5 ongelofelijke maar ware feiten over influencermarketing

  • Geschreven door

Niet alle bedrijven hebben een enorm marketingbudget. Maar voor de moderne digitale marketeer gaat het niet alleen om de inhoud van de portemonnee, maar ook om wat je ermee doet.

Delen

Om succesvol te zijn in marketing, moet je betaalbare methoden vinden die goede resultaten kunnen opleveren. Influencermarketing voldoet niet alleen aan dit criterium, maar overtreft ook vele andere vormen van marketing als het gaat om de ROI.

Het succes van influencermarketing hangt samen met de groei van social media, waardoor nieuwe reclamekanalen beschikbaar zijn gekomen voor bedrijven uit elke denkbare sector. Doordat miljoenen mensen regelmatig gebruikmaken van de vele sociale netwerken, is het potentiële publiek van deze platforms een van de meest waardevolle bronnen voor het genereren van nieuwe leads.

Influencers hebben grote aantallen volgers en gelden als toegankelijker en invloedrijker dan celebrity’s die producten aanbevelen via traditionele media zoals tv, radio en tijdschriften. Vergeleken met celebrity’s zijn influencers gewone mensen die hun bedrijf of zichtbaarheid op social media hebben opgebouwd door interessante en boeiende content aan te bieden. Naarmate social media zich verder ontwikkelen, maken bedrijven vaker gebruik van influencermarketing om hun eigen merken te promoten.

Hoe succesvol influencermarketing is geworden, blijkt uit een aantal opvallende feiten en cijfers.

  1. 70% van de tieners vertrouwt meer op influencers dan op gewone celebrity’s

Jongeren hebben altijd al naar leeftijdsgenoten geluisterd en gekeken – en ze zien influencers vaak als gewone leeftijdsgenoten. Hoewel ze topsporters en filmsterren van een afstand kunnen aanbidden, realiseren ze zich wel degelijk dat de leefomstandigheden van deze beroemdheden ver verwijderd zijn van hun eigen levens. Ze willen misschien wel graag op deze sterren lijken, maar uiteindelijk beschouwen ze hen vooral als fantasiefiguren.

Jongeren zien influencers op een heel andere manier. Ze voelen zich verbonden met invloedrijke personen op sociale netwerken alsof het hun vrienden zijn, zeker wanneer ze een vergelijkbare achtergrond hebben als zijzelf. Influencers praten over onderwerpen die tieners na aan het hart liggen. Daarom kunnen jongeren zich met hen identificeren op een manier die niet mogelijk is met celebrity’s.

Tieners krijgen het gevoel dat ze de influencers kennen, zodat ze meer op hun meningen durven te vertrouwen. Wanneer een influencer advies geeft, wordt dit vaak opgevolgd. Zo’n 70% van de YouTube-abonnees is meer afgestemd op influencers dan op celebrity’s en 40% zegt zelfs dat ze door hun favoriete YouTube-makers ‘beter worden begrepen dan door hun vrienden’. Dit zegt wel iets over de band tussen jonge mensen en de influencers op social media.

Dit heeft te maken met de hechte banden die ontstaan tussen fans en influencers, in vergelijking met de relatie die diezelfde jongeren hebben met YouTube-video’s van beroemdheden. Video’s van influencers worden meer bekeken en genereren twee keer zoveel directe actie (zoals interacties of productaankopen) als de video’s van traditionele beroemdheden. Circa 60% van de YouTube-abonnees zou liever het advies van deze trendsetters opvolgen dan de aanbevelingen van tv- of filmsterren. Dit zijn veelzeggende cijfers die de kracht van influencermarketing aantonen, vooral als het gaat om de impact op de nieuwe generatie online shoppers.

  1. Influencermarketing is winstgevender dan printmarketing

Kranten en tijdschriften zijn op grote schaal online beschikbaar en worden vaker dan ooit gelezen op tablets en smartphones. Dit heeft de afgelopen jaren geleid tot een gestage krimp van de markt voor printmarketing. Marketeers zijn op zoek gegaan naar andere reclamevormen, met name gericht op verschillende manieren van online adverteren. Maar het internet is een drukke markt en om zichtbaar te zijn op het wereldwijde web, hebben merken hun doelgroepen noodgedwongen moeten versmallen. Hierdoor kunnen ze betere, meer gekwalificeerde leads genereren.

Daarom zijn bedrijven gaan samenwerken met influencers, die immers al in verbinding staan met een specifieke doelgroep. Het gevolg was dat influencermarketing in 2016 voor het eerst groter was dan printmarketing. Consumenten zijn hun aankoopbeslissingen op andere manieren gaan nemen en kijken tegenwoordig vooral naar aanbevelingen en recensies, waarbij ze meer vertrouwen hebben in de adviezen van familie, vrienden en socialmedia-influencers dan in traditionele gedrukte advertenties. Kopers laten zich niet langer overtuigen door bedrijven die vertellen over de deugden van hun producten, maar willen social proof van mensen met wie ze een relatie hebben. Daartoe horen ook de invloedrijke personen die ze online volgen. Uit onderzoek blijkt dat productrecensies 12 keer méér worden vertrouwd dan de reclameboodschappen van het merk zelf, dus het wekt geen verwondering dat influencermarketing winstgevender is geworden dan printmarketing.

  1. Bedrijven behalen 600% rendement op elke euro die ze aan influencermarketing uitgeven

Het investeringsrendement van influencermarketing Niet alleen is het initiële rendement hoog, maar meer dan 50% van de marketeers zegt dat klanten die via influencermarketing zijn verkregen, ook op lange termijn meer waarde opleveren. Deze klanten geven per bestelling meer geld uit en delen bovendien graag hun mening over het product of de dienst met anderen, waardoor een tweede laag nieuwe klanten wordt aangeboord.

Omdat influencermarketing wordt gezien als de snelst groeiende methode om nieuwe klanten te werven, is 59% van de bedrijven van plan het budget voor influencermarketing te verhogen. Influencermarketing presteert nu beter dan betaalde zoekacties, e-mailmarketing en organisch zoeken. Influencermarketing wordt door 22% van de marketeers beschouwd als de meest kosteneffectieve marketingmethode voor het werven van nieuwe klanten; daarmee staat deze methode samen met e-mailmarketing bovenaan.

Als we kijken naar het meest succesvolle platform voor influencermarketing, komen blogs op de eerste plaats: 37% van de marketeers maakt gebruik van blogs voor productpromotie. Consumenten bekijken graag informatie voordat ze tot aankoop overgaan. Daarom raadplegen ze blogs en andere artikelen om meer inzicht te krijgen in de beschikbare producten. Op het gebied van social media zegt 25% van de marketeers dat ze de voorkeur geven aan Facebook. Dat is meer dan de scores voor YouTube, Instagram, Twitter, Pinterest en andere sociale netwerken bij elkaar opgeteld. 

  1. De markt voor influencermarketing groeit tot £ 7,5 miljard in 2020

Hoewel influencermarketing al een tijdje bestaat, maakt deze sector pas de afgelopen paar jaar een flinke groeispurt door. Dankzij de populariteit van social media hebben influencers een steeds groter bereik en wordt hun stem meer gehoord. Gevestigde bedrijven en nieuwkomers willen graag gebruikmaken van het grote bereik van social media via 

de meest uiteenlopende platformen en apparaten. De zoektermvolumes voor influencermarketing zijn in korte tijd vervijfvoudigd.

Met dit soort groeipercentages is het geen wonder dat de markt in 2020 naar verwachting een omvang van £ 7,5 miljard zal bereiken. Adblockers worden een steeds groter probleem voor pop-upadvertenties en traditionele schermreclame en een toenemend percentage van de bevolking besteedt meer tijd aan het bekijken van social media op mobiele apparaten dan aan televisie kijken of tijdschriften lezen. Daarom zijn bedrijven voortdurend op zoek naar nieuwe marketingkanalen.

  1. 86% van de vrouwen gebruikt social media voor advies bij aankopen

Volgens onderzoek willen vrouwen graag met anderen praten over hun ervaringen voordat ze tot aanschaf van een nieuw product overgaan. Veel vrouwen wenden zich hiervoor tot vrienden en familie en maar liefst 86% laat zich via sociale netwerken adviseren. Omdat social media steeds gemakkelijker toegankelijk zijn, worden ook vrouwen steeds meer actief op dit platform. Daarnaast worden smartphones steeds vaker ingezet: 83% zegt dat ze hun mobiele telefoon gebruiken om dingen sneller voor elkaar te krijgen.

De ondervraagde vrouwen zeggen echter wel dat ze ook vertrouwen hebben in hun eigen vermogen om beslissingen te nemen. De meesten zeggen dat ze goed in staat zijn te bepalen welke informatie betrouwbaar is en welke niet. Dus hoewel ze op grote schaal sociale netwerken gebruiken om social proof te verkrijgen, moeten ze wel eerst vertrouwen hebben in de gezaghebbende personen die ze raadplegen. Ze zijn niet zozeer gevoelig voor de meningen van onbekenden, maar luisteren wel naar influencers met wie ze een soort relatie hebben opgebouwd.

Hoewel de mode- en schoonheidsindustrie natuurlijk niet alleen een vrouwelijke doelgroep heeft, is dit wel een markt die sterk steunt op influencermarketing. Circa  57% van de bedrijven in deze sector gebruikt influencermarketing als onderdeel van hun marketingstrategie. Traditioneel is dit een onderwerp waar veel vrouwen op zoek zijn naar tips en adviezen. In plaats van het aan vriendinnen te vragen, raadplegen veel vrouwen tegenwoordig de online publicaties van hun favoriete influencers om het perfecte product te vinden.

Tot slot

De groei van het internet heeft ertoe geleid dat merken op zoek zijn gegaan naar nieuwe manieren om hun producten en diensten te promoten. Hierdoor zijn reclamecampagnes ingrijpend veranderd. Consumenten zijn zich bewuster geworden van het aankoopproces en hebben meer keuze gekregen. Hierdoor moeten bedrijven hard werken om relaties met potentiële klanten op te bouwen door middel van strategieën voor contentmarketing, e-mailmarketing en, meer recent, influencermarketing.

Als je overweegt om met influencers te gaan werken, neem dan gerust contact op met ons publisherteam en onze speciale manager voor influencerrelaties. Influencermarketing is een vorm van digitale marketing die de consument méér vertrouwen inboezemt dan welke andere methode ook. Door influencermarketing onderdeel van je marketingstrategie te maken, kun je je technieken voor het genereren van leads ondersteunen en een geheel nieuwe groep potentiële klanten aanboren.

Gerelateerde artikelen

Nu het stof is neergedaald na de drukke Cyber Weekend periode kunnen we ons verdiepen in de performance van duizenden publishers die voor 6.000 merken bijna €280 miljoen in sales genereren. Wat zegt de performance ons over het huidige affiliate marketing- en bredere retaillandschap?