Hoe word je een succesvolle travel publisher?

  • Geschreven door

De reismarkt is om allerlei redenen aantrekkelijk.

Delen

Wie online een vakantie of een reis wil boeken, kan heel gemakkelijk de weg kwijtraken tussen alle opties en verlokkingen. Voor een publisher biedt de reiswereld een mooie kans om aantrekkelijke commissies te verdienen met het promoten van de meest uiteenlopende bestemmingen en activiteiten in elke denkbare prijsklasse. De klant kan worden verleid met vouchers en kortingen. En de foto’s en recensies waarmee contentsites vakantiebestemmingen kunnen aanprijzen, bieden een scala aan aangrijpingspunten om fraaie, unieke content te creëren die tot de verbeelding van de lezer spreekt. Maar de travelsector is meestal maar één van de vele contactpunten. Recent onderzoek door Google laat zien dat het online onderzoekstraject voor een reis soms wel 500 contactpunten kan omvatten, ook nadat de vlucht allang geboekt is, doordat gebruikers ook kijken naar andere aspecten van de reis, zoals verblijf, transfers en bagage.

Omdat het zo’n inspirerende sector is, is er vaak hevige concurrentie tussen reiswebsites en publishers. Daarom is het belangrijk dat je iets vindt waarmee je website zich van de rest onderscheidt, zodat je trouwe volgers aantrekt en gebruikers aanmoedigt om vaker via jouw site reizen te boeken. We hebben een paar tips verzameld waarmee je je website beter kunt laten opvallen:

Beschouw het als werk

Bepaal van tevoren wat voor soort reiswebsite je wilt maken. Wil je je bezoekers vooral inspireren en enthousiasmeren in de eerste fase van hun onderzoekstraject? Of kies je voor het laatste deel van het traject en wil je laten zien waar de goedkoopste deals en de hoogste kortingen te vinden zijn, of tips geven voor het reizen? Het is belangrijk dat je een duidelijk beeld hebt van de positie van jouw website binnen het onderzoekstraject van de klant, en dat je content aanbiedt die aansluit op de desbetreffende onderzoeksfase.

Reiswebsites en reisblogs werken vaak met beeldmateriaal van paradijselijke vakantiebestemmingen. Als je als beginnende reisblogger over je eigen reiservaringen schrijft, beschouw je reizen dan als onderdeel van je werk. Leg alles vast met behulp van dagboeken, foto’s en video’s en maak zo snel mogelijk tijd vrij om je content te schrijven. Bepaal vóór vertrek wat voor type content je wilt creëren en maak een planning voor het releasen van deze content, zodat je duidelijke deadlines hebt en weet wat je onderweg moet documenteren. Op reis kun je natuurlijk gemakkelijk vergeten dat je aan het werk bent, maar als je succesvol wilt zijn, zul je hoogwaardige content en recensies moeten produceren.

Maak contact met relevante adverteerders

Wanneer je hebt bepaald wat voor type content je wilt maken, neem je contact op met adverteerders die diensten aanbieden die jij waarschijnlijk wilt promoten. Vertel hen over je plannen en geef ze de kans om bij je content betrokken te worden. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat ze iets gratis moeten weggeven of dat ze een deel van je reis moeten financieren, maar geef ze een indruk van jouw content en laat ze bepalen of ze mogelijkheden voor samenwerking zien. Je kunt ook informatie over je activiteiten toevoegen aan de Awin Opportunity Marketplace, inclusief informatie over de plaatsingen die je aanbiedt. De Opportunity Marketplace, die open staat voor alle adverteerders en publishers, geeft adverteerders een snelle en handige manier om promotionele plaatsingen te vinden bij publishers die nog geen deel uitmaken van het programma of het blikveld van de adverteerder.

Creëer duidelijke, beknopte en gestructureerde content

Omdat een online onderzoekstraject voor een reis al snel meer dan 500 contactpunten telt, raakt de consument heel gemakkelijk de weg kwijt te midden van alle artikelen, ideeën, opties, prijzen en tegenstrijdige recensies. Geef je klanten daarom op de duidelijkste en meest overzichtelijke manier wat ze zoeken,zodat ze geholpen worden bij hun beslissing. Dit kun je op verschillende manieren doen:

  • Breng structuur aan in je content. Maak van tevoren een raamwerk voor je teksten, zodat je een heldere, goed te volgen structuur krijgt. Gebruik Google om je te helpen met het raamwerk: zoek naar de belangrijkste zoektermen, zodat je een idee krijgt van de vragen die het meest gesteld worden.
  • Gebruik de beschikbare tools om informatie duidelijk te presenteren. Veel reisadverteerders bieden widgets aan waarmee jouw gebruikers in de producten van de adverteerders kunnen zoeken zonder dat ze jouw website hoeven te verlaten. Dit verhoogt de conversie en biedt een aantrekkelijke manier om je website te gelde te maken terwijl je je bezoekers een gebruiksvriendelijke service aanbiedt. Skyscanner heeft een nieuwe multi-vertical zoekwidget uitgebracht met alle functies van de widgets voor Flight Search, Hotel Search en Car Hire Search op één plek. Hierdoor kunnen bezoekers aan jouw website heel gemakkelijk alle onderdelen van hun reizen onderzoeken en plannen. Door de multifunctionele zoekwidget van Skyscanner aan je website toe te voegen, kun je met minimale inspanning inkomsten genereren en de conversie van je bezoekers verbeteren.
  • Presenteer de nuttigste informatie op de handigste manier. Gebruikers hebben vaak moeite om belangrijke beslissingen te nemen. Dit geldt zeker als het om reizen gaat, omdat de prijzen van heel veel factoren afhangen. Wanneer je samenwerkt met reisadverteerders, kijk dan welke tools zij aanbieden om jouw website zo goed mogelijk te structureren. De Insider Tips-widgets van Skyscanner gebruiken een overvloed aan Skyscanner-data om bezoekers handige statistische gegevens over vluchten aan te bieden, zoals de goedkoopste maand om te vliegen en prijsindicaties voor bepaalde routes. Deze widgets zijn volledig aanpasbaar: je kunt het land, de taal en de valuta afstemmen op jouw publiek.

Volg de markt

Een van de dingen die promotie van reizen zo moeilijk maken, is de snelheid waarmee prijzen veranderen. Vluchten en hotelovernachtingen worden meestal duurder wanneer de vraag stijgt, waardoor het vrijwel onmogelijk is om correcte prijzen te noemen in je eigen content. Gebruik daarom de API’s van adverteerders om je lezers actuele en correcte prijsinformatie te kunnen geven. Informeer bij de adverteerder of ze een API hebben die je in je website kunt inbouwen.

Gebruik socialmediaplatforms om je volgers mee te laten reizen

Als je voor je website onderweg bent, bieden social media een snelle en handige manier om je volgers op de hoogte te houden van je reis en om ze alvast een voorproefje te geven van je nieuwe content. Instagram en Instagram Stories zijn heel geschikt om foto’s en video’s van je trip te uploaden, zodat je de belangstelling van je volgers kunt wekken. Moderne socialmediaplatforms hebben allerlei functies waarmee lezers direct op je posts kunnen reageren. 

 
 
 
View this post on Instagram

How am I ever going to get over this place?!? #manarola #italy #italy_vacations #italia #cinqueterre

A post shared by Liesbeth | Lili's travel plans (@lilistravelplans) on

 Hierdoor kun jij beter beoordelen waar de meeste belangstelling voor is, zodat je toekomstige content daarop kunt afstemmen. Ook Facebook en Pinterest zijn aantrekkelijke interactieve platforms waarmee je mensen kunt verleiden om jouw pagina’s, foto’s en artikelen te volgen tijdens je reis. Stel vragen en gebruik interactieve bijschriften en intrigerende foto’s om bezoekers uit te nodigen om te reageren, bijvoorbeeld door jouw vragen te beantwoorden of door zelf vragen te stellen. Deze informatie kun je na afloop van je reis gebruiken om richting te geven aan je nieuwe blogcontent. Gebruik beeldmateriaal om te zorgen dat gebruikers je reiservaringen gaan volgen. Inspiratie en verbeeldingskracht zijn twee ongelofelijk belangrijke factoren voor de promotie van reizen.

Elke reissite is anders. Dit bemoeilijkt de besluitvorming van would-be reizigers. Om succesvol te zijn, moet je je bezoekers zo veel mogelijk steunen bij hun beslissingen, zodat jouw site zich onderscheidt van de rest. Bepaal op welke fase van het onderzoekstraject je je wilt richten. Gebruik alle beschikbare kanalen om je gebruikers aan je te binden door middel van gemakkelijk te vinden informatie, regelmatige updates, aantrekkelijke foto’s en inspirerende artikelen.