De meest kosteneffectieve marketing & sales kanalen voor het KMO in 2021

  • Geschreven door

Anno 2021 zijn er ontzettend veel mogelijkheden en kanalen beschikbaar om je webshop te voorzien van meer bezoekers en meer sales.

Delen

Anno 2021 zijn er ontzettend veel mogelijkheden en kanalen beschikbaar om je webshop te voorzien van meer bezoekers en meer sales. 2020 heeft ons geleerd dat online webshops een flinke groei hebben doorgemaakt in absolute aantallen, bestellingen en omzet. Wij leggen je uit hoe jij als ondernemer op een kosteneffectieve manier gebruik kan maken van de mogelijkheden.

In dit artikel lichten wij de belangrijkste tools en mogelijkheden uit die jouw website daadwerkelijk kunnen laten groeien op een kosteneffectieve manier zodat er ook nog wat over blijft van je marges.

We richten ons met deze tips met name op het KMO en starters, die wellicht niet de capaciteit en financiële middelen hebben van grote nationale of internationale spelers.

Begin bij het begin

Om te beginnen is het van belang dat je een strategie voor jezelf bepaalt waarin je goed kijkt naar je mogelijkheden, sterktes en zwaktes. Kijk goed naar je customer journey en bepaal hoe deze kanalen daarin passen en het geheel versterken.

Content Marketing & SEO

Een misopvatting die we regelmatig voorbij zien komen is dat content marketing en SEO (zoekmachine optimalisatie) apart worden benaderd. Op het moment dat je de strategie dusdanig inricht zodat ze elkaar versterken zal je op de lange termijn verder komen en betere resultaten behalen. Het fijne aan SEO en content marketing is dat het in principe geen of weinig geld hoeft te kosten, iets wat zeker als KMO of beginnende webshop prettig is. Je kan zelf beginnen keyword onderzoek en artikelen schrijven. Je kan ook gebruik maken van online tools en mogelijkheden om voor verschillende prijzen artikelen te laten schrijven.

SEO heeft goede content nodig (keywords) en content marketing betekent feitelijk niets anders dan het op de juiste manier gebruiken van keywords. Zo kan je hele algemene artikelen schrijven over bijvoorbeeld de laatste voorjaartrends, maar kan je ook onderzoeken binnen welke niches er nog mogelijkheden liggen om je plekje in te nemen en daar specifiek content op te schrijven.

De laatste en belangrijkste tip die we je mee willen geven is consistentie en kwaliteit. Maak een contentplan en plaats regelmatig goede en interessante artikelen, afhankelijk van wat voor jou en je team haalbaar is. Het duurt soms even voordat je content is geïndexeerd door Google en je een goede ranking hebt. We raden dan ook aan dat je buiten deze lange termijn strategie op de korte termijn bijvoorbeeld start met affiliate marketing doordat je direct resultaat kan boeken.

Wil je minder afhankelijk zijn van Google? Start vandaag nog met affiliate marketing.

SEA

Adverteren in zoekmachines, en dan met name Google is ons allen wel bekend. Het voordeel is dat veel consumenten hun zoektocht er starten, het nadeel is dat het snel duur kan worden door hoge klikprijzen, zeker als we kijken naar de retailbranche. Hoe beter je content en SEO resultaten, hoe beter je kan concurreren binnen SEA. Google berekend een kwaliteitsscore op basis van de zoekwoorden, landingspagina’s en advertenties en dat heeft weer effect op de prijs per klik die je moet betalen.

Wie zien steeds meer vraag naar affiliate marketing en hoe KMO-ers, startups en ondernemers daar mee aan de slag kunnen gaan. Een belangrijke reden hiervoor is dat KMO-ers minder afhankelijk willen zijn van Google of marktplaatsen die vaak hoge klikprijzen en marges vragen.

Affiliate Marketing

Affiliate Marketing is misschien wel de snelste en meest kosteneffectieve manier van adverteren met bovendien een erg laag risico. Je werkt via een platform samen met vele websites (publishers/uitgevers) die je webshop en de producten promoten en je betaald hen een vergoeding (commissie) per verkoop, ook wel CPS (cost per sale) of CPA (cost per acquisitie) genoemd. In het platform zijn duizenden verschillende websites zijn aangesloten die je eenvoudig en snel kan vinden en starten met een samenwerking. Het netwerk stelt je als het ware in staat om erg snel op te schalen doordat het meten van de sales automatisch verloopt als je die na een eenvoudige setup hebt geïntegreerd.

Binnen affiliate marketing kan je samenwerken met veel relevante websites en promotors in verschillende fases van de customer journey. Zo kan je erg specifiek targetten op verschillende doelgroepen en snel schakelen op het moment dat een campagne erg goed verloopt of juist niet zo goed. Zo zijn er bloggers en andere content gerelateerde websites die artikelen kunnen schrijven, maar ook partijen die op basis van CPS jouw Google Shopping campagne of retargeting uit handen nemen, om te zorgen dat je altijd een positieve ROI blijft halen. Het mooie is dat je veel websites kan vinden met ontzettend veel bereik, maar ook kleinere websites die wellicht nog aan het groeien zijn binnen hun niche. Zo kan je gericht acties inzetten en je webshop voorzien van een boost door op grote nationale websites te staan die trouwe bezoekers kunnen omzetten in nieuwe klanten.     

Een ander bijkomend voordeel is dat een affiliate netwerk inzichtelijke rapportages biedt in het platform en alle betalingen voor je uit handen neemt en jou één factuur stuurt. Je bent dus geen uren bezig met administratie maar werkt met vele partijen samen via één partner en in één platform.  

Affiliate marketing ook voor jouw webshop? Doe hier de check.

Social Media Marketing

Er zijn ontzettend veel social media kanalen met advertentiemogelijkheden die elk zijn eigen voor- en nadelen meebrengen. Zo kan je kiezen uit de gevestigde mogelijkheden zoals Facebook, Youtube, Linkedin en Instagram, maar zijn de laatste jaren ook Snapchat, Whatsapp en Tiktok razendsnel gegroeid.

Belangrijk is om te bepalen waar je doelgroep zich bevind, wat de advertentiemogelijkheden zijn en tijd/kosten om content te maken en de kosten om te adverteren. Zo kan je zeggen dat TikTok of Snapchat wellicht ontzettend gaaf is, maar als je de expertise niet in huis hebt om goede short video’s te maken kan je wellicht je tijd beter elders besteden. Kijkend naar de doelstelling om meer bezoekers en sales te genereren in je webshop gaat onze tip in eerste instantie uit naar Facebook en Instagram omdat je daar heel specifiek de doelgroep kan benaderen voor een goede prijs. Het is erg eenvoudig om live te gaan met een campagne. Zorg dat je goede teksten schrijft die mensen triggert en foto’s of andere visuele hulpmiddelen die hen inspireren.

Er zijn ook binnen het affiliate netwerk mogelijkheden om samen te werken met influencers en hen ambassadeur te maken van je webshop, merk en producten.   

E-mail marketing

Ook e-mail marketing is een super kosteneffectieve methode om klanten aan je te binden en verkopen te genereren. Naar mate je meer klanten en bezoekers krijgt op je website zal je database met e-mailadressen hopelijk ook toenemen. Een paar tips en strategieën die wij je mee kunnen geven lichten we hier toe.

Zorg er ook hier voor dat je relevant blijft voor je klanten en overlaad ze niet met e-mails. Houd de engagement hoog door interessante content of acties te delen. De belangrijkste redenen waarom mensen zich afmelden voor nieuwsbrieven is de relevantie en frequentie. Daarnaast is het belangrijk om je e-mails kort en concreet te houden met een duidelijke call to action en meerdere mogelijkheden in de nieuwsbrief om door te klikken. Wat betreft het onderwerp van de e-mail is het aan te raden om een pakkende titel of zelfs een cliffhanger te kiezen zodat je de aandacht van mensen direct te pakken hebt, je bent ten slotte niet de enige die hen een e-mail stuurt. Zorg ook altijd dat je blijft A/B testen om te leren wat wel werkt en wat niet en blijf je continue verbeteren.

Marktplaatsen

Marktplaatsen zoals bol en amazon hebben de laatste jaren een flinke opmars gemaakt. De consument wil gemak bij bestellen en leveren en deze platforms doen hun best dat op grote schaal te realiseren.

Een groot nadeel van marktplaatsen is dat je feitelijk je klant weggeeft aan de marktplaats en daar staan vaak hoge marges tegenover. Jij bent alleen nog de leverancier en als gevolg kan je geen klantrelatie opbouwen of inzichten verzamelen doordat de klant nooit op je website terecht komt. 

Starten met Affiliate Marketing

Bij Awin helpen we je graag op weg met Affiliate marketing om te zorgen dat jij nieuwe klanten kan vinden voor je webshop en producten, door samenwerking aan te gaan met de juiste partijen op een kosteneffectieve manier. Met behoud van branding en marges. Je kan ons laten weten als je wilt starten met Affiliate marketing via deze pagina dan nemen we gelijk contact met je op.