Een nieuw tijdperk: de retail & shopping branche in België na Corona

  • Geschreven door
  • .

Als een van maatregelen die het Belgische kabinet afkondigde om het corona virus onder controle te krijgen was een totale lockdown.

Delen

Dit hield in dat alle winkels de deuren moesten sluiten, iedereen thuis aan het werk ging en contact werd vermeden. Gelukkig gaan we langzaam weer richting het (nieuwe) normaal. Maar welke impact hebben deze maatregelen gehad op het affiliate landschap? We nemen je mee in de  retail & shopping ontwikkelingen van de Belgische markt.

Ieder jaar worden er in België weer talloze records verbroken op het gebied van e-commerce. Volgens Retaildetail.be gaven Belgen in 2018 in totaal voor bijna 11 miljard euro uit aan online aankopen. In 2019 koopt zelfs 20% van de Belgen wekelijks online. Retaildetail.be noemt het een groeiend vertrouwen in e-commerce bij Belgische shoppers. Hiervan winkelt 7 van de 10 shoppers in 2019 al het liefst lokaal, volgens de BeCommerce Shopping 100 met als best lopende en hards stijgende categorie speelgoed. Ook binnen het  affiliate kanaal zien we de stijging in het speelgoed segment, welke een belangrijk onderdeel vormt van ons portfolio.

18% meer sales dan tijdens de winter Solden van 2020

Op 18 maart gebeurde het dan: alle fysieke winkels moesten dicht. Consumenten konden vanaf dat moment alleen nog online terecht bij hun favoriete winkels. Binnen het affiliate kanaal zagen we dan ook direct een stijgende lijn in sales bij onze adverteerders. Deze lijn blijft zich uiteindelijk doorzetten en bereikt zijn piek op 1 mei: Dag van de Arbeid, een officiële feestdag in België. De consument begint te wennen aan online shoppen en uiteindelijk sluiten we mei af met 18% meer sales dan tijdens de winter Solden, traditioneel in België de belangrijkste maand van het jaar. Stipt aan top waren de segmenten speelgoed en elektronica.

Een ongekende situatie maar voor veel Belgische retailers goed nieuws, ongeacht dat de winkels gesloten waren, bleef er omzet binnenkomen en zelfs stijgen voor veel adverteerders. Hier zat echter ook een keerzijde aan: veel winkeliers en webshops waren niet voorbereid op deze gigantische piek. Distributie centra kwamen in de knel, budgetten voor campagnes werden opnieuw onder de loep genomen en klantvoorwaarden werden aangepast. Zo moesten verschillende adverteerders hun lever- en retourtermijn richting consumenten aanpassen en ook binnen het affiliate kanaal zagen we een stijging in wijzingen in de voorwaarden, zo werden campagnes stop gezet, budgetten anders verdeeld en promoties gewijzigd.

Groei in het aantal nieuwe klanten dankzij online

Als e-commerce webshop ben je niet afhankelijk van een fysieke locatie waardoor je doelgroep jou altijd kan vinden. Dit heeft er toe geleidt dat het aantal nieuwe klanten in de afgelopen maanden voor adverteerders is gestegen. Meerdere adverteerders merken dit op en om deze trend vast te houden worden er verschillende soorten awareness campagnes ingezet via het affiliate kanaal. Zo sluiten merken deals met social influencers, met mass media partners of met bloggers. Aan de andere kant zien we de interesse vanuit het publisher landschap in België: het aantal website aanmeldingen blijft groeien en adverteerders hebben steeds meer toegang tot verschillende publishers. Deze trend zien we ook terug in het aantal clicks. Waar voorheen de Solden gold als periode met de meeste clicks per maand, zien we dat de overige maanden nu ook hetzelfde óf meer clicks binnen halen.

In de schijnwerpers: de speelgoed branche

De snelste stijger op het gebied van Belgische e-commerce maakt binnen het affiliate kanaal ook grote sprongen. We delen graag de inzichten binnen twee belangrijke pijlers: de AOV en de conversie ratio.

In een jaar tijd zijn beide pijlers gestegen met respectievelijk 29% en 11%. We verwachten dat deze branche zich steeds meer blijft door ontwikkelen. Een interessante branche om in de gaten te blijven houden, ook na de corona crisis.

Een glimp in het nieuwe normaal

De markt is in beweging en verplicht ondernemers die nog niet online opereren om nu te starten met online verkopen. Vanuit het publisher landschap zijn de bewegingen ook duidelijk te zien. Zij optimaliseren op hun beurt hun websites of beginnen nieuwe websites omdat ze kansen zien. Daarnaast ervaart de consument het gemak van online aankopen steeds meer.

De verschuiving van offline naar online zal dit jaar een grote piek laten zien in België en dit zal de komende jaren steeds meer blijven groeien. Adverteerders halen hier voordeel uit doordat ze beter en gerichter hun doelgroep kunnen bereiken. Het wordt daarom steeds belangrijker om je budgetten slim te investeren om het meeste uit je online kanalen te halen. Met een gemiddelde ROI van 17 is het affiliate kanaal juist nu de beste investering voor Belgische retailers.

Delen