Social media marketing: geef je bedrijf een boost

 • Geschreven door

Even je Facebook-pagina updaten met de openingstijden van je kledingzaak of een foto van je idyllische bed and breakfast posten op Instagram.

Delen

Social media heeft communicatie voorgoed veranderd en heeft als gevolg ook een grote impact op ondernemingen. Een eigen Facebook-pagina of LinkedIn-account is ondertussen een must geworden, je wordt voortdurend gevraagd of je bereikbaar bent via Messenger en hebt de kansen al zien liggen: social media marketing kan een belangrijke omzetbron zijn.

In dit artikel ontdek je wat een social media strategie precies inhoudt en hoe je social media inzet om jouw bedrijf een boost te geven.

Wat is social media marketing?

Laten we beginnen met de definitie: het uitvoeren van marketingactiviteiten op social media-kanalen. Maar ga je wat dieper in op de materie, dan merk je al snel dat er meer bij komt kijken dan een simpele tweet of Facebook-post een keer per week.

Social media marketing is een interactieve vorm van marketing. Je kunt bijvoorbeeld een social media plan opzetten waarmee je een relatie kunt opbouwen met klanten, nieuwe klanten kunt aantrekken en de klanttevredenheid kunt verhogen. Je gaat een gesprek aan met je doelgroep, waardoor je niet alleen je bedrijf kunt promoten, maar ook waardevolle inzichten kunt krijgen, die van pas kunnen komen in andere marketingactiviteiten.

Wat voor soorten social media marketing zijn er?

Branding

Social media is een ideale manier om je klanten kennis te laten maken met je bedrijf. Je online aanwezigheid is van grote invloed op het succes van je latere advertentiecampagnes en verkoopacties. Klanten geven namelijk graag geld uit aan bedrijven die ze kennen en waarbij ze een vertrouwd gevoel hebben. En vergeet niet dat online winkelen alleen maar populairder wordt. In de eerste helft van 2021 deed 77% van alle consumenten een online aankoop.

Websitepromotie

Met de juiste berichten en video’s kun je makkelijk potentiële klanten verleiden om je website te bezoeken. Hierbij is de kwaliteit van de content van hoog belang. Je social media-post moet genoeg informatie bieden om interesse op te wekken bij de lezer, maar moet deze ook een reden geven om verder te klikken. Bijvoorbeeld om meer te lezen, meer foto’s te bekijken, een kortingscode te ontvangen, etc.

Community management

Sommige bedrijven gebruiken social media om klachten te monitoren en zo snel de klanttevredenheid te verbeteren. Maar je kunt social media ook op andere manieren inzetten. Community management houdt in dat je een netwerk opbouwt en onderhoudt. Je kunt bijvoorbeeld in gesprek gaan door enquêtes te posten, vragen te stellen en te reageren op berichten van klanten.

Social commerce

Social media marketing kan ook worden ingezet voor verkoop. Social commerce heeft veel voordelen: je kunt je doelgroep bereiken via het medium dat ze het meest gebruiken, je kunt producten verkopen zonder een eigen webshop te hebben en je hebt de kans om in gesprek te gaan met je klanten. Hierbij is het wel van belang dat verkoop gecombineerd wordt met klantenservice via social media, voor een gestroomlijnde klantervaring.

Affiliate marketing

Affiliate marketing betekent dat bekende bedrijven, influencers en websites jouw producten of diensten onder de aandacht brengen en zo voor extra omzet of bekendheid zorgen. Zo kun je op een makkelijke manier reclame maken voor je bedrijf en een nieuwe bron van potentiële klanten vinden.

Een aantal voordelen van affiliate marketing:

 • Je bereikt een specifieke doelgroep: dankzij gespecialiseerde publishers die al een eigen netwerk hebben, bereik je mensen die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in jouw soort diensten of producten.
 • Lage kosten: je hoeft zelf geen geld te investeren in een marketingteam en het maken van content. Ook zijn de opstartkosten voor affiliate marketing lager dan die van andere soorten social media marketing.

Hoe ontwikkel ik een succesvolle social media strategie?

Stap 1: Bepaal welke doelen je wilt bereiken

Pak je huidige marketingcampagnes erbij en bepaal eerst wat je bedrijf nodig heeft. Het is van groot belang om een lijst te maken van alle doelen die je met je social media plan wilt bereiken. Omschrijf je doelen zo nauwkeurig mogelijk, inclusief metrics en KPI’s.

Zorg dat je doelen realistisch zijn. Is je bedrijf net nieuw op de markt? Dan is het misschien verstandig om eerst een online aanwezigheid op te bouwen voordat je aan social commerce begint. Misschien ook niet. Jij weet het beste hoe je bedrijf ervoor staat en wat je wilt bereiken. Laat je niet afleiden door hooggegrepen plannen of de social media strategie van je concurrent.

Stap 2: Zorg dat je je doelgroep kent

Om je doelen te bereiken, is het belangrijk om je potentiële klanten te leren kennen. Wie zijn ze? Welke behoeften hebben ze? Hoe kun je ze het beste bereiken? Dit zijn belangrijke vragen, die voor een groot deel bepalen welke social media strategie het beste werkt voor jouw bedrijf.

Je kunt gegevens verzamelen vanuit je bestaande social media-accounts, je website-analytics en uit vele andere bronnen. Onder gegevens verstaan we statistische informatie over je doelgroep:

 • demografische gegevens: leeftijdscategorie, gezinssamenstelling, vrouwen vs. mannen, etc.
 • sociaaleconomische gegevens: beroepen, inkomen, uitgavenpatroon, etc.
 • geografische gegevens: welke provincie of welke afstand van je bedrijf
 • koopgedrag: hoe vaak geeft jouw doelgroep geld uit aan het type product dat je aanbiedt, wat zijn de belangrijkste factoren bij het keuzeproces, etc.
 • psychologie: welke hobby’s heeft mijn doelgroep, welke tone of voice sluit het beste aan, etc.

Stap 3: Doe onderzoek naar de concurrentie

Misschien heb je al een concurrentieanalyse uitgevoerd voor je algemene marketingstrategie. En dat is een goed beginpunt. Maar voor je social media marketing zijn er een aantal specifieke punten die de moeite waard zijn om te onderzoeken:

 • Welke social media-kanalen gebruiken ze?
 • Wat zijn de demografische gegevens van hun klanten?
 • Welk voor social media strategie hebben ze?
 • Wat zeggen klanten over de concurrenten?

Hierbij is het doel niet om marketingstrategieën te kopiëren, maar om inzichten op te doen over je doelgroep. Als de klanten van je concurrent bijvoorbeeld ontevreden zijn over de langzame antwoordtijden van de klantenservice, dan weet jij hoe je kunt uitblinken.

Stap 4: Bepaal welke social media kanalen je wilt gebruiken

Nu is het tijd om te bepalen welke social media-kanalen het beste bij je bedrijf passen. Dit doe je aan de hand van de doelen die je in stap 1 hebt bepaald en de doelgroepanalyse uit stap 2. Bied je bijvoorbeeld boekhouddiensten aan, dan is LinkedIn waarschijnlijk de beste keuze. Bestaat je doelgroep uit jonge kinderen en hun ouders? Dan is Tiktok the way to go!

Een kort overzicht van de belangrijkste social media-kanalen in Nederland:

 • Facebook: ideaal voor branding; meestgebruikte social media in Nederland; vooral populair bij volwassenen boven de 21 jaar.
 • LinkedIn: zakelijk platform van hoog niveau; ook uitermate geschikt voor branding; internationaal veel gebruikt; vooral professionals boven de 30 jaar.
 • YouTube: hét platform voor videocontent; enorm aantal internationale leden; alle leeftijden.
 • Instagram: visuele media; specifiek gericht op smartphonegebruikers; gebruikers voornamelijk tussen 13 jaar en 40 jaar oud.
 • Pinterest: het alternatief voor Instagram, maar dan gericht op verkoop; voornamelijk vrouwen tussen 30 en 60 jaar oud.
 • Google+: branding en klantenservice; kleiner aantal leden dan de andere platforms; voornamelijk professionals
 • Twitter: perfect kanaal voor snelle updates en korte berichten met visuals; bevordert interactiviteit met klanten; gebruikers voornamelijk tussen 30 en 50 jaar oud.

Stap 5: Bepaal hoe je social media gaat inzetten

Bekijk eerst de mogelijkheden van het social media-kanaal dat je hebt gekozen. Is het gericht op visuele content? Gaat het om informatieve teksten? Kun je advertenties plaatsen? Zet alle opties op een rijtje, samen met de kosten ervoor.

Als je de vorige stappen hebt doorlopen, kun je de kennis die je hebt opgedaan gebruiken om een social media plan te maken. Bestaat je doelgroep bijvoorbeeld uit drukke zakenmensen die voortdurend onderweg zijn en weinig tijd hebben? Dan is het misschien niet de beste keuze om ze te proberen te bereiken met lange blogs. Korte, informatieve teksten met visuele ondersteuning zullen het beter doen.

Je kunt je hierbij ook laten adviseren door de specialisten van AWIN. Onze gespecialiseerde teams kunnen je waardevolle inzichten en advies bieden, specifiek voor jouw markt en product. Wie weet, misschien zijn er mogelijkheden waar je nooit aan hebt gedacht…

Stap 6: Zorg voor relevante content

We worden elke dag overspoeld met informatie. Reclames, nieuws, blogs, posts… het is niet bij te houden. Daarom is het erg belangrijk dat jouw content waardevol is, ongeacht of het een video, advertentie of review is.

Jij kent je product als geen ander. Het is dus heel verleidelijk om zelf je content te creëren. Voor sommige bedrijven is dit vanzelfsprekend vanwege het soort diensten dat ze aanbieden. Een businesscoach schrijft over het algemeen zelf de blogs op zijn website.

Maar onderschat niet hoeveel tijd het kost om aantrekkelijke, waardevolle content te maken. In veel gevallen is het efficiënter om professionele content creators in te schakelen, zodat je verzekerd bent van een optimaal resultaat.

Stap 7: Implementeer op de juiste manier

Je content is klaar. Het is tijd om aan de slag te gaan. Maar ga niet overhaast te werk. Het succes van social media campagnes wordt medebepaald door de planning.

Wanneer je welk bericht gaat posten, moet niet aan de willekeur worden overgelaten. Hiervoor gebruik je een contentkalender: een schema van welke post wanneer wordt geplaatst. Hiermee kun je niet alleen bijhouden wat je gepost hebt, maar je bent er dan ook van verzekerd dat je consistent iets van je laat horen, zodat klanten je niet vergeten.

Heb je een kalender gemaakt? Dan is het nu tijd om te beginnen met je social media campagnes.

Stap 8: Analyseer de resultaten en pas aan

Social media-kanalen bieden allerlei tools aan die je kunnen helpen het succes van je marketingcampagne te bepalen. Deze gegevens zijn van groot belang. Wacht niet tot het einde van de campagne om te bekijken wat de resultaten zijn! Pak de gegevens erbij zodra ze beschikbaar zijn en pas zo nodig de campagne aan.

De inzichten die je met een campagne-analyse opdoet, zijn essentieel voor komende social media campagnes. Je kunt bijvoorbeeld met verschillende formats experimenteren en aan de hand van de betrokkenheid-gegevens bekijken welke format het beste presteert bij jouw doelgroep.

Hoe kunnen Awin en partners je helpen bij je social media marketing?

Zoals je merkt, komt er veel kijken bij een goede social media campagne. Maar geen zorgen, je staat er niet alleen voor. Het affiliate marketing-netwerk van AWIN staat klaar om je te helpen je bedrijf te laten groeien.

Heb je bijvoorbeeld een kledinglijn en wil je een jonge doelgroep bereiken? Werk dan samen met Fashionchick. Dit is een van de 65.000 retail publishers in ons netwerk. Zij kunnen een blog plaatsen over jouw unieke items. Hierdoor bereik in je in één keer alle lezers van de website.

Of misschien heb je een Facebook-pagina waarop je producten wilt aanbieden. Dan kun je ook denken aan een samenwerking met Klarna, zodat je klanten achteraf kunnen betalen. En niet te vergeten de Consumentenbond voor een review van je pagina of producten.

Dankzij het netwerk van AWIN heb je in één keer toegang tot allerlei voordelen en bronnen voor adverteerders:

 • een divers netwerk professionele publishers met wereldwijd bereik: we zijn actief in meer dan 17 markten in 180 landen en met meer dan 241.000 actieve publishers.
 • begeleiding bij het implementeren van een vertrouwd en risicovrij verdienmodel: je krijgt een team toegewezen dat zich gespecialiseerd heeft in jouw markt, waardoor je toegang hebt tot ongeëvenaarde inzichten, ondersteuning en aanbevelingen.
 • een intuïtief, makkelijk platform: het gebruiksvriendelijke platform biedt je krachtige functies waarmee je affiliate-campagnes nauwkeurig kunt volgen.

Wil je ideeën opdoen over affiliate marketing-mogelijkheden? In onze casestudies vind je een schat aan informatie.