Vijf manieren om als affiliate je markt te domineren

  • Geschreven door

Ontdek in deze gids hoe je onze website optimaal kunt benutten en jouw publiek het beste bedient om in 2021 en daarna als affiliate marketeer te slagen.

Delen

Hoe kan ik slagen als affiliate marketeer?

Er zijn vele manieren om als affiliate marketeer succesvol te zijn, maar succes betekent voor iedereen iets anders. Sommige affiliates willen opklimmen naar een felbegeerde plek in de eredivisie en als ‘Super Affiliate’ iedere maand een bedrag van meer dan vijf cijfers verdienen. Voor anderen is het gewoon een semipassieve manier om geld te verdienen met hun passie.

Maar hoe je succes ook definieert, affiliate marketing is geen bedrijfstak waarin van de ene dag op de andere succes gegarandeerd is. Het kost tijd en moeite om uit te vinden wat werkt voor zowel jou als de doelgroep die je wilt bereiken. Maar met een beetje hard werken en doorzettingsvermogen is het mogelijk om als affiliate je markt te domineren.

Het uitzetten van een digitale strategie is een overduidelijke basisvoorwaarde voor succes. Daarom laten we dat in onze tips gewoon buiten beschouwing. Je onderzoek naar affiliate marketing en digitale strategieën kan beginnen met Awins Market Insights. Die nieuwsbrief helpt je om een idee te krijgen van de niche waarop je je kunt richten, wie je wilt aanspreken en de methoden die je daarvoor zult gebruiken. Dat allemaal bij elkaar zou de kern van je strategie voor digitale marketing moeten vormen.

Beoordeel producten in je niche

Het bepalen van je niche is van cruciaal belang als publisher. Als je begint, kan het verleidelijk zijn om mee te doen aan elk programma dat je leuk of interessant lijkt. Maar als je met te veel verschillende ideeën komt, kan je publiek in verwarring raken. Als je je op één onderwerp of idee concentreert, win je het vertrouwen van je publiek en begrijpt je doelgroep beter wie je bent. Dat is de basis voor een succesvolle affiliate marketeer.

Het vinden van een niche betekent echter niet noodzakelijk dat je één product vindt en het daarbij houdt. We raden je aan om te beginnen met zo min mogelijk affiliate programma’s. Als je je draai hebt gevonden en je je publiek, het koopproces en de gegevens beter begrijpt, kun je gaan diversifiëren. Diversificatie van de producten en programma’s waarop je je richt, kan je risico’s beperken en je verdienkansen vergroten.

Dit advies geldt niet alleen voor beginners. Zoek partners voor affiliate programma’s binnen je niche met wie je kunt samenwerken, in plaats van vóór ze te werken. Het gaat tenslotte om een partnership waarin je elkaar moet steunen. Het aanknopen van nauwe banden met adverteerders kan in de toekomst zorgen voor gunstige en vaak exclusieve promoties en incentives voor publishers.

Het recenseren van producten binnen je niche die niet noodzakelijk deel uitmaken van affiliate programma’s, versterkt de geloofwaardigheid van je site. Je publiek begrijpt dat het echte recensies kan verwachten. Ze zullen je meningen beter vertrouwen als ze niet het idee krijgen dat je alleen maar betaald wordt voor positieve besprekingen.

 Valideer je idee

Je hebt een idee gevonden waarvan je denkt dat het werkt. Maar werkt het idee ook echt voor jouw doelgroep? Er bestaan een paar manieren om de markt te peilen en uit te vinden of je publiek iets voelt voor een programma dat je geschikt acht.

Je kunt het ze om te beginnen gewoon vragen. Als jouw publiek gewend is aan dit soort transparantie, kun je altijd vragen stellen als: Wat zou je meer bij mij willen zien? Over welk type producten heb je meer vragen? Wat begrijp je niet van …? Dat is vooral gebruikelijk bij influencers.

Je kunt ook A/B-tests voor je content of advertenties ontwerpen. Laat dezelfde of soortgelijke stijlen content of advertenties gedurende een bepaalde tijd zien om te ontdekken waar je publiek vaker op klikt. Hoe meer bewijs je ervoor hebt dat je bezoekers geïnteresseerd zijn in een bepaald type product of content, hoe waarschijnlijker het is dat ze doorklikken en iets bestellen bij jouw partners in het affiliate programma.

Het is ook nuttig om de kwaliteit van het programma van een adverteerder te begrijpen, voordat je als publisher instapt. De samenwerking moet erop gericht zijn om hun publiek en merkbekendheid te vergroten, maar als hun product of merk al slecht loopt, is het misschien geen weg naar succes. Dit zal ook een verdere bevestiging zijn van je ideeën voor content en je strategieën voor wat wel of niet zal werken bij jouw doelgroep.

Maak gebruik van organisch en betaald bezoekersverkeer

Je kunt ongetwijfeld geweldige resultaten bereiken door gewoon met organisch bezoekersverkeer te werken. Dat is voor publishers een kosteneffectieve manier om geld te verdienen. Organisch verkeer naar je website, posts of andere digitale content bestaat uit bezoekers voor wie je niet hebt betaald. Spontane bezoekers zijn vaak het resultaat van goede SEO, die ertoe leidt dat de algoritmen in je voordeel werken. Zoals eerder gezegd, kan het succes bij deze methode lang op zich laten wachten. Om dezelfde exposure te bereiken, vraagt organisch verkeer om meer tijd dan betaald verkeer. Daarentegen is organisch verkeer bevorderlijk voor een trouwe doelgroep die meer vertrouwen in je stelt. Als je bezoekers je als publisher vertrouwen en een band met je voelen, dan is de kans groter dat ze een door jou aanbevolen product of dienst zullen kopen.

Het voordeel van betaald bezoekersverkeer is een veel snellere exponentiële toename in exposure. Ook dit is waardevol als je merkt dat je niet het gewenste bereik krijgt, vooral op sociale media.

Met name in 2020 raakte de online markt nog erger overspoeld door merken en content. Voor betaald bezoekersverkeer kun je onder meer terecht bij platforms als Google, Facebook en Instagram. Die kunnen je allemaal helpen om online boven het voortdurende lawaai uit te stijgen. Het is belangrijk om bij betaalde reclame heel specifiek te zijn over je doelgroep. Hoewel dit het bereik vermindert, wat teleurstellend kan zijn, is het vaak niet de beste werkwijze om op een breed publiek te mikken. Als de verkeerde mensen doorklikken, behaal je misschien niet de gewenste conversie en hebben je advertenties een slechte ROI.

Sommige marketeers kiezen ervoor om betaalde advertenties te gebruiken en tegelijk een overvloed aan organische content te produceren om het bezoekersverkeer te vergroten. Betaald verkeer kan je zichtbaarheid vergroten, terwijl je met organische content het vertrouwen bij je nieuwe publiek bewaart.

Wees consistent

Consistentie is ongelooflijk belangrijk. Je zult successen en mislukkingen kennen, maar laat je daar niet door afleiden. Door regelmatig posten blijft je publiek geïnteresseerd en actief betrokken. Dat vergroot de kans dat je verkopen kunt beïnvloeden.

Trek lering uit de resultaten en neem je ervaringen consequent mee bij het produceren van nieuwe content. Awins trackingsystemen zijn grondig. Benut de gegevens en informatie die je gedurende een campagne ontvangt, voor je volgende stap. Bestudeer wat wel goed werkte en wat niet. Door kleine veranderingen kun je de volgende keer meer succes hebben.

Affiliate marketing vergt een lange adem en maar weinig succesvolle affiliate marketeers zijn er niet veel tijd aan kwijt. Een publiek opbouwen dat bereid is om te kopen wat jij aanbeveelt, is een zaak van vertrouwen. Wees dus consistent bij het maken van content.

Tot slot

Marketing verandert voortdurend van gedaante, vooral online. In een wereld die enorm onvoorspelbaar is geworden, moet je leren hoe je je snel aanpast. Veranderingen in trends gaan snel, dus je moet altijd bereid zijn om te leren, te ontwikkelen en te groeien.

Je markt domineren betekent diep graven en de data bestuderen. Dit klinkt misschien overweldigend, maar het kan zeker gemakkelijker worden gemaakt. Bij Awin bieden we unieke tools die inzicht bieden in datapunten, zoals cross-device tracking van transacties, orderwaarde, click-to-sale vertragingstijd, splitsing tussen nieuwe en bestaande klanten en influence contribution. Die laatste analyse laat zien in hoeveel verkopen je een contactpunt hebt gehad zonder dat je noodzakelijkerwijs de laatste klik hebt veiliggesteld. Meer informatie over affiliate tracking vind je in het Partner Success Center.

Wil je meer informatie over hoe je succesvol aan je reis als affiliate marketeer begint? Meld je dan aan om publisher te worden.