Awin’s SaaS-technologie boost de e-commerce van Americanas

  • Geschreven door

Door een upgrade naar de SaaS-oplossing van Awin vond deze adverteerder ruim 4.000 nieuwe publishers en steeg de omzet met 127%.

Delen

Americanas SA is een begrip in Brazilië. Het bedrijf is in de jaren 1920 opgericht en breidde in de vorige eeuw uit tot een van de belangrijkste retailers van het land, met in zijn portfolio populaire merken als Submarino, Shoptime en Sou Barato.

Americanas heeft zeven jaar geleden zijn eigen affiliate netwerk opgezet. In de wereld van de Braziliaanse e-commerce was dit een vooruitstrevende zet, die ook winstgevend bleek te zijn en populair was bij de partners. Maar het programma kwam steeds meer in trek en Americanas kreeg behoefte aan een meer robuuste, schaalbare affiliate oplossing die bij de snelle groei van het bedrijf zou passen.

Voor bedrijven van deze omvang is consolidatie van cruciaal belang voor maximale efficiëntie, vooral bij meerdere merken. Van gegevens tot betalingen en producten, een belangrijke doelstelling was dat alle aspecten van het affiliate programma zouden worden samenbracht op één enkel platform. Americanas had ook zijn eigen platform kunnen blijven upgraden, maar het bedrijf gaf de voorkeur aan een externe oplossing die meteen alle verbeteringen kon bieden die nodig waren.

Awin’s private network bood het perfecte antwoord. Geavanceerde mogelijkheden voor tracking en attributie, ondergebracht in een gebruiksvriendelijke, ‘merkloze’ interface die voor alle afzonderlijke merken van het bedrijf kon worden aangepast.

Plus directe toegang tot een keur aan gloednieuwe technologie en tools binnen deze gestroomlijnde interface. Americanas kon zich hierdoor concentreren op het versterken van de affiliate relaties zonder zich druk te maken over wat er onder de motorkap zat.

Verbetering van de partnershipervaring

Een van de grootste verbeteringen betrof de onboarding van publishers. Voorheen duurde het gemiddeld 60 dagen om aan het programma van Americanas deel te nemen, als gevolg van verouderde inkoopprocedures. Nu het hele aanmeldingsproces, van de registratie tot en met de compliancechecks, door Awin’s technologie wordt afgehandeld, kan een nieuwe partner in minder dan 24 uur aan de slag. Hoewel deze verandering van grote invloed was op het aantrekken van nieuwe publishers, was het ook van cruciaal belang voor de migratie van bestaande partners.

Een heel netwerk van affiliates naar een nieuw platform verhuizen is geen eenvoudige taak. Awin zorgde er met een gefaseerde aanpak voor dat de affiliates snel en naadloos werden gemigreerd. De partners van Americanas werden uitgenodigd zich aan te melden op het besloten netwerk. Daar werden ze op de hoogte gebracht van de nieuwe mogelijkheden en na uitvoering van trackingcontroles volledig geïntegreerd. Binnen zes maanden waren alle bestaande publishers verhuisd.

Nicolas Bodin, Marketing Manager bij Americanas, zegt hierover: “We merkten al snel dat de affiliates minder behoefte aan ondersteuning hadden en beter geïntegreerd waren. Daardoor konden we de werving van nieuwe partners versnellen en onze omzet via partners laten groeien.”

Ook de betalingsprocessen werden herzien. Automatische facturering en gestroomlijnde processen maakten frequentere betalingen in het besloten netwerk mogelijk, waardoor voor publishers de gemiddelde betalingstermijn drastisch daalde. Aangemelde bedrijven moesten voorheen vaak 120 dagen op betaling wachten. Dit werd gehalveerd tot 60 dagen. Ook zzp’ers werden sneller betaald. Ze gingen van gemiddeld 60 dagen naar 45 dagen.

Vergeleken met de eerste maand nam het aantal betalingen aan publishers toe met 226%, doordat de partners naar het nieuwe platform en de nieuwe processen migreerden. Toen er een consistente cashflow tot stand was gebracht en de financiën automatisch van begin tot einde door Awin werden afgehandeld, konden zowel Americanas als de affiliates zich concentreren op hun marketingpartnerships in plaats van op de financiële administratie.

Ook het nieuwe transformeerde het vermogen van Americanas om partners bij te praten over het programma en het merk. Dankzij de segmentatiemogelijkheden kunnen bepaalde partners in de communicatie worden gegroepeerd. In de krachtige ingebouwde editor kunnen nieuwe e-mailsjablonen worden gemaakt en de rapportage biedt een logboek waarin wordt bijgehouden wanneer en aan wie ieder bericht is verzonden. Ook voor publishers is het Communications Centre het enige, officiële platform voor communicatie met de adverteerder. Dit garandeert dat updates worden ontvangen.

Nieuwe mogelijkheden door middel van technologie

De producten van Awin hielpen niet alleen bij de ontwikkeling van de bestaande partnerships van Americanas, ze boden ook geheel nieuwe mogelijkheden.

De tool voor voucherattributie maakte het mogelijk om de sales uitsluitend op basis van de vouchercode te tracken. Hierdoor waren campagnes met influencers en creators ineens veel gemakkelijker te realiseren en ook aantrekkelijker voor dit segment, die typisch meer aan branding dan aan directe sales bijdragen. Ook Awin’s -tool biedt nieuwe mogelijkheden om partners te belonen voor hun bijdrage aan het begin van de salesfunnel.

Door flexibele commissie voor alle productcategorieën kunnen de marges heel precies worden ingesteld en wordt het mogelijk om de ROI tot op het niveau van individuele artikelen te regelen. Dit is vooral belangrijk voor een bedrijf van de omvang van Americanas, dat talrijke merken in zijn portfolio heeft, met allemaal hun eigen uitgebreide productassortiment.

Al deze functies worden ondersteund door krachtige rapportage, waarmee zowel adverteerders als affiliates hun impact kunnen meten en de performance in real time kunnen analyseren.

Americanas kan binnen de interface een overzichtsrapport van de prestaties voor de volledige groep maken, met overzichten van specifieke producten, apparaten en zelfs de afzonderlijke promotiematerialen. Er zijn nieuwe campagnes en strategieën ontwikkeld als een direct resultaat van deze mogelijkheden, waardoor voor groei werd gezorgd en de banden met de publishers werden aangehaald.

De technologie van het platform heeft ook bijgedragen aan de toekomstbestendigheid van het programma van Americanas. Door meteen al bij de lancering server-to-server technologie te integreren, zullen eventuele verdere veranderingen in het tracken van advertenties beperkte gevolgen hebben. In het licht van recente maatregelen van Apple en Google tegen third-party cookies en de steeds agressievere adblockers, zorgt Awin’s server-to-server oplossing ervoor dat de publishers van Americanas eerlijk beloond zullen blijven worden voor de sales die ze genereren.

Resultaten

Door te migreren naar Awin’s besloten netwerk behaalde Americanas zijn belangrijkste doelstelling – het centraliseren en vereenvoudigen van het beheer van de verschillende merken op één plek. Het nieuwe platform zorgt voor ongekende inzichtelijkheid en controle van hun affiliate programma, met nieuwe, efficiënte processen voor hun partnermanagement.

Het bedrijf zag zes maanden na de lancering al de voordelen van de overstap naar Awin’s SaaS-oplossing voor de hele groep van afzonderlijke merken:

  • 400% toename van nieuwe publishers
  • 127% extra gegenereerde inkomsten per kwartaal
  • 222% meer commissie voor partners per kwartaal

Bijna een jaar na dato is de feedback van zowel Americanas als hun partners ongelooflijk positief. De affiliates prijzen zowel de interface als de geboden functies. De nieuwe functionaliteit heeft een cruciale rol gespeeld bij het verbeteren van de prestaties van de afzonderlijke winkelmerken van het bedrijf.

Door te kiezen voor het besloten netwerk van Awin heeft Americanas zijn affiliate partnerships naar een heel nieuw niveau kunnen tillen. Het bedrijf nadert zijn honderdjarig bestaan, maar is goed voorbereid om met succes te blijven groeien in het tijdperk van e-commerce.

“Met de migratie van ons affiliate programma van ons eigen platform naar Awin’s oplossing hebben we onze resultaten en dienstverlening verbeterd.

Door de overstap naar deze SaaS-oplossing kunnen we eenvoudig op één platform een grote verscheidenheid aan partners beheren – van influencers, en kortingscode- en cashbacksites tot de grootste loyaliteitsprogramma’s. Dit betekent dat onze sales- en marketingteams meer tijd aan strategie kunnen besteden.

Dankzij de combinatie van ons eigen strategisch team en Awin’s SaaS-oplossing is het affiliate programma van Americanas SA marktleider in Braziliaanse performance marketing.”

Nicolas Bodin, Marketing Manager, Americanas SA

Gerelateerde artikelen