Affiliate marketing: een gids voor kleine ondernemers

  • Geschreven door

Er is ontzettend veel informatie te vinden over marketing, daarom vertellen we hier wat affiliate marketing voor jou als kleine ondernemer kan betekenen.

Delen

Voor kleine bedrijven kan de wereld van marketing soms aanvoelen als een mijnenveld. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden dat het vaak lastig is te bepalen wat nu precies bij jouw bedrijf en jouw klanten past. Ook zal je budget waarschijnlijk een stuk lager zijn dan de grotere bedrijven en ben je juist meer gefocust op het behalen van een zo goed mogelijk rendement.
Bij Awin begrijpen we dit helemaal. Door de ervaring die we hebben opgebouwd met meer dan 1500 mkb-bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, weten we dat affiliate marketing ook werkt voor kleine bedrijven. Ons affiliateplatform is geschikt voor alle niches en budgetten. In deze gids voor kleine ondernemers leggen we uit hoe je affiliate marketing succesvol kunt inzetten. Laten we eerst gaan kijken wat affiliate marketing nu precies is, hoe het werkt en wat het kan het betekenen voor jouw bedrijf.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een performance-based marketingtechniek die door steeds meer bedrijven wordt gebruikt. Het is een vrijwel risicoloze manier om je merk te showcasen en online verkeer en verkoop te stimuleren. Publishers (ook wel affiliates genoemd) promoten producten of diensten voor een adverteerder, merk of bedrijf. Door deze producten en diensten te laten zien aan hun publiek, worden publishers bij een succesvolle transactie beloond met een commissie. Ons platform biedt adverteerders programma's die bij hun bedrijf passen, zoekt naar geschikte publishers om mee samen te werken en monitort vervolgens de resultaten.
De publisher fungeert als tussenpersoon tussen de aangeboden producten of diensten en de eindconsument. De publishers gebruiken hiervoor de meest uiteenlopende promotietechnieken.
Voor kleine bedrijven kan het behoorlijke uitdaging zijn om een nieuw publiek te bereiken. Met een affiliate marketingnetwerk kunnen adverteerders een nieuw, maar lastig te bereiken publiek vinden en hoeven ze niet eerst jarenlang te werken aan een vertrouwensband. Een netwerk bestaat uit publishers met een vast en trouw publiek, zodat adverteerders sneller sales kunnen genereren en hun brand awareness kunnen vergroten.
Of je nu een bedrijf hebt of niet, iedereen die zijn bestaande publiek wil maximaliseren en op zoek is naar nieuwe inkomstenbronnen kan publisher worden. Publishers gebruiken hun websites, blogs, social media en andere digitale netwerken om de adverteerder te promoten en verkoop en verkeer te stimuleren.

Sommige publishers beschouwen het geld wat ze verdienen met affiliate marketing als passieve inkomsten. Ze hoeven namelijk niet veel aanpassingen te doen om omzet te genereren. Denk bijvoorbeeld aan publishers die al een vast publiek hebben opgebouwd. Bij Awin zien we affiliate marketing overigens als iets dat voortdurend in ontwikkeling is. Onze marketingprogramma's worden voortdurend aangepast en verbeterd om de winst te maximaliseren, zowel voor de publishers als de adverteerders waarmee we samenwerken.

Affiliate marketing is eigenlijk een digitale vorm van de oude vertrouwde 'mond-op-mondreclame'. Een bedrijf met een mooi product kan met hulp van een nieuw digitaal platform een select publiek (volgers, bezoekers, abonnees en via nieuwsbrieven) een publisher laten vertellen over hun product.

Zo werkt affiliate marketing

Affiliate marketing is vaak een onmisbaar onderdeel van een grotere marketingstrategie. Daarom is het belangrijk dat adverteerders de juiste, gescreende publishers vinden om hun merk, product of dienst te promoten.

Afhankelijk van het soort product of dienst zal de publisher in de meeste gevallen zijn eigen netwerk aanspreken of op een of andere manier het publiek van de adverteerder zelf benaderen. Meestal gebeurt dit met een speciale link naar de productpagina of de website van de adverteerder. Deze link wordt een deeplink genoemd. Elke publisher heeft zijn eigen, speciale deeplinks. Met het systeem van Awin worden deze deeplinks gemonitord en kun je precies zien hoeveel kliks en sales er gegenereerd worden. Je hebt dus altijd een betrouwbaar overzicht van alle data. Afhankelijk van het doel van de campagne, krijgt de publisher een vergoeding (commissie) van de adverteerder voor het promoten van het merk of bij het afronden van een transactie, zoals de verkoop van een product. Deze commissie kan een vast bedrag zijn of een percentage van het totale eindbedrag van een sale. De adverteerder bepaalt de hoogte van de commissie en houdt zo het programma winstgevend en geoptimaliseerd voor alle betrokken partijen.

Hoe groot is affiliate marketing?

In 2018 werd voorspeld dat alleen al in de VS affiliate marketing zou groeien naar een industrie van 6,8 miljard dollar. De afgelopen jaren hebben we de markt zien groeien en zich ontwikkelen naar een sterke positie binnen de digitale marketingindustrie. En het ziet er naar uit dat die groei voorlopig nog wel doorzet.

Wat kan affiliate marketing voor het mkb betekenen?

Kleine bedrijven boeken vaak succes met mond-tot-mondreclame. Daarom past affiliate marketing uitstekend bij hun strategie.
Voor sommigen kan deze vorm van marketing misschien een beetje overweldigend zijn. Maar laat je niet ontmoedigen, er zijn veel redenen waarom affiliate marketing ook werkt voor kleinere bedrijven.

Geweldige ROI

Volgens een onderzoek van AM Navigator gebruiken wereldwijd maar liefst 80% van de merken affiliate marketing. Dezelfde studie laat ook zien dat 38% van de marketeers vindt dat affiliate marketing een van de belangrijkste manieren is om nieuwe klanten te werven. En nu bedrijven goede resultaten zien, blijft de industrie maar groeien. Alleen al in de VS zal de industrie dit jaar groeien naar 6,8 miljard dollar.
De cijfers over 2020 van Hosting Tribunal laten zien dat affiliate marketing goed is voor 15% van de omzet van digitale media en dat de industrie jaar op jaar blijft groeien. Het loont dus zeker om affiliate marketing in je digitale strategie op te nemen.

Kies zorgvuldig uit met wie je samenwerkt

Bij een goed affiliate marketing netwerk kun je zelf kiezen wie je merk mag gaan promoten. Voor een klein bedrijf is dat een enorm voordeel. Sommige adverteerders keuren automatisch aanvragers om lid te worden van hun programma goed. Andere adverteerders willen juist graag eerst wat meer weten over de niche waarin de potentiële publisher actief is. De toon, merk en soort publiek van de publisher speelt hierbij ook een rol.
Je kunt met publishers samenwerken die een wijdverspreid en divers publiek aanspreken of misschien werk je liever met kleinschalige 'micro-influencers' met een kleine groep toegewijde volgers. Aan jou de keus.

Toegankelijke data

Ons platform biedt zowel publishers als adverteerders up-to-date rapportages over hun deeplinks. Je bent dus altijd direct op de hoogte van het verloop van je campagne zodat je precies weet wanneer het tijd wordt voor een andere of nieuwe aanpak.

Dit betekent ook dat je goed in de gaten kunt houden welke publishers goede resultaten scoren voor je bedrijf. Je hoeft natuurlijk niet direct te stoppen met een affiliate die minder sales oplevert dan anderen, maar juist met behulp van de up-to-date inzichten te bekijken hoe je samen de aanpak kan veranderen om meer conversies te behalen.

Betaal alleen bij resultaat

Bij affiliate marketing betaal je niet voor een algemene (gerichte) campagne om vervolgens maar op het beste te hopen. Je kunt ervoor kiezen om alleen publishers te belonen die met hun affiliatelink voor een aankoop hebben gezorgd. Voor kleine bedrijven met kleinere budgets heeft deze vorm van marketing veel voordelen.
Dit betekent dat je niet hoeft te betalen per klik of weergave zoals bij social media-advertenties of Google Ads, tenzij je je merkbekendheid wilt vergroten. Hierbij kun je denken aan een betaling per download, telefoongesprek (of gespreksduur), lead, weergave en influence. Met affiliate marketing betaal je alleen voor die kliks waarbij klanten de hele marketingtrechter hebben doorlopen en uiteindelijk een aankoop hebben gedaan.

Altijd inzicht in de kosten

Bij sommige vormen van digitale marketing bieden algoritmes een bepaald bedrag voor een advertentieplaatsing, andere systemen werken weer op basis van kosten per klik (CPC). Beide strategieën kunnen succesvol zijn, maar zijn lastig in te zetten door kleinere bedrijven door de soms torenhoge kosten waarbij weinig rendement wordt behaald.
Heb je een klein bedrijf, dan heb je bij affiliate marketing alle kosten onder controle. Jij bepaalt wat de grenzen zijn van wat je wilt uitgeven aan een campagne.

Laagdrempelig 

Je bedrijf aanmelden als adverteerder bij Awin is makkelijk en relatief goedkoop vergeleken met andere vormen van marketing. Het is ook nog eens veel goedkoper dan het inhuren van een compleet marketingteam. Je hoeft geen expert op digitaal gebied te zijn. Bovendien geven we je naast uitgebreide informatie over ons platform ook tips voor een succesvolle start. Als je in aanmerking komt voor ons nieuwe product, Awin Access, krijg je toegang tot onze online tutorials en chatbot ondersteuning. We helpen je graag op weg in de wereld van affiliate marketing, en dat zonder startkosten.       

Hoe kan mijn kleine bedrijf groeien met affiliate marketing?

Trek het juiste publiek

In plaats van een zo breed mogelijk publiek te bereiken, kun je met affiliate marketing juist alleen voor specifieke doelgroepen adverteren. Je producten of diensten komen direct voor de ogen van het juiste publiek. Veel publishers hebben een vast en toegewijd publiek dus is de kans groot dat ze geïnteresseerd raken in je merk.

Vergroot je brand awareness

Natuurlijk is de verkoop van vitaal belang voor je kleine bedrijf, maar vergeet daarbij niet het belang van brand awareness. Misschien biedt je bedrijf producten of diensten die alleen in een bepaalde tijd nodig zijn. Ook al wordt je product misschien niet op het juiste moment vertoond aan een potentiële klant, met een sterke brand awareness krijg je toch hun aandacht en komen ze bij je terug als ze er voor klaar zijn.
De digitale wereld staat boordevol advertenties en content. Potentiële klanten worden platgegooid met informatie. Het opbouwen van een natuurlijke vertrouwensband tussen jouw merk en het publiek zorgt ervoor dat de klant jou kiest boven je concurrenten wanneer het tijd is om een aankoop te doen.

Verbeter je ranking in zoekmachines

Hoe meer er over je bedrijf wordt geschreven en hoe meer backlinks naar je website verwijzen, hoe hoger de autoriteit en ranking je site krijgt bij zoekmachines. En als je samenwerkt met prominente publishers met een groot publiek en een goede autoriteit en ranking, dan kan dat een behoorlijke impact hebben op de SEO van je eigen website.

Zorg voor meerdere inkomstenbronnen

Het is al eens eerder gezegd en je zult het zeker nog vaker horen: vertrouw niet op slechts één inkomstenbron. Als je al je eieren in één mandje legt, loop je een groot risico als het mis gaat.
Als je affiliate marketing gebruikt binnen je marketingstrategie, dan verspreid je je product over een web van meerdere plekken. Elke nieuwe affiliate heeft zijn eigen manier om je merk en bedrijf te promoten. Dit betekent dat je via één netwerk, zoals Awin, contact maakt met honderden publishers waardoor je veel verschillende demografische groepen kunt bereiken die bij je merk passen. Publishers werken zelf ook hard om hun eigen publiek op te bouwen. Het volgen en bouwen van relaties met elke publisher opent vele specifieke kansen voor nieuwe verkoop- en inkomstenbronnen.

Maak je bedrijf schaalbaar

We hebben het al gehad over de kosteneffectiviteit van affiliate marketing en hoe pay-per-sales kunnen helpen bij de groei van een klein bedrijf. Deze techniek helpt ook bij het opschalen van je bedrijf. Je kunt namelijk je producten en diensten testen op een nieuw publiek, zonder dat je je hele marketingbudget opmaakt. Ook kun je nieuwe producten introduceren en kijken of publishers er succes mee behalen. Zo krijg je waardevolle feedback zonder de financiële last van een compleet nieuwe marketingcampagne.

Win het vertrouwen

Vertrouwen is een must bij marketing. Volgens een studie van Nielsen vertrouwt meer dan 90% van de consumenten de mensen die ze kennen en volgen in hun netwerk. Maar het opbouwen van vertrouwen lastig en kost het veel tijd. Dit proces kun je versnellen door gebruik te maken van het vertrouwen dat je doelgroep al heeft in bepaalde publishers. Je kunt snel het vertrouwen van potentiële klanten winnen als je producten of diensten worden aanbevolen door iemand die al deel uitmaakt van het netwerk van die nieuwe klant.

Kijk buiten de grenzen

Producten of diensten introduceren in het buitenland kan behoorlijk ingewikkeld en kostbaar zijn voor kleine bedrijven. Misschien heb je een product waarvan je zeker weet dat het kan aanslaan, maar je weet weinig over de nuances van de cultuur of je kent de taal niet. Met affiliate marketing hoef je je daar geen zorgen over te maken. Je overzeese publishers hebben al een toegewijd publiek opgebouwd dus je kunt probleemloos je merk introduceren.

Wat zijn de voordelen van een affiliate marketing strategie?

Zonder strategie weet je niet wat er met je geld gebeurt en hoop je maar op het beste. Kleine bedrijven hebben vaak te maken met beperkte budgetten, dus het is van cruciaal belang om in ieder geval een plan met een paar indicatoren te hebben.
Je affiliate marketing strategie hoort onderdeel te zijn van een algehele, holistische marketingstrategie. Alhoewel veel kleine bedrijven anno 2020 juist traditionele marketingmethodes de rug toekeren en alleen focussen op een digitale strategie. Dit komt vooral door de ROI (return on investment) binnen deze strategie, het grootschalige bereik van digitale media en de lage toetredingsdrempel tot digitale marketing.

Volgens onderzoek vindt 63% van de bedrijven het genereren van verkeer en leads de grootste uitdaging. Bij affiliate marketing worden die gewenste kliks door iemand anders gegenereerd. Iemand met een trouw publiek in een gebied waar je graag naar wilt uitbreiden. Maar het is belangrijk dat je van tevoren een plan maakt met daarin het soort publiek dat je hoopt te bereiken, hoe je je merk wilt laten neerzetten door je publishers en hoe je je resultaten gaat meten.

Met een sterke strategie houd je altijd de touwtjes in handen. Jij bepaalt welke content je publishers kunnen gebruiken en in welk framework je boodschap wordt gecommuniceerd. Het is natuurlijk onmogelijk om alles tot in de puntjes te dicteren, maar met een solide plan kun je je affiliateprogramma zo finetunen dat het perfect bij je doel past.

Dit geldt ook voor de manier waarop je publishers toelaat tot je programma. Ga je iedereen goedkeuren die zich aanmeldt en pas bij een goed resultaat kijken of je verder met ze gaat? Of je ga je eerst kijken wie er het beste passen bij je boodschap? Beide manieren hebben hun eigen voordelen, maar het is belangrijk om van tevoren te bepalen hoe je gaat filteren.

Affiliate marketing zonder website

Het zal je misschien verbazen, maar affiliate marketing is inderdaad mogelijk zonder een website. Dit geldt overigens alleen voor publishers. Sommige publishers kiezen ervoor om alleen te promoten via e-mailmarketing, social media, videomarketing, speciale kortingscodes of andere strategieën.

Als adverteerder wordt het wel heel erg lastig om zonder website een succesvolle affiliate marketing campagne te runnen. Publishers willen immers hun publiek doorsturen naar je website. Het is zonder site bijna onmogelijk om rapportages over je campagne te verzamelen. 

Wat is het beste affiliate marketingprogramma voor beginners?

Wij denken dat ons platform alles te bieden heeft voor een perfecte start in de wereld van affiliate marketing.

Als kleine ondernemer en beginnende adverteerder is het prettig om je bij een netwerk aan te sluiten dat alles in huis heeft om deeplinks te maken en te monitoren. Bij ons bepaal je welke producten en diensten je wilt promoten en maak je je eigen affiliateprogramma voor ons netwerk van publishers. Het lijkt moeilijker dan het is maar voor elke stap hebben we tutorials en handleidingen voor je.
Bij Awin raden we een praktische aanpak aan. Zeker als het gaat om een klein of opkomend merk. Het is niet nodig om altijd je rapporten te controleren. Als je een goede relatie hebt opgebouwd met je publishers en steeds beter met ze kunt samenwerken, hoe beter de resultaten van je programma.
Als adverteerder kun je zelf bepalen binnen welke kaders je je boodschap wilt promoten. Gebruik bijvoorbeeld alleen bepaalde afbeeldingen of misschien wil je dat bepaalde woorden niet gebruikt worden. Ook kun je als adverteerder publishers waarmee je wilt samenwerken, goedkeuren en uitnodigen voor je programma. Zo bepaal je zelf waar je merk wordt vertoond en op welke publisherplatforms.

Waar kan ik beginnen?

Heb je al een marketingstrategie op papier staan? Meld je dan aan bij Awin Access, ons nieuwe product speciaal voor kleine ondernemers, leer ons platform kennen en verdiep je in onze tips en adviezen voor het runnen van een succesvol affiliateprogramma. 

Gerelateerde artikelen