Tien tips voor een succesvolle influencer marketing strategie

  • Geschreven door

Waarom influencer marketing meer is dan simpelweg betalen voor groepen volgers: wij geven je belangrijke tips voor een slimme influencer marketing strategie.

Delen

WAAROM INFLUENCER MARKETING?

Het vermogen om de verkoop effectiever te stimuleren dan veel traditionele marketingbenaderingen is waarom influencer marketing zowel door B2C- als B2B-marketeers is omarmd. Het tijdschrift Entrepreneur is vol lof over het vermogen van influencer marketing om op een organische manier een band te scheppen tussen een merk en de doelgroep of de beoogde volgers. 

Marketeers die hun bereik willen vergroten, werken influencer marketing strategieën uit en benaderen influencers die in social media veel volgers aan zich weten te binden. Hoewel de populariteit van influencer marketing blijft groeien, zijn veel merken nog onzeker over de slimste manier van werken met influencers om in de behoeften van hun merk te voorzien.
Lees hieronder tien werkwijzen die volgens ons het effectiefst zijn om een influencer marketingstrategie uit te stippelen en je campagnes te laten slagen:

1.WEES HEEL DUIDELIJK OVER JE CAMPAGNEDOELSTELLINGEN

Net als bij iedere andere vorm van marketing is succes alleen mogelijk als je duidelijk bent over wat je probeert te bereiken. De gewenste eindresultaten moeten duidelijk zijn. Er bestaat geen alternatief voor een verstandige, samenhangende strategie. Influencer marketingcampagnes die succesvol zijn, hebben drie dingen gemeen. Deze moeten al aan het begin van de campagne zijn bepaald:

1. Een duidelijk geïdentificeerde doelgroep
2. Duidelijk gedefinieerde budgetparameters 
3. Kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s)

2.WERK MET DE JUISTE INFLUENCERS OP HET JUISTE PLATFORM

De influencer die je selecteert, wordt het gezicht van jouw merk op social media. Zorg daarom voordat je influencers gaat benaderen of diegene wel past bij jouw bedrijf. Je moet grondig onderzoek verrichten voordat je gaat werken met een influencer. Doe je huiswerk en trek al hun profielen op social media na. Controleer of ze online en in de media een goede reputatie hebben. Zorg dat je er zeker van bent dat ze geen kwesties bespreken die in strijd zijn met de intrinsieke waarden van jouw producten of diensten, dat ze beleefd en welbespraakt zijn en dat hun berichtgeving goed onderbouwd en juist is.

Verschillende soorten influencers

Baseer je beslissing om te werken met influencers nooit alleen op het aantal volgers. Micro-influencers met een kleine maar trouwe groep volgers kunnen net zo effectief en goedkoper zijn dan sommige mega-influencers. En niet alle influencers zijn hetzelfde. Zorg ervoor dat je de juiste persoon voor jouw merk en influencer marketingstrategie hebt. In 2017 identificeerde CEOWORLD 16 verschillende soorten influencers, namelijk: 

1. The celebrity – de beroemdheid
2. The disruptor – altijd bereid tot een gezond debat
3. The authority – de autoriteit
4. The analysts – de analisten
5. The connector – de specialist in het onderhouden van relaties
6. The insider – de ingewijde die van alles op de hoogte is
7. The opinion leader – de opinieleider
8. The social butterflies – regelaars met alle contacten
9. The brand advocate – altijd positief over het merk
10. The discoverer – de ontdekker
11. The activist – de activist
12. The expert – de expert
13. The biased – de vooringenomene
14. The trendsetter – de trendsetter
15. The journalist – de journalist
16. The sharer – de deler

Deze verschillende soorten influencers vervullen elk hun eigen rol in social media. Zorg er daarom voor dat je de precieze raakpunten kent tussen een influencer zijn stijl en jouw strategie en merk.

Weet je welk type influencer het beste past bij je behoeften? Ga dan na of de socialmediaplatformen waarop jouw influencer de meeste volgers heeft, passen bij het gewenste eindresultaat. De platforms voor social media verschillen van elkaar en bereiken specifieke doelgroepen en bevolkingsgroepen.

Als je merk en strategie voor influencer marketing zich lenen voor boeiende visuele beelden, dan kan Instagram het beste platform zijn. Terwijl video’s het op Facebook beter doen. Door het juiste kanaal te kiezen, krijg je jouw mogelijke klanten beter in het vizier.

Misschien wil je ook nadenken over de vorm waarin je via social media wilt communiceren. Verschillende kanalen bieden verschillende voordelen en communicatiemogelijkheden. Het kan zijn dat een succesvolle Facebook-campagne veel minder aanslaat op Instagram, Twitter of Pinterest.

De Influencer Marketing Manager van Awin heeft een schat aan inzichten over samenwerking met influencers en hoe je het beste met de verschillende soorten influencers in ons netwerk kunt werken. Neem contact op met onze Influencer Marketing Manager als je een influencer in gedachten hebt en/of vragen hebt over de influencer marketingstrategie voor jouw merk. Je wordt dan snel op weg geholpen.

3. ZOOM IN OP DE ENGAGEMENT RATES

In de wereld van de influencer marketing is het aantal volgers niet de belangrijkste statistiek. Er zijn veel voorbeelden van identieke campagnes die op meerdere Instagram-accounts van influencers werden uitgevoerd. Accounts met minder dan 30.000 volgers deden het bijna 300 procent beter dan accounts met meer dan 5 miljoen volgers.

Richt je op engagement rates en het soort reacties dat een influencer ontvangt. Een groot deel van de miljoenen volgers van topmodellen is bijvoorbeeld niet geïnteresseerd in het kopen van producten of diensten die ze promoten. Ze zijn meer geïnteresseerd in de beroemdheid dan in de aanbevelingen.

4. BETREK MICRO-INFLUENCERS IN JE STRATEGIE

Micro-influencers kunnen in een influencer marketingcampagne het ideale bereik hebben. Meerdere micro-influencers vergroten de draagwijdte van je campagne zonder diep in de buidel te hoeven tasten. Zo spreid je op een intelligente manier de risico’s en profiteer je van het feit dat volgers van micro-influencers vaak eerder bereid zijn om de in de content aanbevolen producten en diensten aan te schaffen.

5.EEN INFLUENCER’S KOSTEN DOEN ERTOE

Kosten van influencers kunnen uiteenlopen. Ze zijn vaak afhankelijk van hun status en bereik. Natuurlijk is er altijd ruimte om over de prijs te onderhandelen, maar de kosten van een influencer moeten altijd worden afgewogen tegen het rendement en de beoogde KPI’s. De resultaten van influencer marketing kunnen verstrekkend zijn en andere vormen van marketing overtreffen. Ook andere digitale kanalen kunnen er mager bij afsteken. 
Drukke en succesvolle influencers zijn misschien niet in voor prijsonderhandelingen. Daar staat tegenover dat veel influencers werkelijk achter de producten en diensten willen staan die ze aan hun eigen publiek aanbieden. Een influencer die helemaal weg is van jouw product, is wellicht bereid om een wederzijds aanvaardbare deal te sluiten. 
Ongeacht de kosten is influencer marketing de moeite waard. Over het algemeen hoef je er veel minder in te investeren dan in andere vormen van marketing, met een veel hoger rendement op de investering.

6. GUN JOUW INFLUENCERS HUN CREATIEVE VRIJHEID

Influencers bouwen hun toegewijde aanhang meestal op dankzij hun persoonlijkheid. Daar hebben ze hun populariteit en trouwe volgers aan te danken. Voor het succes van jouw campagne is het belangrijk dat je ze creatieve zeggenschap geeft bij het promoten van je product of dienst. Het is denkbaar dat jouw ideeën bij hun publiek helemaal niet aanslaan. Influencers voeren een voortdurende dialoog met hun publiek en begrijpen goed wat wel werkt en wat niet.

Merken die dapper genoeg zijn om in de campagne de creatieve teugels enigszins te laten vieren, worden beloond met een uiting die veel authentieker is. Wat een beter eindresultaat betekent voor het merk.

7.EEN POST IS GEEN INFOMERCIAL

Consumenten houden er niet van om voortdurend te worden bestookt met verkooppraatjes. Een post moet dus echt iets te bieden hebben. Het bericht van een influencer moet authentiek blijven en tegelijkertijd de emotionele kwaliteiten van het merk promoten. Dat is iets anders dan het afratelen van alle verbluffende voordelen van jouw product of dienst. 

Het is ook superbelangrijk dat influencers duidelijk maken dat er sprake is van betaalde partnerships, sponsoring of cadeaus. De volgers moeten een transparant beeld hebben van de aard van de post. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft richtlijnen (pdf) gepubliceerd.

Je wilt dat influencers hun persoonlijke touch aan jouw campagne verlenen. Jouw merk lift immers mee op de geloofwaardigheid van de influencer, dus dat moet in jouw post op een organische manier tot uiting komen.
Als je samenwerkt met de juiste influencer en het socialmediaplatform bij de persoonlijkheid van je merk past, is het organische ecosysteem soms al voldoende. Een foto van de influencer met jouw product of gebruikmakend van jouw product in een ongedwongen situatie kan alles zijn wat je nodig hebt. De resultaten van campagnes pieken altijd als het publiek op eigen kracht de boodschap oppikt.

8.VOLG EEN GESTRUCTUREERDE PUBLICATIEKALENDER

Influencercampagnes zijn veel effectiever als ze worden afgestemd op jouw mix van socialmediakanalen en andere marketinginitiatieven. Of het nu gaat om nieuwe blogposts, events, persberichten of leadmagneten. Stel de influencer marketingcampagne centraal in jouw marketingstrategie. Dat is een effectieve manier om jouw publiek en potentiële leads door de verkooppijplijn te leiden.

9. BEOORDEEL DE CONTENT VÓÓR PUBLICATIE

Hierbij is enige tact van jouw kant vereist. Je wilt een influencer creatieve ruimte bieden maar toch trouw blijven aan je merkpersoonlijkheid. Dat blijft riskant. Voordat de posts van jouw influencer het groen licht krijgen, moet je controleren of de content strookt met de doelstellingen van de campagne. Geef je influencer de creatieve ruimte maar zorg voor een redactioneel beoordelingsproces van alle posts, foto’s en video’s, voordat ze worden gepubliceerd. Wees duidelijk over je influencer marketingstrategie en blijf communiceren.

10. CONTINUE TRACKING EN METING

Dit is het niet-creatieve maar eervolle gedeelte van de influencercampagne. Een van de geneugten van marketing in social media is de stortvloed aan gegevens en statistieken die ermee gepaard gaat. Wanneer is de influencercampagne succesvol? Dat is aan jou om te bepalen, vooraf in een duidelijke influencer marketingstrategie. In het aantal likes of reacties dat een bepaalde post ontvangt, komt het succes van de campagne jammer genoeg niet echt tot uiting.

Duik diep in Google Analytics en analyseer het verwijzingsverkeer. Controleer of je een piek ziet voor de sociale netwerken waarop jouw influencer post. Zie je een stijging van het aantal leads of verkopen? Neemt het aantal volgers op jouw eigen sociale profielen toe? Hoe actief zijn ze? Stijgen de verkoopcijfers? Dit zijn allemaal vragen die je moet kunnen beantwoorden.

Het voordeel van samenwerking met influencers uit het Awin-netwerk is een extra laag van zichtbaarheid en tracking, die de prestaties van een campagne zichtbaarder maken. Met standaard trackinglinks voor het programma, toegewezen vouchercodes of klik-trackers, zoals overeengekomen met de influencer, ontvang je gedetailleerde realtimegegevens over de prestaties van de campagne. Klikken, transacties en assists zijn zichtbaar in de Awin-interface. Het laat de directe resultaten van het bezoekersverkeer en de interacties met de posts van een influencer zien, evenals eventuele contactpunten die de influencer naar jouw website heeft geleid.

SAMENVATTING

Influencer marketing kan supersuccesvol zijn in het vergroten van je merkbekendheid. Maar alleen als het goed is uitgedacht en creatief uitgevoerd. Het kan je publiek aanzetten om de social media van jouw merk te bekijken en jouw blog te bezoeken. Maak slim gebruik van influencers om je marketinginitiatieven aan te vullen. Door het volgen van onze tien tips en het opzetten van een slimme influencer marketingstrategie, kan jouw merk een diepere, meer organische band met de doelgroep onderhouden. Zo krijg je een groter bereik, meer zichtbaarheid en een effectieve tweerichtingscommunicatie tussen merk en publiek.

Influencer Marketing Blog

Bij Awin schrijven we regelmatig artikelen om marketeers verder te helpen. Ontdek hier het laatste influencer marketing-research en zet influencers succesvol in voor jouw bedrijf

Gerelateerde artikelen

Begin januari hebben we een paar voorspellingen gedaan over onze verwachtingen voor affiliate marketing in 2019. Terwijl de onderliggende markt steeds weer nieuwe veranderingen en verschuivingen doormaakt, staan ook de marketingtechnieken niet stil. Online retailers en affiliate marketeers die willen overleven, moeten hun reclame- en promotieactiviteiten aanpassen aan de nieuwe trends.
Nu het stof is neergedaald na de drukke Cyber Weekend periode kunnen we ons verdiepen in de performance van duizenden publishers die voor 6.000 merken bijna €280 miljoen in sales genereren. Wat zegt de performance ons over het huidige affiliate marketing- en bredere retaillandschap?