Interview Mobiel.nl

  • Geschreven door
  • .
Elke maand delen we een interessant interview met een van onze adverteerders op onze blog. Ons eerste interview is met Thomas Borsboom van mobiel.nl, die geheel in thema van de rebranding antwoord geeft op een aantal vragen over de rebranding die mobiel.nl ondergaan is.

Delen

Interview mobiel.nl

Q: Studentmobiel is in maart 2016 omgedoopt tot mobiel.nl. Kan je aangeven waarom
jullie destijds besloten hadden om onder een nieuwe naam verder te gaan?

A: Met Studentmobiel hadden we altijd een heel duidelijk profiel en een zeer sterke naam in de studentenmarkt. We spraken echter ook een breder publiek aan en gingen steeds meer landelijk adverteren. We riepen daarbij ‘Studentenvoordeel voor iedereen’ en wisten daarmee ook buiten de studentendoelgroep flink te groeien. Maar uiteindelijk blijft het een dubbele boodschap. We merkte in onze omgeving dat logischerwijs de naam een drempel was, ook onderzoeken bevestigde dit. Rebranding naar de – in onze ogen – best mogelijke naam, mobiel.nl, voelde als een natuurlijke stap en zou dit probleem oplossen. Het geeft ons de allerbeste uitgangspositie om heel Nederland te bedienen.

 Q: Wat was jullie grootste uitdaging bij het rebranden van jullie merk Studentmobiel.nl?

A: Je hebt van de ene op de andere dag een andere naam, maar je bent natuurlijk nog steeds hetzelfde bedrijf. Eigenschappen als: snel, deskundig, onafhankelijk, scherpe prijzen, overzichtelijk en klantgericht zaten verpakt in onze ouden naamgeving, zo kenden onze klanten en partners ons. Omdat de nieuwe naam meer generiek is moesten we dit soort eigenschappen van onszelf, onze competenties, onze doelgroep en boodschap voor het eerst expliciet maken. Daar hebben we wel wat tijd in moeten stoppen.

Q: Wat is het mooiste wat de rebranding jullie gebracht heeft?

A: We zien dat we daadwerkelijk laagdrempeliger zijn geworden. Dit zagen we ook direct terug in de reacties van onze klanten op onze servicepunten of in ons contact center. Zij vonden het een logische stap.

Q: Hoe lang heeft het geduurd voordat jullie nieuwe naam door iedereen en overal goed werd gebruikt?

A: Het is vrijwel precies 12 maanden geleden dat we zijn omgedoopt tot mobile.nl, en we zien dat inmiddels het overgrote deel van onze klanten en bezoekers op de nieuwe naam binnenkomt. Een kleinere groep, met name jonge klanten, zien we nog steeds wel zoeken op de oude naam, maar dat schuift iedere maand op in de juiste richting. Het omzetten van de naam bij onze partners en publishers is over het algemeen vlot verlopen.

Q: Wat is het beste advies/tip wat je hebt gekregen omtrent het wijzigen van jullie naam?

A: Wij hebben met verschillende adviesbureaus te maken gehad rondom invulling van de naamswijziging. Waarbij in veel gevallen het moment werd aangegrepen om het vanaf dat punt compleet anders te doen. Nieuwe boodschap, nieuwe stijl etc. Het advies/plan om die juist dicht bij onszelf te blijven, niet te doen of te denken dat je in een keer een heel ander bedrijf bent geworden was een waardevol (en – achteraf – vanzelfsprekend) inzicht.

Q: Wat kan je andere retailers en/of bedrijven aanraden als ze aan een rebranding denken?

A: Beetje voor de hand liggend, maar zorg dat je een hele goede reden hebt. Je bekendheid en bereik heeft betrekking tot je bestaande/oude naam. Je hebt het over een enorme operatie met alle onzekerheden van dien. Pas daarnaast ook op met goedbedoelde, enthousiaste plannen die op je af komen. Zet vooral goed op een rij wat jouw kernkwaliteiten, competenties, toegevoegde waardes zijn als bedrijf. Uiteindelijk moet je het daar, ook met de nieuwe naam, van hebben.

Wil je meer trends en ontwikkelingen lezen? Bekijk dan onze Marktinzichten

Delen