Tien tips voor een winstgevende campagne met influencermarketing

 • Geschreven door

Het opzetten van succesvolle influencer marketing campagnes houdt meer in dan simpelweg betalen voor toegang tot grote groepen volgers. 

Delen

Het is tegenwoordig dringen voor merken. Of je nu een gevestigd merk bent, een klein, minder bekend merk dat wil groeien of een start-up, alle merken moeten op overvolle markten om aandacht vechten en zoeken naar een nieuwe aanpak om zich van de rest te onderscheiden. 

Volgens Forbes Magazine zouden marketingcampagnes met influencers wel eens uitkomst kunnen bieden. De laatste tijd komt influencermarketing steeds meer in de belangstelling van merken die zichtbaarder willen zijn voor hun doelgroep. 

Waarom influencermarketing? 

Het vermogen van influencermarketing om de verkoop effectiever te stimuleren dan veel traditionele marketingbenaderingen heeft ervoor gezorgd dat zowel B2C- als B2B-marketeers er warm voor lopen. Het tijdschrift Entrepreneur is vol lof over het vermogen van influencermarketing om op een organische manier een band te scheppen tussen een merk en de doelgroep of de beoogde volgers.  

Marketeers die hun bereik willen vergroten, verweven influencermarketing in hun strategieën en werken samen met persoonlijkheden die in de social media veel volgers aan zich weten te binden. Hoewel de populariteit van influencermarketing blijft groeien, zijn veel merken nog onzeker over de slimste manier om de invloed van influencers aan te wenden om in de behoeften van hun merk te voorzien. 

Hier volgt een beknopte beschrijving van de tien werkwijzen die volgens ons het effectiefst zijn om een geslaagde influencer marketing campagne op te zetten. 

1.Wees heel duidelijk over je campagnedoelstellingen

Net als bij iedere andere vorm van marketing is succes alleen mogelijk als je duidelijk bent over wat je probeert te bereiken. De gewenste eindresultaten moeten duidelijk zijn. Er bestaat geen alternatief voor een verstandige, samenhangende strategie. 

Succesvolle marketingcampagnes met influencers hebben drie dingen gemeen, die al aan het begin van de campagne moeten zijn bepaald: 

 1. Een duidelijk geïdentificeerde doelgroep 
 2. Duidelijk gedefinieerde budgetparameters  
 3. Kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) 

2.Identificeer de juiste influencer en de juiste social media

 influencer die je selecteert, wordt het gezicht van jouw merk in de social media. Vraag je daarom voordat je afspraken met een influencer maakt af of het wel het juiste gezicht voor jouw bedrijf is. Je moet grondig onderzoek verrichten voordat je met een influencer in zee gaat.  

Doe je huiswerk en trek al hun profielen in de social media na. Controleer of ze online en in de media een goede reputatie hebben. Zorg dat je er zeker van bent dat ze geen kwesties bespreken die in strijd zijn met de intrinsieke waarden van jouw producten of diensten, dat ze beleefd en welbespraakt zijn en dat hun berichtgeving goed onderbouwd en juist is. 

Baseer je beslissing nooit uitsluitend op het aantal volgers van een mogelijke influencer. Micro-influencers met een kleine maar trouwe groep volgers kunnen net zo effectief zijn als sommige mega-influencers en kunnen goedkoper zijn. 

En niet alle influencers zijn hetzelfde. Zorg ervoor dat je de juiste influencer voor jouw merk en strategie hebt. In 2017 identificeerde CEOWORLD zestien typen influencers, te weten:  

 1. The celebrity – de beroemdheid 
 2. The disruptor – altijd bereid tot een gezond debat 
 3. The authority – de autoriteit 
 4. The analysts – de analisten 
 5. The connector – de specialist in het onderhouden van relaties 
 6. The insider – de ingewijde die van alles op de hoogte is 
 7. The opinion leader – de opinieleider 
 8. The social butterflies – regelaars met alle contacten 
 9. The brand advocate – altijd positief over het merk 
 10. The discoverer – de ontdekker 
 11. The activist – de activist 
 12. The expert – de expert 
 13. The biased – de vooringenomene 
 14. The trendsetter – de trendsetter 
 15. The journalist – de journalist 
 16. The sharer – de deler 

Deze typen vervullen verschillende rollen in een strategie voor de social media. Zorg ervoor dat je de precieze raakpunten kent tussen de persoonlijke stijl van de influencer en jouw strategie en merkpersoonlijkheid. 

Als je eenmaal een idee hebt welk type influencer het beste bij je behoeften past, moet je nagaan of de platforms waarop jouw influencer de meeste volgers heeft in lijn zijn met het beoogde eindresultaat. 

De platforms voor social media verschillen van elkaar en bereiken specifieke doelgroepen en bevolkingsgroepen. Als je strategie en merk zich lenen voor boeiende visuele beelden, dan kan Instagram het beste platform zijn, terwijl video’s het op Facebook beter doen. Door het juiste kanaal te kiezen, krijg je je prospects en klanten beter in het vizier. 

Misschien wil je ook nadenken over de vorm waarin je via de social media wilt communiceren. Verschillende kanalen bieden verschillende voordelen en communicatiemogelijkheden. Het kan zijn dat een succesvolle Facebook-campagne veel minder aanslaat op Instagram, Twitter of Pinterest. 

De Influencer Marketing Manager van Awin heeft een schat aan inzichten en informatie te bieden over de influencers met wie we in ons netwerk samenwerken en hoe je het beste met bepaalde influencers kunt werken, als je al iemand in gedachten hebt. Neem contact op met onze Influencer Marketing Manager als je nadenkt over influencermarketing voor jouw merk. Je wordt dan snel op weg geholpen.

3. Zoom in op de engagement rates

In de wereld van de influencermarketing is het aantal volgers niet bepaald de belangrijkste statistiek. Er zijn veel voorbeelden van identieke campagnes die op meerdere Instagram-accounts van influencers werden uitgevoerd. Accounts met minder dan 30.000 volgers deden het bijna 300 procent beter dan accounts met meer dan 5 miljoen volgers. 

Richt je op engagement rates en het soort reacties dat de influencer ontvangt. Bijvoorbeeld, een groot deel van de miljoenen volgers van internationale fotomodellen is gewoonweg niet geïnteresseerd in het kopen van de producten of diensten die ze promoten. Ze zijn meer geïnteresseerd in de beroemdheid dan in de aanbevelingen.

4. Betrek micro-influencers in je strategie

Micro-influencers kunnen in een influencer marketing campagne het ideale bereik hebben. Door gebruik te maken van meerdere micro-influencers vergroot je de draagwijdte van je campagne zonder diep in de buidel te hoeven tasten. Zo spreid je op een intelligente manier de risico’s en profiteer je van het feit dat de volgers van micro-influencers vaak eerder bereid zijn om de in de content aanbevolen producten en diensten aan te schaffen.

5.De prijs doet ertoe

De prijzen van influencers kunnen uiteenlopen en zijn vaak afhankelijk van hun status en bereik. Natuurlijk is er altijd ruimte om over de prijs te onderhandelen, maar de kosten moeten altijd worden afgewogen tegen het rendement en de beoogde KPI’s. De resultaten van influencermarketing kunnen verstrekkend zijn en andere vormen van marketing overtreffen. Ook andere digitale kanalen kunnen er mager bij afsteken.  

Drukke en succesvolle influencers zijn misschien niet in voor prijsonderhandelingen. Daar staat tegenover dat veel influencers werkelijk achter de producten en diensten willen staan die ze aan hun eigen publiek aanbieden. Een influencer die helemaal weg is van jouw product, is wellicht bereid om een wederzijds aanvaardbare deal te sluiten.  

Maar influencermarketing is ongeacht de kosten de moeite waard. Over het algemeen hoef je er veel minder in te investeren dan in andere vormen van marketing, met een veel hoger rendement op de investering.

6. Gun jouw influencers hun creatieve vrijheid

Influencers bouwen hun toegewijde aanhang meestal op dankzij hun persoonlijkheid. Daar hebben ze hun populariteit en trouwe volgers aan te danken. Voor het succes van jouw campagne is het van belang dat je ze creatieve zeggenschap geeft bij het promoten van je product of dienst.  

Het is denkbaar dat jouw ideeën bij hun publiek helemaal niet aanslaan. Influencers voeren een voortdurende dialoog met hun publiek en begrijpen goed wat wel werkt en wat niet. 

Merken die dapper genoeg zijn om in de campagne de creatieve teugels enigszins te laten vieren, worden beloond met een uiting die veel organischer en authentieker is, en dus met een beter eindresultaat voor het merk.

7.Een post is geen infomercial

Consumenten houden er niet van om voortdurend te worden bestookt met verkooppraatjes, dus een post moet echt iets te bieden hebben. De post van een influencer moet authentiek blijven en tegelijkertijd de emotionele kwaliteiten van het merk promoten. Dat is iets anders dan het afratelen van alle verbluffende voordelen van jouw product of dienst.  Het is ook van essentieel belang dat influencers volledig duidelijk maken dat er sprake is van betaalde partnerships, sponsoring of cadeaus. De volgers moeten een transparant beeld hebben van de aard van de post. De Advertising Standards Authority (ASA) heeft in dat verband in 2018 richtlijnen gepubliceerd. 

 Je wilt dat influencers hun persoonlijke touch aan jouw campagne verlenen. Jouw merk lift immers mee op de geloofwaardigheid van de influencer, dus dat moet in jouw post op een organische manier tot uiting komen. 

Als je samenwerkt met de juiste influencer en het socialmediaplatform bij de persoonlijkheid van je merk past, is het organische ecosysteem soms al voldoende. Een foto van de influencer met jouw product of gebruikmakend van jouw product in een ongedwongen situatie kan alles zijn wat je nodig hebt.  

De resultaten van campagnes pieken altijd als het publiek op eigen kracht de boodschap oppikt.

8.Volg een gestructureerde publicatiekalender

Influencercampagnes zijn veel effectiever als ze worden afgestemd op jouw mix van socialmediakanalen en je andere marketinginitiatieven, of het nu gaat om nieuwe blogpost, events, persberichten of leadmagneten. 

Stel de influencer marketing campagne centraal in jouw marketingstrategie. Dat is een effectieve manier om jouw publiek en potentiële leads door de verkooppijplijn te leiden.

9. Beoordeel de content vóór publicatie

Hierbij is enige tact van jouw kant vereist. Je wilt je influencer creatieve ruimte bieden maar toch trouw blijven aan je merkpersoonlijkheid. Dat blijft riskant. Voordat de posts van jouw influencer het groen licht krijgen, moet je controleren of de content strookt met de doelstellingen van de campagne. Geef je influencer de creatieve ruimte maar zorg voor een redactioneel beoordelingsproces van alle posts, foto’s en video’s, voordat ze worden gepubliceerd.

10. Continue tracking en meting

Dit is het niet-creatieve maar eervolle gedeelte van de influencercampagne. Een van de geneugten van marketing in de social media is de stortvloed aan gegevens en statistieken die ermee gepaard gaat. Wanneer is de influencercampagne succesvol? Dat is aan jou om te bepalen. In het aantal likes of reacties dat een bepaalde post ontvangt, komt het succes van de campagne jammer genoeg niet echt tot uiting. 

Duik diep in Google Analytics en analyseer het verwijzingsverkeer om te kijken of je een piek ziet voor de sociale netwerken waarop jouw influencer post. Zie je een stijging van het aantal leads of verkopen? Neemt het aantal volgers op jouw eigen sociale profielen toe? Hoe actief zijn ze? Stijgen de verkoopcijfers? Dit zijn allemaal vragen die je moet kunnen beantwoorden. 

Als je met influencers uit het Awin-netwerk werkt, dan is het mogelijk om nog een extra laag van zichtbaarheid en tracking toe te voegen en kun je de prestaties van een campagne nog beter zichtbaar maken.  Door gebruik te maken van standaard trackinglinks voor het programma, toegewezen vouchercodes of kliktrackers, zoals overeengekomen met de influencer, ontvang je gedetailleerde realtimegegevens over de prestaties van de campagne.  Klikken, transacties en ook assists zijn zichtbaar in de Awin-interface en tonen de directe resultaten van het bezoekersverkeer en de interacties met de posts van een influencer, evenals eventuele contactpunten die de influencer naar jouw website heeft geleid. 

Samenvatting 

Influencermarketing heeft bewezen zeer succesvol te zijn in het bevorderen van de merkbekendheid. Indien creatief uitgevoerd, kan dit jouw publiek ertoe aanzetten om de social media van jouw merk te bekijken en jouw blog te bezoeken. Maak strategisch gebruik van influencers om je marketinginitiatieven aan te vullen. Door simpelweg de bovenstaande tien tips te volgen, kan jouw merk een diepere, meer organische band met de doelgroep onderhouden. Jouw merk krijgt daardoor een groter bereik en meer zichtbaarheid. Je vergroot de merkbekendheid en zorgt voor natuurlijkere en effectievere tweerichtingscommunicatie tussen merk en publiek. 

Gerelateerde artikelen

Begin januari hebben we een paar voorspellingen gedaan over onze verwachtingen voor affiliate marketing in 2019. Terwijl de onderliggende markt steeds weer nieuwe veranderingen en verschuivingen doormaakt, staan ook de marketingtechnieken niet stil. Online retailers en affiliate marketeers die willen overleven, moeten hun reclame- en promotieactiviteiten aanpassen aan de nieuwe trends.