Geld verdienen als blogger met affiliate marketing

 • Geschreven door

Er staan tegenwoordig naar schatting 600 miljoen blogs online, maar hoe verdienen bloggers geld?

Delen

Wil je geld verdienen met je blog? Dan is affiliate marketing de beste oplossing. Door affiliate marketing ontstaat er een win-winsituatie: de blogger verdient commissie en de adverteerder krijgt toegang tot de doelgroep die met de blog wordt bediend. In dit artikel nemen we affiliate marketing en geld verdienen met een blog nader onder de loep.

Hoe werkt affiliate marketing?

Affiliate marketing biedt adverteerders de mogelijkheid om hun producten of diensten te promoten via het platform van een publisher. Bij een blogger is dat zijn of haar blog. In affiliate marketing zijn drie partijen betrokken:

 • Adverteerders/verkopers
 • Publishers/affiliates
 • Consumenten

Hoe ziet affiliate marketing eruit, vanuit het oogpunt van een blogger of publisher? Het proces is in vier simpele stappen op te splitsen:

 1. Neem contact op met merken die bij je passen
 2. Promoot de service of producten van de adverteerder bij bezoekers van je site
 3. Bezoekers volgen een affiliate link naar de website van de adverteerder
 4. Je ontvangt commissie voor gemaakte aankopen en kunt zo geld verdienen met bloggen

In dit geval zijn bloggers affiliate marketeers. Ze plaatsen affiliate links op hun website, waarmee lezers de website van de verkoper kunnen bezoeken. Als een lezer doorklikt en iets koopt, dan wordt de affiliate beloond met commissie. Vaak is deze vergoeding een percentage van het aankoopbedrag. Voor de verkoper is affiliate marketing een makkelijke manier om meer te verkopen. Voor de blogger is dit een makkelijke manier om geld te verdienen!

De voordelen van affiliate marketing blogs

Het gebruik van affiliate marketing om geld te verdienen met een blog biedt vele voordelen. En het is zó gemakkelijk dat zelfs beginnende bloggers het snel onder de knie hebben. De belangrijkste voordelen van affiliate marketing blogs zijn:

 • Affiliate links zorgen voor een langdurig passief inkomen. Je ontvangt lang nadat je de blog maakte nog betalingen.
 • Je hebt met affiliate marketing nauwelijks opstart- of investeringskosten.
 • Bloggers kunnen hun werk overal ter wereld doen. Thuis én onderweg.
 • Je gaat extra je best doen om content van hoge kwaliteit te maken. Niet alleen voor de commissie van adverteerders, maar ook om je naam als blogger beter op de kaart te zetten.

Een blog beginnen om geld te verdienen

Wil je geld verdienen met bloggen? Dit kun je op meerdere manieren aanpakken. Als je al een bepaalde niche in gedachten hebt, begin dan met het opzetten van je blog en zoek daarna naar adverteerders die bij je passen. Een andere optie is dat je eerst bestaande affiliate programma’s bestudeert en op zoek gaat naar een niche waar veel vraag naar is. Je bouwt dan een blog die bij de wensen van adverteerders aansluit.

Stap 1: Kies een doelgroep en een niche

Wat je aanpak ook is, om een blog te beginnen en geld te verdienen, moet je als eerste stap een doelgroep kiezen. Het schrijven van creatieve content gaat beter met een bepaalde lezer in gedachte. Om meer te weten te komen over wat je doelgroep wil, kun je bijvoorbeeld:

 • Meedoen in discussies op internetforums, in community’s en socialmediagroepen.
 • Een enquête uitvoeren met vragen over jouw niche.
 • Bezoekersgegevens verzamelen en analyseren met tools als Google Analytics.

Stap 2: Content van hoge kwaliteit maken

Je kunt gegevens analyseren wat je wilt, maar als je blog niet de moeite waard is, dan zul je er geen geld mee verdienen. Of de content op je blog nu bestaat uit tekst, plaatjes of video’s; je blog moet altijd op je doelgroep gericht zijn en uitnodigen om steeds terug te komen. Denk aan handleidingen of videotutorials waar je doelgroep iets nieuws van kan leren. De kwaliteit van je content is ook van belang voor zoekmachines. Het algoritme van Google bepaalt de positie van jouw site in de zoekresultaten mede op kwaliteit.

Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

 • Bevat de blog zoekwoorden die mensen gebruiken in zoekmachines?
 • Bevat de content iets nieuws voor de lezers?
 • Is de content goed door research onderbouwd en uniek?
 • Is jouw content aansprekend en makkelijk te begrijpen?

Je wilt dat je publiek je geloofwaardig vindt. Dat verhoogt de kans dat je lezers op ‘door jou aangeboden links’ klikken of je productaanbevelingen opvolgen.

Stap 3: Kies relevante producten om te promoten

Je hebt een blog opgezet en publiek verzameld. Nu is het tijd om affiliate producten te gaan promoten. Ethische bloggers houden het bij producten die ze kennen of waar ze onderzoek naar willen doen. Naast fysieke producten bestaan er ook affiliate programma’s voor diensten, zoals:

 • Onlinetrainingen
 • Zakelijke dienstverlening
 • Digitale downloads
 • Streaming media

Om je geloofwaardigheid als publisher te bewaren, moet je producten kiezen waar jij je goed bij voelt en die je graag onder je volgers wilt promoten. In het ideale geval heb je kennisgemaakt met de onlinetraining of download en kun je er iets positiefs over vertellen.

Je kunt producten ook vinden met zoekopdrachten in je affiliate netwerk. Bloggers kunnen bijvoorbeeld de Opportunities Marketplace van Awin gebruiken. Daar kun je jouw advertentiemogelijkheden opgeven en in contact komen met precies de juiste adverteerders. Zulke tools voor publishers matchen adverteerders met bloggers, waardoor jij de beste – en meest relevante – producten kunt promoten.

Stap 4: Meld je aan bij affiliate programma’s

Als je producten hebt gevonden die je wilt promoten, dan is de volgende stap dat je je aanmeldt bij het betreffende programma voor affiliate marketing. Vergelijk de commissiemodellen nauwkeurig voordat je ergens instapt. Sommige programma’s bieden eenmalig commissie voor een verkoop, terwijl andere programma’s kunnen zorgen voor een gestage stroom aan passieve inkomsten door terugkerende commissie.

De meeste affiliate programma’s willen wat basisgegevens van je weten als je je aanmeldt, denk aan:

 • KVK- en btw-nummers
 • Contactgegevens
 • Bankrekeningnummer

Je ontvangt een ID-nummer en een affiliate link, zodat adverteerders kunnen bijhouden welke kopers via jouw website binnenkomen. Awin-tools zoals Publisher MasterTag bieden een hele reeks aan plug-ins om dit proces te vereenvoudigen.

Stap 5: Promoot affiliate aanbiedingen op je blog

Je affiliate marketing blog staat gereed en jij bent klaar om de sprong te wagen. Produceer aantrekkelijke content die de affiliate links bevat. Dat kunnen bijvoorbeeld recensies, reviews of beschrijvingen van producten zijn. Je kunt ook een overzichtspagina maken met alle producten en hun meerwaarde.

Overdrijf het niet met het toevoegen van links aan je content. Een blog met te veel links oogt goedkoop. Het moet niet op spammen gaan lijken. Moedig de lezers actief aan om op de link te klikken en tot aankoop over te gaan.

In dit stadium is het ook een goed idee om te controleren of je content voldoet aan de regelgeving voor openbaring en herkenbaarheid van reclame. Awin biedt hiervoor een handige tool: adMission. Het helpt publishers een aangepaste tekst maken voor de ‘disclosure’ die ze willen tonen en voor de identifier die ze op hun website willen gebruiken. Kort gezegd, automatiseert AdMission het markeren van commerciële links op een manier waarop publishers dat willen.

Stap 6: Houd de resultaten bij om de conversiepercentages te verbeteren

Zit niet stil nadat je jouw blog met affiliate links hebt geplaatst. Kijk naar de meest succesvolle bloggers: zij zijn constant in de weer met nieuwe content, en het analyseren van doorklik- en conversiepercentages. Zo weten ze wat wél werkt en wat niet.

Awin biedt een hele waaier aan tools om makkelijker geld met je blog te verdienen. Met Awin Convert-a-Link kunnen publishers automatisch links omzetten naar affiliate links die getrackt kunnen worden. Awin Tracking Optimisation volgt verkopen om rapportage en analyses te vereenvoudigen. Het Awin-platform biedt meerdere rapporten, waarmee publishers hun prestaties kunnen volgen, te weten Advertiser Performance, Performance Over Time, Product Performance, YoY Comparisons en Transaction Reports. Gebruik die rapporten om het resultaat van je content te analyseren en te optimaliseren.

Dus, hoe verdienen bloggers geld? Voor veel bloggers is affiliate marketing het antwoord. Alle begin is moeilijk maar als je eenmaal de juiste niche voor je blog hebt gevonden, dan kun jij ook vanuit huis aan een passief inkomen werken.

Gerelateerde artikelen