Trend Analyse: Pasen rond de wereld

  • Geschreven door
  • .
Dat paaseitjes en chocoladepaashazen in Nederland erg populair zijn rondom Pasen kunnen de meeste Nederlanders wel gokken, maar wat eten andere landen (waarin Awin actief is) tijdens Pasen? We voerden een onderzoek naar het meest populaire snoepgoed van onze 900 collega's in 15 locaties en compileerde een kleine analyse.

Delen

Trend Analyse: Pasen rond de wereld

Paaseieren schilderen en zoeken, chocolade-eitjes eten, een extra vrije dag: de typische dingen waar men in Nederland aan denk als we aan Pasen denken. Maar hoe zit dat eigenlijk met andere landen? En dan voornamelijk: welk snoepgoed is het meest populaire Pasen snoepgoed? Voor deze gelegenheid hebben we onze Awin collega’s ondervraagd om te achterhalen welk snoepgoed (internationaal) tijdens Pasen geliefd is en hoe de smaak in termen van bijvoorbeeld locatie en geslacht verschillen. En met chocolade als all time favorite hebben we dit snoepgoed extra onder de loep genomen.

De deelnemers aan het onderzoek waren:

  • 58% vrouwen, 42% van de mannen
  • Gemiddelde leeftijd van 29 jaar
  • 38 verschillende nationaliteiten

Laten we beginnen met de algemene resultaten van onze enquête. De meerderheid verkiest zoete snacks boven zoutige. Chocolade is het meest populair en werd tot de favorieten verkozen met 51%. Vooral de klassieke melkchocolade (42%) is populair bij de Awinees, gevolgd door puur (21%) en witte chocolade (14%). Op het gebied van gummibeertjes wijst 24% van de ondervraagden de groene gummibeertjes af, terwijl 20% helemaal geen gummibeertjes lust. Zelfs bij ijs blijken de klassiekers in alle landen de harten te winnen: chocolade (18%) op nummer 1 gevolgd door vanille (17%) en pistache (10%).

Er is één duidelijke conclusie: chocolade is overal! Elk land houdt van chocolade in elke variatie. Bovenal krijgen chocolade-eieren en chocoladepaashazen de voorkeur. Vooral wij Nederlanders houden erg van dit snoepgoed, Nederlanders eten namelijk gemiddeld 47 paaseieren rond Pasen. En vooral in Overijssel schijnen de echte paaseierenliefhebbers te zitten! (1) Gebak volgt een twee (internationale) plaats.

Chocolade is overal. Elk land houdt van chocolade in elke variatie. Bovenal krijgen chocolade-eieren en chocoladepaashazen de voorkeur. Maar ook chocoladerepen zijn geliefd, de meest populaire merken zijn: kinder (21%), Lindt (21%), Cadbury (19%) en Milka (14%).

Verschillen tussen man en vrouw: Hoewel meer vrouwen dan mannen hebben meegewerkt met het onderzoek, kunnen we wel stellen dat zoetigheid bij zowel mannen als vrouwen de voorkeur heeft. Mannen geven echter de voorkeur aan witte chocolade en gaan liever voor witte gummibeertjes terwijl vrouwen eerder de groene kiezen. Wat betreft ijs eten mannen liever chocolade ijs en vrouwen liever vanille-ijs.

Voorkeuren aan de hand van sterrenbeelden: Tweeling is het enige sterrenbeeld dat liever zoute snacks eet in plaats van snoep. Steenbok houdt van melkchocolade, weegschaal witte chocolade en de boogschutter houdt van noten.

NB: Het klop t dat de soms van bovenstaande grote is dan 100% omdat bij elke vraag meerdere antwoorden mogelijk waren.

NB:  Het klopt dat de soms van bovenstaande grote is dan 100% omdat bij elke vraag meerdere antwoorden mogelijk waren.

Belangrijkste kenmerken van elk land

Naast pure chocolade houdt Brazilië ook van ijs (42%). Het is ook meteen het jongste land binnen Awin met een gemiddelde leeftijd van 25. Als een lokale specialiteit raden onze collega's “Ovo de Páscoa” (gevulde chocolade eieren) aan.

D-A-CH houdt van zowel chocolade als koekjes. De top 5 bestaat uit marsepein (ook met Pasen), wat niet zo populair lijkt te zijn in de andere landen. Vanille marsepein wordt het liefst gegeten naast paaseieren en chocoladepaashazen. Het is ook een gewoonte om gebak te eten zoals Baumkuchen.

Frankrijk lijkt niet helemaal een zoete tand te hebben. In de wedstrijd tussen zoet vs. zout, wint zoet het met 62%. Een relatief lager percentage dan het algemene gemiddelde. Dit blijkt ook uit de chocoladesector, waar pure chocolade de tweede plaats in neemt met 30% (na melkchocolade). Desalniettemin, behoren chips en zoute snacks met 13% ook tot de favoriete snacks. Alhoewel tijdens Pasen elke vorm van chocolade gegeten wordt.

Ons hoofdkantoor in Berlijn vertegenwoordigt veel nationaliteiten met medewerkers uit 13 landen. Dit blijkt ook uit het grote aantal verschillende voorkeuren. De variatie in snoepgoed die in de top kwam staan was hier het grootst. Opvallend is dat tijdens Pasen naast chocolade ook graag drank geconsumeerd wordt.

Het meest opvallende land in onze analyse is Italië, omdat chocolade niet zo populair lijkt te zijn als in alle andere landen - het enige land waar pure chocolade de eerste plaats deelt met melkchocolade. En hoe kan het ook anders - het meest populaire snoepgoed is ijs en dan vooral pistache (20%). De meest populaire lokale Paas specialiteit die gegeten wordt is Colomba, een traditionele cake in de vorm van een duif.

Nederland houdt van snoep en drop (het enige land dat met 23% drop als een van de meest populaire snoepgoed heeft gestemd). Maar ook hier neemt chocolade de leiding: melkchocolade neemt de eerste plaats met 40%, gevolgd door chocolade ijs (76%). En zoals hierboven al genoemd zijn wij grote paaseitjes liefhebbers. Een van onze collega's beveelt paaseieren gevuld met karamel schuim aan.

Het zoetste land (81% verkiest zoetigheid) is Polen, wat ook blijkt uit de lievelingschocolade: 53% verkiest melkchocolade. Ook met Pasen wordt chocolade in alle vormen gegeten.

Spanje is het land met grootste aantal lokale Paasspecialiteiten. Waaronder Torrijas (Franse toast), maar ook Huesos de Santo (amandelkoekjes) of Buñuelos (donuts). Gebak en chocolade-ijs zijn hier ook erg populair.

Met uitzondering van Nederland is Zweden het enige land dat ook graag drop (20%) eet en een voorliefde heeft voor yoghurtijs (21%). Ondanks het relatief kleine aantal werknemers op dit kantoor, zijn er zes nationaliteiten vertegenwoordigd in deze plaats - de smaak is dus ook zeer evenwichtige verdeelt (vergelijkbaar met HQ).

Dit kan alleen overtroffen worden door het kantoor in het Verenigd Koninkrijk dat meer dan 18 verschillende nationaliteiten bevat. Toch is er een duidelijke voorkeur voor melkchocolade (56%). Dit blijkt ook uit de meest populaire ijs smaak: Chocolade (20%). Opvallend is dat zout, zoals chips, de tweede plaats inneemt met ongeveer 40%.

De Verenigde Staten is het enige land dat donkere chocolade boven melkchocolade verkiest. Een ander interessant feit in het kantoor munt-ijs de populairste ijssmaak is met 50%. Chips delen met 40% van de stemmen de eerste plaats met chocolade. De VS lijkt niet overeen te komen met de stereotype en niet graag snoepen. Desalniettemin wordt er chocolade gegeten tijdens Pasen, vooral Cadbury is erg populair.

U kunt de infographic downloaden door op de download link te klikken.