Zo haal je met influencermarketing en minimale kosten een groter bereik

  • Geschreven door

Bereik wereldwijd je doelgroep met authentieke en boeiende content.

Delen

In 2016 hebben we al geschreven over het fenomeen influencermarketing en sindsdien is het gebruik van deze strategie exponentieel toegenomen. De afgelopen drie jaar heeft influencermarketing zich getransformeerd van een veelbelovende tactiek tot een onmisbare marketingtool. Volgens Forbes Magazine komt deze groei deels door het wijdverspreide gebruik van adblockers en de afnemende populariteit van radio en tv.

Na vele experimenten en pilots weten brands en marketeers precies hoe ze influencermarketing kunnen inzetten om een wereldwijd publiek te bereiken met minimale kosten. Zo houden ze onder de streep meer over.

Wat is influencermarketing?

In de kern is influencermarketing een combinatie van een aanbeveling door een celebrity en productplaatsing. Populaire en vertrouwde influencers bevelen een merk aan door het te noemen in een post op hun social media of blog.

Door de groeiende populairiteit van deze marketingtactiek groeit ook het aantal influencers. In het begin plaatsten influencers gewoon foto's op Instagram waarin ze lieten zien waarom een product of merk zo goed bij hun lifestyle paste. Deze posts werden vervolgens over de hele wereld door hun volgers bekeken en dat allemaal voor een fractie van de kosten van traditionele marketingstrategieën.  In september 2018 heeft de ASA (Advertising Standards Authority) echter nieuwe richtlijnen uitgebracht. Influencers moeten hun volgers nu duidelijk laten weten dat ze producten hebben gekregen of betaald worden voor een bericht. Zo wordt de transparantie over content verbeterd en het vertrouwen in de influencers versterkt.

Breid je bereik over de hele wereld uit

Hoe kun je met behulp van influencermarketing het bereik van een merk enorm vergroten? Veel influencers hebben op social media volgers over de hele wereld. Ze kunnen wereldwijd merken promoten aan grote en relevante doelgroepen. 

Er zijn drie manieren hoe influencers het bereik van je merk kunnen vergroten:

1. Influencers verhogen het merksentiment

Uiteindelijk gaat het erom dat je product de harten steelt van consumenten en dat er een positieve indruk van je merk wordt achtergelaten. Het is dan ook geen wonder dat influencermarketing veel kan beteken voor je merk. Influencers kunnen een enorme positieve impact hebben op het merksentiment. 

Dit effect wordt versterkt als je samenwerkt met influencers die ook echt geloven in je product. Als je influencers authentiek zijn dan heeft dat een positieve invloed op het merksentiment onder de volgers op social media.

2. Een authentiek verhaal zorgt voor meer engagement

De meeste influencers hebben trouwe fans om zich heen verzameld omdat ze eerlijk en betrouwbaar zijn en echt laten zien wie ze zijn. Veel volgers halen inspiratie uit de boeiende en persoonlijke content van deze influencers.

Dit is een van de belangrijkste redenen waarom influencers zo goed zijn in het maken van authentieke content waarin ze de merken die ze promoten hebben verwerkt. De focus ligt meer op het vertellen van een authentiek verhaal rond hun eigen merk dan op de voordelen en kenmerken van het merk dat ze promoten.

Deze emotionele authenticiteit houdt het publiek betrokken en zorgt voor een groot bereik van het merk van de klant. Zelfs als het duidelijk is dat de content speciaal gemaakt is als promotie voor een product.

Het gaat allemaal om de ontwikkeling van een emotionele band. Een betrokken publiek is een goed platform voor merken die consumenten willen omzetten in betalende klanten.

3. Lage kosten en een hoge ROI

Een van de belangrijkste voordelen van influencermarketing is de goede ROI. De relatief lage kosten van influencermarketing ten opzicht van traditionele marketingstrategieën zorgt ervoor dat de populariteit van deze methode snel stijgt.

Danzij dit aantrekkelijke rendement kunnen marketeers veel nieuwe volgers op social media trekken en de betrokkenheid van hun volgers vergroten. Er zijn ook marketeers die influencermarketing inzetten om verkeer te trekken naar hun website. Weer anderen gebruiken deze strategie als een voordelige manier om het aantal verkopen te vergroten.

Maar dit zijn niet de enige redenen waarom steeds meer merken influencers inzetten voor hun marketingcampagnes. Marketeers zijn enthousiast over de manier waarop influencers de merkbekendheid op social media kunnen verhogen en een zeer specifieke doelgroep kunnen targeten.

Influencercampagnes hebben een aantrekkelijke ROI op het gebied van EMV (Earned Media Value). Vooral als je kijkt naar hoe vaak de berichten op social media worden gedeeld. Volgens de Huffington Post toont onderzoek zelfs aan dat met influencermarketing £ 5,25 aan EMV wordt verdiend voor elke pond die gespendeerd wordt aan betaalde media en £ 8,95 aan EMV voor elke pond die wordt uitgegeven aan influencers.

Er zijn ontzettend veel influencers op de markt, dus als je met influencers wilt werken is het van belang dat je goed uitzoekt of hun werkwijze en datgene wat ze doen bij je merk passen.  Een van de meest bekende en snelst groeiende subgroepen is micro-influencers.

Micro-influencers kunnen je merk wereldberoemd maken

Stel je je beste vriend voor die zijn ervaring met zijn favoriete nieuwe product deelt. Dit is de wereld van micro-influencers.

Op entrepreneur.com werd er onlangs al over geschreven: het consumentenvertrouwen in traditionele advertentiemethodes en de bedrijfssector in het algemeen is lager dan ooit. Dit heeft gezorgd voor een verschuiving richting authentieke tweezijdige communicatie waarbij mensen nieuwe producten vinden via social media.

Door deze verschuiving zetten merken steeds vaker micro-influencers in om op een effectieve manier hun producten en diensten te promoten op social media.

Maar wat zijn micro-influencers eigenlijk? Micro-influencers zijn trendsetters en opiniemakers die nieuwe trends bepalen en kunnen voorspellen wat binnenkort hot is in hun segment.

Micro-influencers hebben tussen de 1000 en 50.000 volgers. Dat is erg weinig in vergelijking met celebrity's die vaak wel meer dan 50 miljoen volgers hebben.

Veel micro-influencers zijn gewone mensen met een vurige passie voor een bepaald onderwerp. Denk hierbij bijvoorbeeld aan foodies, fashionliefhebbers en mountainbikers.

Micro-influencers met 1000 tot 30.000 volgers hebben een robuuste en trouwe achterban waarop ze indruk kunnen maken, maar de groep is wel klein genoeg om nog een persoonlijke band te voelen met de influencer.

Het is dan ook wel duidelijk dat de betrokkenheid van de volgers van micro-influencers twee tot drie keer hoger ligt dan die van celebrity-influencers. Door te werken met een team van micro-influencers kunnen grote merken voor hetzelfde geld een even groot bereik halen als bij één celebrity, maar met veel meer engagement.

Net als bij de affiliate-industrie in het algemeen, moet je niet zomaar blind in de markt van influencers stappen. Nadat je je doelen hebt vastgesteld, moet je zorgvuldig afwegen welke influencers bij je doelen en je merk passen.  Bij het opstellen van een plan voor samenwerking met influencers is het belangrijk om te kijken naar je doelen, de soort influencer en of de influencer bij jou en je merk past. Laten we eens kijken naar de makkelijkste manieren om influencermarketing op te nemen in je marketingstrategie.

Drie makkelijke manieren om influencermarketing in te zetten voor een groter merkbereik

Laten we eens kijken naar drie verschillende manieren om influencermarketing te gebruiken voor het vergroten van je merkbereik.

1. Maak een plan voor je influencercampagne

Als je een budget opstelt voor je campagnes, is het vaak slim om in eerste instantie een paar kleine experimenten uit te voeren in plaats van gelijk je hele marketingbudget in te zetten.

Tijdens het samenwerken met micro-influencers kun je verschillende strategieën en creatieve ideeën proberen zonder je hele budget op te maken. Het plaatsen van een post van een gemiddelde micro-influencer kost ongeveer £ 190, terwijl je bij een celebrity al snel moet denken aan £ 19.000.

Als je werkt met meerdere influencers dan kun je uitzoeken welke persoonlijkheid het beste bij je merk en doelgroep past, zonder het risico te lopen dat je hele budget opraakt. Als je eenmaal een heldere strategie en creatieve content hebt, kun je met een gerust hart investeren in je influencer. Je weet nu immers dat dit een positieve ROI oplevert.

 2. Ga voor authenticiteit en emoties

De meeste micro-influencers op social media hebben hun groep volgers uit het niets opgebouwd. Dit betekent dat de influencer een hechte en persoonlijke band heeft opgebouwd met het publiek, wat weer een hoge mate van authenticiteit biedt.

Micro-influencers weten vaak precies wie hun volgers zijn, waar ze van houden en waar ze in geïnteresseerd zijn. Ze begrijpen hun publiek en beschermen en respecteren hun volgers. 

Door vallen en opstaan hebben micro-influencers een natuurlijke intuïtie opgebouwd over wat hun volgers leuk vinden, wat ze niet leuk vinden en wat sterk aansluit bij hun passies. 

In tegenstelling tot celebrity's denken micro-influencers bij hun content veel meer aan hun publiek. De nieuwste ideeën, interessante concepten en eerlijke meningen worden gepresenteerd zonder commerciële boodschappen.

Deze strategie werkt goed. Veel consumenten hebben meer vertrouwen in de influencer die ze volgen dan in traditionele advertenties of reclame met celebrity's. De aanbevelingen van een influencer lijken op goede tips die je van een beste vriend krijgt. Bovendien zorgen de nieuwe richtlijnen van ASA ervoor

dat er meer transparantie is over hoe de influencers beloond worden. Hierdoor wordt er nog meer authenticiteit en vertrouwen opgebouwd bij de volgers.

3. Vind de influencer die bij je past

Tegenwoordig vind je een overvloed aan influencers op uiteenlopende socialmediaplatforms. Het kan nog best een uitdaging zijn om de influencer te vinden die perfect bij jouw merk past. 

Je kunt beginnen door op de socialmediakanalen van je merk te kijken of er al influencers onder je volgers zitten. De influencers die al fan zijn van je merk, staan waarschijnlijk meer open om je producten te promoten en je hebt meteen een grote kans op een succesvolle samenwerking.

Je kunt ook veel tijd besparen met een database van influencers in verschillende catagorieën. Hier zijn vijf aanbevelingen om de ideale influencer te zoeken tussen alle kandidaten:

  1. Relevantie: Kijk in welke mate de content van de influencer aansluit op je merk en boodschap.
  2. Betrokkenheid: Hoe betrokken is het publiek van de influencer? Reageren ze op de content en delen ze deze in hun eigen sociale netwerken? Welk percentage van het publiek komt steeds terug en welk percentage is nieuw? De mate waarin mensen reageren op de content en hoe vaak ze terugkomen zijn betrouwbare indicators van de kracht van de band tussen de influencer en zijn publiek.
  3. Bereik: Kijk niet alleen naar het aantal unieke bezoekers als je het bereik meet. Verkeer en volgers hebben alleen waarde als de influencer de doelgroep van je merk bereikt. Denk na over welke socialmediaplatforms je klanten gebruiken. Zijn Pinterest en Instagram waardevoller dan een grote groep volgers op Facebook?
  4. Frequentie: In veel segmenten is er een direct verband tussen hoe vaak een influencer nieuwe berichten post en het verkeer en aantal terugkerende bezoekers. Als influencers steeds content van hoge kwaliteit posten, komen bezoekers graag terug en delen ze de content.
  5. Authenticiteit: Influencers met een laag percentage gesponsorde content hebben meer vetrouwen van hun volgers en worden als authentieker gezien. Mensen hebben meer vertrouwen in persoonlijke verhalen waarbij je product op een natuurlijke manier wordt genoemd, dan in duidelijke productreviews.

Meer conversies en sales

Je wilt uiteindelijk de leads converteren die zijn gegenereerd door je influencercampagne, maar vergeet niet dat de betrokkenheid van het publiek van de inflencer begint met een sociale band. 

Als de campagne voorbij is, mag je die band niet laten verslappen. Houd contact met het publiek van je influencer. Kijk ook of je influencer trouwe volgers heeft die zelf ook een grote groep trouwe volgers hebben op social media. 

Influencermarketing werkt het beste wanneer merken natuurlijke, langdurige, betrouwbare relaties opbouwen met influencers, bloggers en andere bekende personen op social media. Blijf werken aan deze banden, blijf communiceren en je zult zien dat je bereik via influencers blijft groeien.

Conclusie

Het is duidelijk waarom merken influencermarketing omarmen nu het effect van traditionele marketingtechnieken afneemt. Met influencermarketing blijven ze de concurrentie een stapje voor. Met hun authentieke, creatieve en diepgaande content en sterke inzicht in hun publiek, kunnen influencers merken helpen hun wereldwijde bereik te vergroten tegen minimale kosten. Influencermarketing is ontstaan op social media en interessante sociale interactie is dan ook net zo belangrijk als het promoten van de kenmerken en voordelen van een merk.

Gerelateerde artikelen

Begin januari hebben we een paar voorspellingen gedaan over onze verwachtingen voor affiliate marketing in 2019. Terwijl de onderliggende markt steeds weer nieuwe veranderingen en verschuivingen doormaakt, staan ook de marketingtechnieken niet stil. Online retailers en affiliate marketeers die willen overleven, moeten hun reclame- en promotieactiviteiten aanpassen aan de nieuwe trends.
Nu het stof is neergedaald na de drukke Cyber Weekend periode kunnen we ons verdiepen in de performance van duizenden publishers die voor 6.000 merken bijna €280 miljoen in sales genereren. Wat zegt de performance ons over het huidige affiliate marketing- en bredere retaillandschap?