Tien redenen waarom affiliate netwerken onmisbaar zijn voor je online marketing

  • Geschreven door

Affiliate netwerken zijn tot grote bloei gekomen doordat steeds meer bedrijven voor affiliate marketing kiezen om hun producten en diensten te promoten.

Delen

 Wat zijn affiliate netwerken?

Affiliate netwerken zijn platforms die fungeren als tussenpersoon tussen de publisher (oftewel de affiliate) en de adverteerder (iemand die een product te verkopen heeft). Adverteerders plaatsen hun affiliate programma’s op een affiliate netwerk en publishers kunnen op het netwerk zoeken naar programma’s die ze willen promoten. Hierdoor behalen ze meer groei en omzet uit de webshop. Het affiliate netwerk fungeert als beheerplatform voor zowel de publisher als de adverteerder. Wil jij ook meer omzet uit je webshop halen, meld je dan direct aan.

Hoe werkt een affiliate netwerk?

Het begint ermee dat adverteerders en publishers zich aanmelden bij het netwerk. Vervolgens kunnen adverteerders hun programma’s aan het netwerk toevoegen en krijgen publishers toegang tot een breed aanbod aan affiliate programma’s en promotiemateriaal.

Publishers kunnen zich aanmelden voor programma’s die ze willen promoten. Wanneer publishers als affiliate partner zijn geaccepteerd door een adverteerder, krijgen ze toegang tot promotieteksten of banners voor gebruik op uiteenlopende platforms, zoals social media, e-mail of websites.

Na aanmelding bij het netwerk krijgt de publisher een unieke ID. Deze ID’s worden gebruikt bij de tracking van de sales via alle programma’s die op het affiliate netwerk worden geadverteerd. De publisher voegt affiliate links toe aan het promotiemateriaal. Wanneer een potentiële klant op een dergelijke link klikt, worden ze naar de website van de adverteerder gebracht om hun aankoop te doen. De publisher-ID wordt door het affiliate netwerk geregistreerd, zodat de sale kan worden toegerekend aan de publisher. Publishers en adverteerders kunnen op elk moment hun dashboard gebruiken om informatie op te vragen over alle aspecten van de programma’s op het affiliate platform.

Affiliate netwerken zoals Awin bieden geavanceerd accountmanagement en deskundige adviezen om zowel adverteerders als publishers te ondersteunen bij het creëren en versterken van partnerschappen waarmee ze hun affiliate programma’s kunnen uitbreiden en optimaliseren.

Om affiliate marketing nog toegankelijker te maken voor het MKB, starters en ondernemers is er nu de Awin Access oplossing. Start direct met Affiliate marketing door je hier aan te melden.

De voordelen van het werken met een affiliate netwerk:

Een beheerde oplossing

Omdat er zo veel verschillende publishers zijn die jouw producten zouden willen promoten, is het van belang om 1 overzichtelijk platfrom te hebben om zo een goed overview te creëren. . Een affiliate netwerk stroomlijnt de beheerprocessen, de technologie en de end-to-end tracking voor zijn rekening te nemen. In combinatie met opties voor betaling en rapportage leidt dit tot een efficiënt systeem dat gemakkelijk te traceren, te monitoren en aan te passen is.

Het affiliate netwerk verzorgt de uitbetaling van commissies aan de affiliates. Het Awin-netwerk betaalt de publishers éérst, nog voordat het netwerk zelf betaald krijgt. De publishers krijgen hun geld zo snel mogelijk via het stoplichtsysteem en het systeem voor versnelde uitbetalingen.

Affiliate netwerken die ook accountmanagement aanbieden, kunnen de adverteerders ondersteunen bij hun dagelijkse rapportage. De adverteerders profiteren niet alleen van inzicht in de eigen prestaties, maar ook van regelmatige benchmarks en analyses van de sector. De accountmanagers kunnen de algemene bedrijfsstrategieën van de adverteerders ondersteunen. Daarnaast kunnen ze zowel de bedrijfsdoelstellingen als de doelstellingen voor specifieke kanalen helpen realiseren met ideeën en aanbevelingen voor campagnes.

Accountmanagers bouwen samen met hun adverteerders aan een partnerschap voor conversaties, campagnes en uitvoering, dat voor beide partijen waarde creëert. Het netwerk stelt ook alle benodigde tools beschikbaar waarmee adverteerders hun programma’s gemakkelijk kunnen volgen en promoten via speciale interfaces en dashboards. Wanneer je deelneemt aan een netwerk zoals Awin, zijn er geen verborgen kosten en geen extra integratie- of licentievergoedingen. Alles is inbegrepen. Op de IAB-website is te zien hoe transparant Awin omgaat met zijn tarieven en kosten.

Deze totaaloplossing heeft ook het voordeel dat publishers je bedrijf en je merk veel eerder zullen vertrouwen, ook als ze er nog nooit van hebben gehoord. De transparante systemen voor tracking en betaling bieden de publishers een extra gevoel van veiligheid en de zekerheid dat ze betaald krijgen voor hun inspanningen.

Effectief gebruik van het reclamebudget

Adverteerders betalen in het algemeen een commissie wanneer een verkoop tot stand komt. Deze verkoop triggert ook de vergoeding die het affiliate netwerk in rekening brengt (vaak de netwerkvergoeding of fee genoemd). Deze vergoeding is meestal gebaseerd op een percentage van de verkoop of de commissie, afhankelijk van de afspraken die met de desbetreffende adverteerder zijn gemaakt. Maar de meeste netwerken gaan flexibel om met hun betalingsmodel om het affiliate marketing-kanaal zo efficiënt mogelijk te laten werken. Vergelijk dit maar eens met andere vormen van reclame, waarvoor je een vaste vergoeding moet betalen ongeacht het resultaat of de behaalde omzet, of met andere online kanalen waar je per klik of per impressie betaalt, ongeacht de feitelijke verkopen.

Productpromotie via een affiliate netwerk is een kosteneffectieve manier om je reclamebudget te beheren, omdat de actuele rapporten en aanbevelingen van het netwerk je helpen om het budget zo gericht mogelijk te besteden. Bovendien kun je de uitgaven op de voet volgen.

Je kunt de commissiepercentages tijdens de opstartfase instellen en berekenen op basis van de winstmarges. Hierdoor kun je de uitgaven en kosten per verkocht product beter beheren en het budget het hele jaar door onder controle houden.

Wil je ook direct je omzet verhogen via relevante websites en een kosteneffectieve campagne opzetten? Laat het ons dan direct weten en ga aan de slag.

Producten worden alleen geadverteerd door goedgekeurde publishers

Publishers moeten zich voor het affiliate netwerk aanmelden en ze doorlopen een afzonderlijk goedkeuringsproces voor elk programma van een adverteerder. Niet elke publisher wordt geaccepteerd. Je producten worden dus alleen aangeprezen door publishers die volgens het netwerk geschikte partners zijn voor de adverteerders op het platform. Awin heeft een speciaal complianceteam om alle affiliates te screenen voordat ze tot het netwerk worden toegelaten. Hierdoor hebben we een bestand van hoogwaardige publishers en partners waar je mee kunt samenwerken.

Als je je affiliate programma rechtstreeks aanbiedt, moet je zelf geschikte publishers vinden en deze allemaal apart benaderen en screenen – een tijdrovende bezigheid. Door op een affiliate netwerk te adverteren, wordt je programma automatisch onder de aandacht van een grote groep geschikte publishers gebracht zonder dat je daarvoor nog verdere marketingactiviteiten hoeft te ontplooien. Affiliate netwerken beschikken over een groot bestand met actieve publishers uit een groot aantal sectoren. Elke publisher heeft zijn eigen unieke ervaring en skillset waar je je voordeel mee kunt doen.

Centrale salestracking

Bij affiliate netwerken zoals Awin krijg je toegang tot een uitgebreid dashboard, waarmee je heel gemakkelijk de impressies, klikken en conversies en natuurlijk je sales en je omzet kunt bijhouden. Op elk gewenst moment kun je rapporten over deze gegevens genereren. Je kunt volgen welke publishers het meest succesvol zijn en welke campagnes het goed doen. Hierdoor kun je de affiliate marketing gemakkelijk optimaliseren, zonder dat je verschillende soorten rapporten van uiteenlopende bronnen hoeft te vergelijken en te analyseren. Zo bespaar je veel tijd.

Compliance-monitoring is inbegrepen bij de service

Publishers moeten niet alleen voldoen aan de voorwaarden van je affiliate programma, maar ook aan de algemene voorwaarden van het netwerk, waarin oneerlijk, onethisch en onacceptabel gedrag wordt uitgesloten. Als je rechtstreeks met publishers in zee gaat, is het vaak moeilijk om problematisch gedrag in een vroeg stadium te herkennen, maar affiliate netwerken hebben veel ervaring met het detecteren van verdachte activiteiten en het nemen van passende maatregelen. Dankzij hun expertise kunnen affiliate netwerken ongewenste activiteiten herkennen voordat ze echt een probleem worden, en hier vervolgens snel en efficiënt een halt aan toeroepen.

Affiliate netwerken hebben bovendien speciale procedures voor de preventie van onethisch gedrag, zoals een zorgvuldige screening van alle publishers en de implementatie van gebruikersovereenkomsten en een gedragscode. Hierdoor word je beschermd tegen publishers die het niet zo nauw nemen. Awin maakt zijn richtlijnen openbaar om maximale transparantie te bieden.

Maak gebruik van influencers

Influencer marketing is een snelgroeiende trend. Steeds vaker willen consumenten een relatie opbouwen met mensen die ze kennen en vertrouwen. Vooruitstrevende affiliate netwerken werken nauw samen met een hele reeks social influencers die kunnen helpen je merk een extra impuls te geven. Hierdoor zijn er nog meer mogelijke affiliate partners beschikbaar. Het kost tijd om een relatie op te bouwen met een influencer, maar als adverteerder bij een affiliate netwerk heb je direct toegang tot de aangesloten influencers. Awin heeft een speciale Influencer Marketing Consultant, die extra ondersteuning kan bieden bij het opbouwen van een relatie. Onze consultant brengt niet alleen veel expertise in, maar kan vaak ook een rechtstreekse dialoog met belangrijke influencers openen om je merk onder de aandacht te brengen. 

Snelle ROI

Het investeringsrendement is een essentieel aspect van je marketingactiviteiten, maar bij de meeste marketingmethoden kan het even duren voordat het rendement meetbaar is. Door gebruik te maken van een affiliate netwerk profiteer je van kant-en-klare processen en systemen, waardoor je veel sneller rendement behaalt dan wanneer je zelf met publishers in de weer zou gaan. Doordat de benodigde beheersystemen al klaar voor gebruik zijn, hoef je geen tijd meer te investeren in het implementeren en testen van deze systemen. Hierdoor verloopt het proces veel sneller en behaal je ook sneller resultaat.

Minder werk voor de eigen medewerkers

Meestal wijst het affiliate netwerk je een speciale accountmanager toe. Deze houdt toezicht op je programma, verzorgt de dagelijkse uitvoering van het programma en biedt zo nodig ook verdere assistentie (afhankelijk van het afgesproken serviceniveau). Het affiliate netwerk beheert de tracking- en betalingssystemen terwijl de publishers je product promoten. Bovendien zijn er deskundige supportteams beschikbaar om eventuele technische problemen te verhelpen. Hierdoor heb je veel minder mensen nodig dan wanneer je zelf een direct affiliate programma zou uitvoeren.

Betere merkbekendheid

Elke bezoeker die door een publisher naar je e-commercesite wordt doorgestuurd, biedt je de gelegenheid een nieuwe relatie op te bouwen. Affiliate netwerken zoals Awin hebben een groot internationaal bereik met publishers over de hele wereld, zodat je je merk in een groot geografisch gebied kunt promoten. Met elke publisher die je producten adverteert, vergroot je je merkbekendheid op nieuwe markten en bij nieuwe doelgroepen.

Bovendien kun je je merkidentiteit op een affiliate netwerk heel gemakkelijk behouden door logo’s en creatives voor je merk te uploaden, zodat ze door de publishers gebruikt kunnen worden. Daardoor ben je verzekerd van een consistente merkpresentatie. Je kunt ook merkrichtlijnen toevoegen en doorgeven aan de publishers, zodat je merk en je logo op de juiste manier worden weergegeven.

Het werkt

Nu inmiddels 81% van de merken gebruikmaakt van affiliate marketing, is het duidelijk dat dit marketingkanaal nog altijd aan populariteit wint – ondanks hardnekkige beweringen vanuit de digitale sector dat het kanaal een langzame dood tegemoet zou gaan. Kevin Edwards, Global Strategy Director van Awin, besteedt aandacht aan dit onderwerp in Awin Thoughts. Het is duidelijk dat een sector die verantwoordelijk is voor 16% van alle e-commerce sales en die jaarlijks met zo’n 10% groeit, springlevend is. We hebben inmiddels twintig jaar aan gegevens die dit simpele feit aantonen: affiliate marketing via een gespecialiseerd netwerk is een winstgevende bezigheid.

Tot slot

Het lijdt geen twijfel dat affiliate netwerken zoals Awin een efficiënte marktplaats bieden voor adverteerders die op zoek zijn naar goedgekeurde publishers voor de promotie van hun producten. Deze netwerken bieden bovendien een gestroomlijnd bedrijfsmodel om campagnes moeiteloos en zonder stress te beheren. Het inschakelen van een wereldwijd affiliate netwerk is te vergelijken met het uitbesteden van werk aan zzp’ers of contractanten: je profiteert van een uitgebreid netwerk van ervaren en deskundige professionals zonder dat je zelf een gespecialiseerd team in dienst hoeft te hebben.

Affiliate netwerken bieden een communicatiekanaal op basis van vertrouwen, zodat je partnerschappen en relaties kunt opbouwen. Dit is van het grootste belang voor de snelheid waarmee omzet en ROI kunnen worden gerealiseerd. Hiermee beschikt affiliate marketing over een unique selling point om zichzelf duidelijk te onderscheiden van andere marketingkanalen.

Meld je aan en start direct met affiliate marketing voor jouw webshop.

Gerelateerde artikelen

Nu het stof is neergedaald na de drukke Cyber Weekend periode kunnen we ons verdiepen in de performance van duizenden publishers die voor 6.000 merken bijna €280 miljoen in sales genereren. Wat zegt de performance ons over het huidige affiliate marketing- en bredere retaillandschap?