Wat zijn banneradvertenties?

 • Geschreven door

Banneradvertenties vormen een onmisbaar en krachtig kanaal voor online marketing. Lees in onze gids hoe je een effectieve campagne maakt.

Delen

Banneradvertenties zijn een krachtige tool voor online reclame, met misschien wel de allergrootste exposure van alle reclamevormen. Ieder bedrijf dat zijn marketing wil optimaliseren, moet weten wat een banneradvertentie is, waarom ze zo effectief zijn en hoe je doeltreffende banners maakt.

Wat is een banneradvertentie?

Een banneradvertentie, of gewoon een banner, is een schermadvertentie die wordt weergegeven op een website. Banners kunnen JPG-, GIF-, PNG- of HTML5-bestanden zijn. Je ziet banneradvertenties op de meest uiteenlopende soorten websites – en vrijwel elke websitepublisher kan ze plaatsen. Soms zijn de adverterende bedrijven relevant voor de inhoud op de site, soms worden de banners gericht op specifieke gebruikers en in bepaalde gevallen zijn ze helemaal willekeurig.

Banners zijn vaak een belangrijke bron van inkomsten voor publishers en een belangrijke bron van publiciteit voor adverteerders.

Hoe werken banneradvertenties?

Awin faciliteert het proces van publicatie en distributie van online advertenties, zowel voor publishers als voor adverteerders. Adverteerders kunnen My Creative gebruiken om hun banners te beheren en te uploaden. Zo bouwen ze een database op waarin publishers relevante content voor hun site kunnen vinden. Sommige affiliates op het Awin-netwerk zijn ook remarketers: dat wil zeggen dat bedrijven aan deze affiliates kunnen vragen om hun banners te vertonen aan bezoekers die al eerder online interactie met hun merk hebben gehad.

Banneradvertenties worden geplaatst op goed zichtbare plaatsen op drukbezochte websites. Een banner is ook meteen een link: bezoekers die op je banner klikken, komen terecht op je homepagina, landingspagina of productpagina – of waar je ze maar wilt hebben.

Met behulp van het My Creative-platform kunnen publishers en affiliates de beschikbare ruimte op hun websites gemakkelijk vullen met advertenties. Publishers ontvangen een HTML-script dat ze in hun website opnemen. Daarna kunnen de advertenties automatisch worden toegevoegd en bijgewerkt, zonder dat de publisher nog iets hoeft te doen. De banners zijn specifiek voor de adverteerder en beschikbaar in verschillende groottes en indelingen.

Publishers kunnen ook zoeken op contenttype, onderwerp, adverteerder en andere eigenschappen, om de banneradvertenties te vinden die het best aansluiten op hun eigen merk. De publisher krijgt een commissie op basis van het aantal conversies dat de advertentie genereert.

Er zijn verschillende populaire prijsmodellen om de commissie voor banners te bepalen: bij CPM (cost per mille) wordt commissie betaald per 1.000 vertoningen, bij CPC (cost per click) ontvangt de publisher een commissie voor elke klik op de advertentie en bij CPA (cost per action) wordt de commissie bepaald aan de hand van specifieke conversiecijfers, zoals het aantal aankopen of registraties. Bij affiliate netwerken zoals Awin wordt meestal het CPA-model gebruikt, maar het is ook mogelijk de commissie te laten bepalen op basis van andere statistieken.

Hoeveel je als adverteerder moet betalen voor het publiceren van een banneradvertentie, is onder andere afhankelijk van de grootte van de banner, de markt(en) die je wilt bereiken en de website(s) waar je banner op komt te staan.

Dankzij de commissieflexibiliteit van Awin kunnen adverteerders en publishers heel gemakkelijk betaalmodellen afspreken en implementeren.

Waarom zijn banneradvertenties zo effectief?

Banneradvertenties zijn effectief omdat ze, als ze tenminste goed gemaakt zijn, niet snel over het hoofd worden gezien. Vaak is een goede banner het eerste waar je oog op valt zodra je een webpagina opent. Het zijn reclameborden, maar dan digitaal.

Bannerreclame is vooral effectief wanneer je je naamsbekendheid wilt vergroten. Hoewel ze ook gebruikt kunnen worden voor interacties met bestaande klanten, vooral via remarketing, werken banners vaak het best wanneer het er gewoon om gaat dat je de aandacht van een nieuw publiek op je merk wilt vestigen.

Je kunt banneradvertenties bovendien gebruiken om publiciteit te creëren voor een speciale aanbieding of uitverkoop. Je zou bijvoorbeeld een exclusieve korting op een product of een gratis proefperiode voor een dienst kunnen aanbieden aan mensen die op je banner klikken. Dit werkt goed in combinatie met remarketing: omdat de gebruiker al eens belangstelling heeft getoond, kun je nu de deal sluiten door de gebruiker een speciale aanbieding te doen.

Bannerblindheid

Visuele content werkt vaak goed en bannerreclame is effectief omdat onze blik van nature wordt getrokken naar afbeeldingen op een pagina met veel tekst. Maar het is wel zo dat er steeds meer banneradvertenties komen, waardoor mensen eraan gewend raken en ze vaak niet eens meer ‘zien’. Dit wordt ‘bannerblindheid’ genoemd.

Je ziet het ook bij traditionele reclamevormen. Wanneer je overal waar je komt wordt gebombardeerd met reclameborden, verdwijnen ze op een gegeven moment in de achtergrond. En hetzelfde gebeurt met tv-reclame: onze aandacht verslapt of we gaan even iets anders doen wanneer de reclame begint. Alleen de beste spotjes kunnen ons nog boeien. Dus om te zorgen dat je banneradvertenties goed opvallen, moet je ze ook écht boeiend maken.

Best practices voor banneradvertenties

Het is de bedoeling dat bezoekers worden overgehaald om op je advertentie te klikken, zodat je website meer bezoekers trekt. Om dat te bereiken, moet je zorgen dat je advertentie opvallend, uniek en aantrekkelijk is.

Kies het juiste formaat

Je zou denken dat een grotere banner ook meer kans maakt op een groot aantal vertoningen, maar dat is niet altijd het geval. Een overdreven grote banner komt opdringerig over en begint op spammen te lijken. Grote banners worden daarom minder snel geplaatst op bekende kwaliteitssites.

Dit zijn de standaardmaten voor banners:

Standaardformaten:

 • Banner (468x60)
 • Leaderboard (728x90)
 • Medium Rectangle (300x250)
 • Wide Skyscraper (160x600)
 • Skyscraper (120x600)
 • Small Square (200x200)
 • Square (250x250)
 • Half Page (300x600)

Mobiele formaten:

 • Smartphone Wide Banner (320x50)
 • Smartphone Static Banner (300x50)
 • Medium Rectangle (300x250)
 • Smartphone Large Banner (320x100)
 • Feature Phone Small Banner (120x20)
 • Feature Phone Medium Banner (168x28)
 • Feature Phone Large Banner (216x36)

Hoewel banners er dus in veel soorten en maten zijn, zul je waarschijnlijk het meeste geluk hebben met de formaten Medium Rectangle, Large Rectangle, Leaderboard, Half Page en Mobile Leaderboard. Deze komen het meest voor en bieden de grootste kans op succes.

Als banneradvertenties nieuw voor je zijn, kun je beter eerst wat experimenteren met Medium Rectangle voordat je overgaat naar grotere advertenties. Large Rectangle-advertenties geven je meer ruimte om mee te werken, terwijl ze nog compact genoeg zijn om binnen de hoofdtekst van de webpagina te passen. Leaderboard-banners trekken veel aandacht omdat ze boven aan de pagina worden geplaatst. Half Page-advertenties behoren tot de grootste banners, zonder al te opdringerig te worden, en bieden je alle ruimte om je boodschap naar voren te brengen. Mobiel is natuurlijk enorm belangrijk geworden en Mobile Leaderboards genereren de meeste vertoningen.

Ontwerp je banner

Een duidelijke oproep tot actie (call to action – CTA) mag niet ontbreken in je banner. Voorbeelden: ‘Lees verder’, ‘Shop de sale’, ‘Bespaar nu’ of ‘Maak gebruik van de exclusieve aanbieding’. Een goede CTA leidt tot veel conversies.

Denk goed na over de beste link. Als je je merkbekendheid wilt vergroten, kun je de link laten verwijzen naar je homepagina of je blog. Als het je vooral om verkoop te doen is, link dan rechtstreeks naar de productpagina. En wil je leads genereren, link dan naar een landingspagina waar bezoekers kunnen profiteren van een gratis proefperiode of een exclusieve aanbieding.

Gebruik het AIDA-marketingmodel als leidraad voor je ontwerp. AIDA staat voor Attention, Interest, Desire en Action. Het gaat er dus om dat je banner de aandacht trekt, interesse en verlangen opwekt en uiteindelijk tot actie leidt. Trek de aandacht door een slimme keuze van kleur, lettertype, esthetiek, formaat en opbouw. Wek interesse op met een opvallend statement dat de kernboodschap van je product, campagne of merk uitdrukt. Creëer verlangen met behulp van sub-copy en afbeeldingen die de unieke voordelen van je product belichten, in een stijl die jouw publiek aanspreekt. Zet de lezer ten slotte aan tot actie met een slimme CTA.

Overwegingen voor publishers

Als je een publisher bent, wil je je bezoekers niet irriteren met enorme advertenties die te veel afleiden van jouw content. Hoewel je misschien meer kunt verdienen door méér en grotere banners te vertonen, moet je uitkijken dat je je reputatie niet te grabbel gooit door dit te overdrijven. Houd altijd de gebruikerservaring in gedachten en zorg dat de plaatsing van banners voordelig is voor iedereen: voor jou, voor de adverteerder én voor de bezoeker.