Wintersolden 2021 was een speciale editie

  • Geschreven door
  • .

De wintersolden zou in 2021 beginnen op 2 januari. Een maand voor de wintersolden werd er echter besloten de datum te verplaatsen naar maandag 4 januari.

Delen

Voornaamste reden was om grote drukte op een weekenddag in de winkelstraten te voorkomen. Veel consumenten starten namelijk met winkelen zodra het mogelijk is en door op maandag te starten voorkom je een grote toeloop.

Naast dat de wintersolden dit jaar op een ander moment startte, eindigde deze ook anders dan gewend. De overheid verlengde namelijk de periode met twee weken tot medio februari. “Dat moet de handelaren, die tijdens de tweede coronagolf hun zaak een tijd moesten sluiten, wat ademruimte bieden. Bovendien kan een spreiding van de solden de toestroom aan koopjesjagers wat meer spreiden”, aldus initiatiefnemer Denis Ducarme. Bron.

In dit artikel bespreken we de resultaten van de maand januari. Ook kijken we naar de cijfers van de verlenging van twee weken. Eind vorig jaar schreven we al over wintersolden. De verwachting was toen een minimale groei van 30%, nu we terug kijken zitten we daar met een groei van 27% erg dichtbij.

Lees hier het artikel over de voorspellingen van de Wintersolden die wij in 2020 publiceerden.

Groei van 27% in sales ten opzichte van vorig jaar

Als we deze wintersolden editie vergelijken met de wintersolden van 2020 dan zien we een groei. Vorig jaar kende overigens nog geen COVID-19 invloed. In totaal genereerde we voor meer dan 4,9 miljoen euro aan omzet voor onze adverteerders met behulp van 952 publishers in totaal. Kijkend puur naar de sales aantallen die in 2021 zijn gezet dan zijn we met 27% gegroeid ten opzichte van vorig jaar.

Als we kijken naar de trend van de wintersolden performance dan zien we dat we jaar op jaar groeien. In de jaren zonder Corona invloed, 2020 vergeleken met 2019, hebben we voor 54% meer omzet gedraaid voor onze adverteerders.

Eerder schreven we al dat deze editie een bijzondere editie was. Dit omdat de periode eenmalig was verlengd met 2 weken. Onderstaande grafiek toont een vergelijking van de jaren 2019, 2020 en 2021. Zowel de reguliere solden periode alsmede de verlenging is hierin meegenomen. Goed is te zien dat de twee weken na de solden eigenlijk dezelfde trend tonen als de jaren waarin de verlenging niet van toepassing was. De populariteit op weekenddagen is duidelijk zichtbaar aan het aantal sales per week. Het lijkt er dus op dat consumenten in de weekenden vooral op zoek gaan naar goede deals en dat is de afgelopen jaren niet veranderd.

Sarenza voorspelde een groei van het programma ook gedurende de wintersolden

Julia Rahimi Rigi, accountmanager van Sarenza, ging in gesprek met Nicolas Beaucourt. Nicolas is werkzaam als traffic manager bij Sarenza.

Wat heeft de Winter Solden betekend dit jaar in termen van winst, sales, groei?

“Zelfs met de pandemie zagen wij een groei van het programma van 40% vergeleken met de afgelopen solden. De wintersolden is voor ons nog steeds een belangrijke periode en dan met name de eerste twee weken. Overigens hebben we deze editie geen pieken ervaren tijdens de laatste twee dagen van de periode.”

Wat is de impact van de groeiende populariteit van Black Friday op de wintersolden, aangezien de twee periodes kort op elkaar zitten?

“We zien dat het gedrag van de consument veranderd is. De sales periodes (zomer- en wintersolden) zijn niet meer zo belangrijk als vroeger. Zeker als je kijkt naar Black Friday dan zien we dat dit niet enkel meer exclusieve momenten zijn om koopjes te scoren.”

  Groeiende en dalende segmenten

Als we kijken naar de Electronic stores dan zien we dat vooral Belgische partijen de overhand hebben. Over het algemeen zien we dat vanwege het thuiswerken, er een enorme toename is in de verkoop van thuiskantoor goederen. FMCG is een opkomende markt. Niet enkel terug te zien in de wintersolden resultaten, maar een ontwikkeling die markt breed is.

Opvallend vinden wij dat het sportkleding segment is gestegen, ondanks dat de sportscholen gesloten waren. De sportapparatuur daarentegen daalde licht. Moeilijk te verklaren, maar misschien een product wat al was aangeschaft tijdens de eerste lockdown. Grootste daler was het home & garden segment. Mede door het succes tijdens de november Black Friday week, vielen de cijfers wat lager uit.

Met deze succesvolle wintersolden kijken wij uit naar de volgende solden. Wil jij automatisch een update ontvangen wanneer er een nieuw artikel wordt gepubliceerd. Laat dit dan weten door een mailtje te sturen aan puck.smaal@awin.com

Delen