Wat is affiliate marketing?

  • Geschreven door

Als je meer  wil weten over affiliate marketing en je bedrijf online laten groeien, bieden wij de netwerkgids 'Wat is affiliate marketing'aan.

Delen

Wat is affiliate marketing en wie spelen een rol?

Affiliate marketing is een performance-based marketingkanaal. Dat wil zeggen dat alleen wordt betaald voor het behaalde resultaat. In affiliate marketing wordt een publisher beloond voor de verkopen die hij of zij genereert voor een adverteerder. Er zijn in affiliate marketing drie spelers:

  • Publishers ook wel affiliates of partners genoemd, zijn personen die een product of dienst op hun website promoten voor websitebezoekers
  • Adverteerders soms aangeduid als merken, is de term die gebruikt wordt voor de persoon of het bedrijf dat het product te koop aanbiedt
  • De consument is de derde partij in affiliate marketing, die het product of de dienst van een adverteerder koopt via de website van een publisher

Publishers worden beloond met een commissie wanneer een bezoeker van hun site op een affiliate link klikt (bijvoorbeeld een banner, logo of tekstlink), naar de website van een bepaalde adverteerder gaat en een bepaalde actie uitvoert op de site van de adverteerder. Meestal is dit het afronden van een transactie. Maar sommige affiliate marketing adverteerders zetten publishers in om verkeer te genereren dat resulteert in een lead in plaats van een sale, bijvoorbeeld het invullen van een online aanmeldformulier of een e-mail registratie.

Hoe werkt affiliate marketing: een voorbeeld

Stel je wilt een vakantie boeken. Op een website als Skyscanner zoek je naar goedkope vluchten. Zodra je de gewenste vlucht kiest, stuurt Skyscanner je door naar de website van de luchtvaartmaatschappij. Daar boek je de tickets. Hier zie je goed hoe affiliate marketing werkt. Skyscanner is in dit voorbeeld de publisher. De luchtvaartmaatschappij is de adverteerder, omdat je op hun site de aankoop afrondt. Ze geven Skyscanner een commissie, omdat die zorgde voor de aankoop. We zeggen ook wel dat de conversie door Skyscanner werd gegenereerd.

Het affiliate programma

De affiliate marketing adverteerder of verkopende partij legt vast hoe die wilt samenwerken. Dat omschrijft ie in een affiliate programma. Je kunt het zien als een leidraad waarmee publishers aan de slag kunnen. Denk aan de afspraken, commissies en tools die gebruikt kunnen worden. Sommige bedrijven bieden zelf een affiliate programma, maar vaak werken adverteerders en publishers samen via een affiliate netwerk.

Wat is een affiliate netwerk?       

Een affiliate netwerk is een plek waar de eerste twee spelers in affiliate marketing elkaar kunnen ontmoeten. Het netwerk beheert tracking van conversies, betalingen en faciliteert de relaties tussen publisher en adverteerder. Awin is een affiliate netwerk.

Hoe werkt affiliate marketing bij Awin

Eenmaal aangemeld bij Awin hebben publishers de vrijheid om via onze User Interface (UI) of Adverteerders Directory door verschillende affiliate programma’s te bladeren en een aanvraag te doen om lid te worden. Zodra het verzoek van een publisher om deel te nemen aan een affiliate advertising programma is geaccepteerd, kunnen ze beginnen met het promoten van de adverteerdersproducten op hun website en commissie verdienen op de sales die ze genereren.

Het dashboard van de gebruikersinterface bevat verschillende tools om de klantreis te volgen en een reeks rapporten, zodat publishers op de hoogte blijven van de resultaten. We hebben ook een Publisher Management team om nieuwe en bestaande publishers te helpen tijdens hun affiliate marketing activiteiten en een Publisher FAQ pagina.

Hoe worden sales via affiliate advertising gemeten?  

De term 'cookie' verwijst naar de gebruikte technologie die het netwerk in staat stelt om alle affiliate verkopen te traceren die via de website van een publisher zijn gegenereerd. Wanneer een consument op de affiliate-link van een publisher klikt, wordt hij doorverwezen naar de site van de adverteerder. De consument  wordt van de publisher website doorverwezen naar de site van de adverteerder, waar het gewenste product wordt getoond en klaar is om te worden gekocht. Na het klikken op de affiliate-link wordt een cookie op de browser van de consument geplaatst, zodat het netwerk alle noodzakelijke informatie over de customer journey kan registreren.

Zodra een consument een product van de website van de adverteerder koopt, wordt hij/zij naar een bevestigingspagina gebracht, waar de conversie tracking van het netwerk  staat. Het affiliate netwerk heeft nu alle nodige informatie om de stappen van de consument in aanloop naar de aankoop bij te houden, zodat hij of zij commissie kan toekennen aan de publisher.  

 Hoe verdien ik geld met affiliate marketing?                                         

Bij Awin werken we op CPA-basis. Dat staat voor 'cost per acquisitie’. Het betekent dat onze publishers geld verdienen per order, vaak een percentage van de waarde van het winkelmandje. Hoewel dit de meest voorkomende vorm van betaling is, ontvangen sommige publishers ook betalingen voor leads, klikken of impressies:

Cost per lead is wanneer een adverteerder de publishers betaalt voor een aanmelding van een geïnteresseerde klant. Bij Cost per click kijk je naar het aantal keren dat er op een advertentie wordt geklikt en bij impressies kijk je naar het aantal keren dat een advertentie wordt getoond op de publisher pagina. Een ander betalingstype dat Awin heeft geïmplementeerd is 'Commission by Assist'. Dit betekent dat een publisher commissie kan krijgen voor een sales die hij/zij heeft helpen genereren, ook al was het niet de laatste klik in de reis van de klant.

Bijvoorbeeld, als een consument op een affiliate advertising klikt binnen een blogartikel maar voordat hij een aankoop doet nog op zoek gaat naar een kortingscode zou in het traditionele model de sale worden toegekend aan de kortingscode publisher, omdat deze de ‘laatste klik’ was. De affiliate marketing industrie wordt zich echter steeds meer bewust van de waarde die deze publishers toevoegen aan de costumer journey en kan hierdoor de blog nog steeds belonen voor hun invloed.

De commissie die je als publishers verdient staat weergegeven in je Awin account. Betalingen worden twee keer per maand door Awin vrijgegeven (1e en 15e van elke maand) en rechtstreeks gestort op de opgegeven bankrekening. 

Wat voor publisher ben ik?

Publishers worden ingedeeld naar de manier waarop een consument met de site omgaat. De bekendste publisher types zijn:

Cashback: Deze sites belonen klanten door het geven van korting in de vorm van een financiële vergoeding. Voorbeelden van cashback publishers zijn Shopkorting & CashbackXL

Social & Blogs: Hieronder vallen publishers die Instagram, Facebook of een andere social netwerk gebruiken om producten te promoten en publishers die een eigen website hebben en hier content voor schrijven.  

Content: Hieronder vallen publishers als online kranten, tijdschriften, content publishers en andere grootschalige publicaties. Voorbeelden hiervan zijn Fashionchick en Hearst media.

Kortingscodes: Hieronder vallen publishers die kortingen promoten met behulp van een kortings/voucher codes, zoals Kortingscode.nl en Acties.nl

Voor een uitgebreidere lijst van verschillende soorten publishers, klik hier of als je meteen aan de slag wilt als publishers klik hier.

Wat als ik een adverteerder ben?

Awin werkt met meer dan 13.000 affiliate marketing adverteerders wereldwijd in verschillende sectoren zoals fashion, travel, retail, finance, telecom. As je geïnteresseerd ben om te starten met affiliate marketing en samen te werken met een database van 100.000 actieve publishers, laat dan hier je gegevens achter.