Winter Solden: minimaal 30% groei verwacht

  • Geschreven door
  • .

Het eind van het jaar is in zicht en dat betekend voor de Belgische markt dat de voorbereidingen voor de winter Solden in volle gang zijn

Delen

Op 4 januari 2021 start deze succesvolle periode van uitverkoop. Door de start van het koopjesseizoen in november met Black Friday en het doortrekken van de straffe kortingen tot en met januari, is de winter solden traditioneel een belangrijke periode in België. In dit artikel blikken we terug op de performance van afgelopen jaren en kijken we vooruit naar de winter Solden 2021.

Overzicht van winter solden periode per jaar

De winter Solden is elk jaar in januari maar wanneer deze begint is afhankelijk van of het in het weekend valt of niet. In 2018, 2019 en 2020 startte de winter Solden bijvoorbeeld op 3 januari t/m 31. Aankomend jaar start de winter solden op 4 januari en duurt deze tot en met 31 januari. Door de huidige lockdown zijn er wel geluiden in de markt om de solden, zoals in de zomer, een maand op te schuiven. Volgens Mode Unie daalt het consumentenvertrouwen door de strengere maatregelen en zijn zelfs 82% van de modehandelaars voorstander van het verplaatsen van de winter Solden. De grotere winkelketens en hun sectororganisatie Comeos kunnen zich niet vinden in een verschuiving van de Solden. Zij noemen dit voorstel ondoordacht en vrezen voor zware consequenties.

Groei van 63% in sales in 2020 ten opzichte van 2019

Het jaar 2019 was voor de winter Solden zeer succesvol voor de Awin adverteerders. Met een groei van 63% in sales en 54% in de orderwaarde steeg de omzet flink. Ter vergelijking: volgens Mode Unie heeft de algehele markt het 7% minder gedaan door het warme winterweer. Hieronder zie je de ontwikkeling van de sales jaar op jaar vergeleken. De eerste dag van de Solden is dus de belangrijkste; hier worden in ieder geval dan worden de meeste sales gezet. Dit is waarschijnlijk omdat mensen zeker willen zijn van het product dat op hun verlanglijstje staat. Iets anders dat opvalt is dat in 2019 de laatste dag iets minder deed en in 2020 zagen we juist een stijging op de laatste dag

FMCG en Clothing wisselen van plaats

Als we dan kijken naar de sub industrieën dan waren FMCG, Clothing en Home & Garden koplopers. Waar in 2019 de top industrie het kleding segment was is dat nu FMCG.

Ook zien we dat jaar op jaar de conversie ratio via affiliate voor de winter Solden toeneemt.

Cashback en discount & promotions onmisbaar in Belgische  programma’s

Voornamelijk Cashback en discount & promotions waren publisher verticals die het goed deden dit jaar. En dat zal ook nog wel even zo blijven, dat heeft te maken met het Belgische consumenten gedrag. Zij worden namelijk gezien als de bonnetjes koning(in)van Europa. Net zoals in Amerika houden de Belgen ervan om bonnetjes te knippen en hiermee korting te ontvangen in de winkels. Met de beweging naar online, is het dan ook niet gek dat we een grote toename zien van deze publishers.

Door de steeds grotere verschuiving van offline naar online, vooral in dit bijzondere jaar, zullen publishers ook steeds meer mogelijkheden bieden tijdens belangrijke periodes zoals de Solden. Zo zullen publishers steeds meer werk maken van de SEO zichtbaarheid en maken ze meer promotie plekken vrij. 

Voorspelling minimaal +30% stijging in aantal sales

Aankomende winter Solden zal door de impact van het Corona virus een iets andere definitie kennen. Het Corona virus heeft geen invloed op het klimaat, dus de winterjassen en winterkleding zullen wel verkocht worden. Maar een ander belangrijk segment, de wintersport zal een andere definitie krijgen. Waarschijnlijk gaan we minder op wintersport aankomend seizoen en daarom zal er mogelijk minder wintersport artikelen verkocht gaan worden. Daarnaast zal er ook een grotere voorraad aan kleding en cadeaus overblijven dit jaar voor de winter Solden als Kerst, Sinterklaas en Oud en Nieuw vanwege het Corona virus een andere vorm zullen krijgen.

We zagen dat de zomer Solden ondanks de huidige situatie wel een stijging liet zien van meer dan 60%. Dus we verwachten zeker voor de winter Solden een groei in omzet en sales maar een betrekkelijk bescheiden groei.

We kijken uit naar een succesvolle periode. Zoals je inmiddels van ons gewent bent delen we ook de uitkomsten van de winter Solden in februari 2021.

Delen