over influencer marketing? Neem dan contact op met je accountmanager.